La novel·la narra una història d’emancipació femenina i una reivindicació de la dona creadora en el món de l’art.

Els Premis Literaris de Girona 2021 també han premiat a  Susanna Rafart amb el 44è Premi Miquel de Palol de poesia per D’una sola branca, Josep V. Boira Premi Carles Rahola 2021 d’assaig per La Via Augusta del segle XXI i Pol Castellanos amb el 36è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil amb L’assassina de Venècia.

“Amor a l’art” de Tània Juste s’endinsa en la Barcelona dels anys setanta, l’Olivia està a punt de llicenciar-se a la Facultat de Filosofia i Lletres en l’especialitat d’Història de l’Art. Vinguda del poble cinc anys abans, viu al barri Gòtic amb el seu avi, un antiquari del carrer de la Palla al qual ajuda en les seves estones lliures, alhora que surt amb un reporter gràfic que cobreix els esdeveniments més rellevants del franquisme.

Durant el buidatge d’un pis d’un important col·leccionista d’art, d’origen austríac, l’Olivia descobreix l’autoretrat de la Valèria Sans, una pintora d’avantguarda desconeguda que va viure al Montparnasse dels anys vint i es va relacionar amb els grans artistes del moment. La seva mort prematura i el fet de ser una dona la van enterrar en l’oblit. Aquest descobriment representarà un mirall edificant i una gran motivació per a la trajectòria vital de l’Olivia, que quedarà marcada per sempre.

Tània Juste va publicar la primera novel·la “A flor de pell” l’any 2009. El 2012 publica Els anys robats (Columna), un homenatge als aviadors republicans durant la Guerra Civil. L’hospital dels pobres (Columna) és la seva tercera obra, publicada el 2014 i un any després rebia el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica amb l’obra Temps de família. Finalment l’any 2018 publica Passatge al nou món. Columna Edicions publicarà Amor a l’art aquest 22 de setembre.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here