El Procicat aprova el Pla de desconfinament del sector llibreter que preveu que els clients no puguin tocar els llibres i els prestatgeries estiguin cobertes

Un dels plaers de qualsevol visita a una llibreria és tafanejar, mirar i tocar els llibres. Ara amb el Pla de desconfinament de les llibreries aprovat pel Procicat aquesta setmana, el fet de tocar els llibres és un plaer gairebé impossible.

El nou pla assenyala que ‘Els usuaris no podran agafar directament els llibres però sí demanar-los al personal que seran les úniques persones autoritzades a retirar o col·locar llibres a les prestatgeries i expositors.
Només podrem tocar el llibre en el moment del pagament i com afirma el document ‘ El llibre es lliurarà, preferentment, dins d’una bossa de paper (no plàstic).’ Arribat aquest moment sí que podrem tocar el llibre.

Entre les mesures d’higiene i condicionament dels espais cal ‘Facilitar i assenyalar espais de circulació en zones comunes per tal de minimitzar la proximitat de les persones en els seus moviments a l’interior o a l’entorn dels espais de la llibreria”. Però també s’afirma que caldrà ‘Cobrir expositors i prestatgeries per evitar qualsevol contacte directe amb els llibres’.

No serà una tasca fàcil tornar a les llibreries amb totes aquestes indicacions i haurem d’anar a comprar un llibre amb els deures fets de casa i saber exactament quin llibre volem per facilitar la feina als llibreters perquè ‘El temps de permanència a l’establiment o local serà l’estrictament necessari perquè els clients puguin realitzar les compres o rebre la prestació del servei.

Pel que fa a les mesures informatives a les llibreries caldrà ”Disposar visiblement en diferents llocs dels espais (entrada, interior) de panells i infografies informatives de les mesures d’higiene bàsiques i essencials establertes pel Departament de Salut i/o el Ministerio de Sanidad.

Es recomana designar una persona responsable per al control d’accés, per tal de donar compliment al protocol de seguretat, higiene, distanciament i concentració de persones, i que faci el seguiment del compliment.

Els horaris de tancament per neteja i desinfecció han de comunicar-se al consumidor a través de cartells visibles o missatges de megafonia. Caldrà exposar al públic l’aforament màxim del local i assegurar que permet la distància interpersonal de dos metres.

 

LA DAVALLADA DE VENDES EN EL SECTOR SUPOSA UNA PÈRDUA ENTRE EL 35 I EL 45% DE LA FACTURACIÓ ANUAL

A conseqüència del tancament de les llibreries a causa de la pandèmia, el Gremi de Llibreters de Catalunya estima una pèrdua de facturació del trimestre de l’entorn del 87-95%, sense comptabilitzar l’impacte negatiu de la suspensió del Dia del Llibre. En total es calcula que s’han deixat de vendre uns 420.000 llibres (sense comptar el Dia del Llibre).

El sector estima que la principal problemàtica del desconfinament la constituirà la davallada en el consum de llibres provocada per l’esglaonament en el retorn a l’activitat, així com l’impacte econòmic que la pandèmia tindrà sobre el conjunt de la societat, la qual cosa importarà unes pèrdues al sector d’un 35-45% de la facturació anual.

El document s’ha fet amb col·laboració del Gremi de Llibreters de Catalunya.

DOCUMENT ÍNTEGRE 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here