El dramaturg s’endú el guardó convocat per Omnium i debuta com a novel·lista

El Teatre Nacional de Catalunya ha estag l’escenari del lliurament de La Festa Òmnium de les Lletres Catalanes – Nit de Santa Llúcia i els guardons del Premi Sant Jordi de novel·la, el Premi Carles Riba de poesia, el Premi Mercè Rodoreda de contes i narra­cions i  el Premi Muriel Casals de comunicació.

Sergi Belbel ha estat guardonat amb el Premi Sant Jordi de Novel·la amb “Morint-ne disset” i s’endú els 60.000 euros del guardó.  Enguany s’han presentat 47 obres.

El jurat format per Mita Casacuberta, Fe Fernández, Ferran Gadea, David Guzmán, Manel Ollé, Simona Škrabec i Dolors Udina ha premiat Morir-ne disset perquè es tracta d’una resposta enjogassada i càustica al debat sobre la natura­lesa del gènere novel·lístic. Història ludocriminal, amarada d’humor negre i amb traces de roman à clef, que dessacra­litza, des de la sàtira, la llengua i la literatura en una tradició que l’agermana amb veus com Francesc Trabal i la Colla de Sabadell.

A Morir-ne disset, Belbel aborda un tema de màxima actualitat, com és la llengua catalana. El protagonista, fill d’una família immigrant vinguda del sud d’Espanya, neix i creix en una ciutat del Vallès Occidental, en la qual s’integra com el més català dels catalans. Descobreix una cultura i una llengua que el fascinen i l’inquiten al mateix temps i, mentre va relatant, amb nostàlgia i humor la seva infantesa i joventut, es confessa autor d’una sèrie d’assassinats comesos entre el període que va del cop d’estat del 23-F fins als Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Sergi Belbel, que ha recordat que ell procedeix del món del teatre, ha afirmat que “tots els autors dramàtics són escriptors”, i s’ha mostrat agraït a Òmnium Cultural i al jurat per un premi que, segons ha dit, ha estat fruit d’un any molt dur per al món teatral a causa de la Covid. “He escrit aquesta novel·la més des de les entranyes que des del cap”, s’ha sincerat, i ha avançat que la novel·la “és la petita història d’un nen que neix i creix en una cultura que no és la dels seus pares i que acaba estimant i s’acaba fent seva amb totes les contradiccions del món”. “Una cultura mil·lenària, preciosa, viva, malgrat els intents d’alguns de menystenir-la i anorrear-la”. Sobre la llengua ha destacat “Per què escric en català, si no és la meva llengua materna? I tu què n’has de fer?”. “Perquè em dona la gana”, ha acabat, citant Montserrat Roig.

Proa publicarà la novel·la al febrer de 2022 i agafa el relleu d’Enciclopèdia Catalana, que s’ha encarregat d’editar els darrers 3 anys el premi Sant Jordi de novel·la.


La novel·la està protagonitzada per Ernest Calvo, fill d’una família immigrant vinguda del sud d’Espanya, neix i creix en una ciutat industrial del Vallès Occidental, en la qual s’integra com el més català dels catalans. Mentre va relatant, amb nostàlgia i humor, la seva infantesa i la seva joventut —en què descobreix una cultura i una llengua que el fascinen i l’inquieten al mateix temps—, es confessa autor d’una sèrie d’assassinats co­mesos entre el període que va del cop d’estat del febrer del 1981 fins als Jocs Olímpics de Barcelona del 92. A partir de la relació amb el seu millor amic, fill d’una família catala­na de classe treballadora, humil i honesta, el protagonista s’enfronta a les contradiccions d’una societat en procés de canvi que es busca a ella mateixa, com el mateix personat­ge, i que veu amenaçada la seva supervivència.


Premis de la 71a Festa Òmnium de les Lletres Catalanes – Nit de Santa Llúcia

62è Premi Sant Jordi de Novel·la   “Morir-ne disset”, de Sergi Belbel

24è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions – “Declaració d’invencions”, de Ricard Sunyol Estadella

63è Premi Carles Riba de Poesia  – “
Si entra boira no tendré on anar”, d’Antoni Vidal Ferrando

59è Premi Josep M. Folch i Torres
de Novel·les per a Nois i Noies – “Capità Lluc”, de Carles Sala i Vila

48è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil –
Desert

35è premi Internacional Joan B. Cendrós –
Ai Weiwei

Premi Muriel Casals de Comunicació 2021 –
 FILMIN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here