Sebastià Bennasar presenta la nova edició del Festival literari Tiana Negra

Els dies 22 i 23 de gener la novel·la negra catalana viurà una nova edició del festival amb l’objectiu de reivindicar el genère negre català

SEBASTia bennassarEl festival viurà la quarta edició amb una ampliació de les activitats, unes 25 activitats programades i prop de 30 autors confirmats com
Margarida Aritzeta, Esperança Camps, Lluís Bosch, Rafael Vallbona, Xavier Vernetta, J. R. Armadàs, Jordi Soler, Emili Bayo, Marc Moreno,  Toni Arencón, Francesc Ribera, Jordi Cervera, Anna Maria Villalonga, Damià del Clot i l’escriptor francès François Thomazeau formen part dels noms destacats del festival.

 

Gràcies a una trobada a la llibreria Catalònia va propiciar tirar endavant el festival.
Va ser durant la setmana petita del llibre en català. L’Ester Pujol, alcaldessa de Tiana era entre el públic, jo vaig dir que feia falta un festival només en català i ella va agafar el repte. Tres mesos després teníem festival, un petit miracle!

Com afronta el festival la quarta edició?
Amb la responsabilitat de no defraudar la gent que ens ha fet confiança aquests tres anys i amb la intenció de trobar noves complicitats, a més a més de volent mantenir allò  que ens caracteritza, proximitat amb els autors, rigor intel·lectual i familiaritat.

Podem parlar d’una activitat consolidada?
En aquest país res no està consolidat perquè la memòria és molt curta i el repte és fer-ho bé, sempre, però podem dir que de cada vegada hi ha més gent que hi compta i que fins i tot hi ha editors que fan la seva programació pensant en el festival…

A més reivindicar la novel·la negra catalana quin són els altres objectius de Tiana Negra?
Aquest és el principal objectiu, però també contribuir a demostrar que des d’un poble com Tiana, es pot apostar per la cultura de qualitat i es pot atreure a molta gent, que no cal que la cultura sigui sempre capitalitzada per les grans ciutats de Catalunya, al contrari, cal que s’estengui a tot arreu.

En quina situació es troba la novel·la negra catalana?
Podem dir que la situació és molt bona des del punt de vista de la creació, amb convivència de diferents generacions d’autors, propostes molt interessants de cada un d’ells i per primera vegada una producció gran amb llibres molt bons, bons, mediocres i dolents, com a qualsevol literatura. Des del punt de vista del consum ens cal confiar més en els nostres autors, i encara ens queda anar colonitzant l’espai de la crítica, dels mitjans de comunicació i de la universitat. Però hi anem fent feina.

tiana negra 2016Per què s’ha escollit la població de Tiana?
Perquè Tiana ha cregut en aquest festival, s’hi ha bolcat i és seu mentre ells el vulguin.

Quins són els noms d’aquest any i quins criteris s’han seguit per proposar els noms?
Hi ha una trentena d’autors convidats i el criteri principal era que tinguessin alguna novetat editorial, que no haguessin participat en l’edició anterior i que sumant aquesta cap autor no hagi participat en més de dues edicions, amb l’excepció de l’Àlex Martín, que ens hi aporta la pàtina de saviesa universitària. Hi ha molts noms, però voldria destacar el de l’Esperança Camps, consellera de Cultura del Govern Balear que ens aporta dues novel·les extraordinàries i el fet que per primera vegada tenim un autor internacional: François Thomazeau.

Les editorials també van prenent un paper destacat en el festival.
És clar, sense la seva implicació seria impossible poder fer un festival com aquest, no sortiria.

Aquest any està previst un homenatge al col·lectiu literari Ofèlia Dracs. Què en destacaria i quina és l’activitat que es durà a terme?
Hi haurà una xerrada inicial de l’Àlex Martín i després uns quants membres del col·lectiu participaran en una taula rodona amb ell i amb mi mateix. Destaco el fet que és un homenatge als sèniors de la nostra literatura, molt merescut.

Tot festival té el seu premi i a Tiana es lliurarà la tercera edició del premi de novel·la negra Agustí Vehí.
Sí, s’hi ha presentat 28 originals, el doble que l’any passat, i estam molt contents.

Quines altres activitats en destacaria?
El combat de boxa entre Francesc Ribera, “Titot” i Damià del Clot promet molt, la taula rodona sobre periodisme d’investigació i la incorporació per primera vegada d’un recital de poesia negra.

Per facilitar la participació d’un major nombre de lectors, aquest any el festival habilitarà un autocar llançadora de Barcelona a Tiana.
Sí, ens fa molta il·lusió que la gent opti per passar-hi tot el dia de dissabte. Val 25 euros però inclou el dinar, un descompte per a la compra de llibres i crec que serà una experiència  molt bonica. Els interessats poden escriure a ballaruga1@gmail.com per apuntar-s’hi.

Un desig per la cinquena edició del Festival Tiana Negra?
Sobreviure a la quarta edició amb nota. Bromes a banda, el meu desig seria poder recollir una part de la massa crítica generada en algun llibre o similar.