El que va ser responsable de la llibreria ‘Negra y criminal’ i comissari de la BCNegra publica un llibre imprescindible per a tot lector de gènere negre.

sangre-en-los-estantes_paco-camarasaPaco Camarasa ha demostrat sobradament els grans coneixements sobre aquest gènere, que avui en dia gaudeix d’un bon estat de salut amb nombroses novetats i festivals dedicats a la novel·la negra, especialment el de la BCNegra que cada any aplega a la ciutat de Barcelona a milers i milers de lectors de novel·la negra.

En el pròleg, Camarasa adverteix a lector que no és un intel·lectual ni un creador però si un divulgador, un agitador i un prescriptor. En realitat Paco Camarasa és molt més que tot això i s’ha convertit en un referent quan parlem de novel·la negra. Coneix sobradament la història del gènere i els seus autors, amb la gran majoria segueix mantenint una amistat i complicitat.

‘Sandre en los estantes’ (Destino) és una guia imprescindible per continuar o iniciar-se en el gènere negre criminal.

Per facilitar la seva lectura Paco Camarasa, com a bon llibreter ha classificat els autors i gèneres de l’A a la Z oferint un recorregut pels grans noms del gènere , explicant-nos les seves majors aportacions i una infinitat d’anècdotes viscudes amb els autors i també a la llibreria Negra y Criminal del carrer La Sal de la Barceloneta.

Paco Camarasa analitza les diferències dins del gènere per països i cultures, a més de les subcategories dins del que denominem novel·la negra, des de la novel·la mediterrània liderada per Vázquez Montalban, Petros Márkaris, Andrea Camilleri o Donna Leon a la novel·la negra nòrdica de Stieg Larsson, Camilla Lackberg, Henning Mankell o la parella Maj Sjowall i Per Whaloö o la novel·la narcoliterària de Don Winslow.

Premi-Crims-de-Tinta-2015-02-Paco-CamarasaLa novel·la negra segons Paco Camarasa comença l’any 1841 amb la publicació de ‘Los crímenes de la calle Morgue’ d’Edgar Allan Poe. Camarasa també recorda que Agatha Christie no es pot considerar novel·la negra però en canvi la podríem incloure en el gènere de novel·la enigma o detectivesca. Durant els anys de llibreter no es va cansar de repetir als seus clients aquesta apreciació. Dorothy Sayers o PD James també comparteixen el gènere enigma amb la creadora de Poirot.

Recomanacions d’autors clàssics com James M.Cain, Raymond Chandler, Dashiell Hammett o sir Arthur Conan Doyle, el creador de Sherlock Holmes que malgrat que ser un autor molt llegit mai va voler ser considerat autor de novel·la negra.

No només ofereix pinzellades d’autors internacionals i a ‘Sangre en los estante’ també hi ha referències a Andreu Martín, Vàzquez Montalbán, Carlos Zanón, Alicia Giménez Barlett o Francisco González Ledesma a qui considera el ‘jefe’ de la banda.