Ruta per les ciutats literàries segons la UNESCO

Onze ciutats ha estat reconegudes amb aquest títol i Barcelona espera entrar en aquest selecte club a finals d’aquest any.

Sant Jordi llibres 03

Optar al títol de Ciutat de la Literatura per part de la UNESCO no és gens fàcil. Barcelona opta a ser reconeguda amb aquest títol i no serà fins l’11 de desembre d’aquest any quan la Directora General de la UNESCO farà pública la relació de les noves ciutats de la xarxa de Ciutats Creatives, on Barcelona és candidata com a Ciutat de la Literatura

Ser una ciutat reconeguda amb aquest distintiu cal complir una sèrie de requisits com comptar amb una gran varietat d’iniciatives i empreses editorials de qualitat,  organitzar festivals literaris o comptar amb biblioteques, llibreries i espais culturals que fomentin les lletres. A més un dels requisits importants és  disposar de programes d’estudi de literatura nacional i universal  en tots els nivells escolars.

La primera ciutat en ser reconeguda va ser Edimburg a l’any 2004. Autors com Sir Arthur Conan Doyle, el creador de Sherlock Holmes i Sir Walter Scott van nèixer a la ciutat escocesa que destaca també pels seus festivals literaris,

Melbourne (Austràlia),  Iowa City (EUA),  ciutat on només en la seva universitat on s’han format ni més ni menys que 25 premis Pulitzer, o  Dublín (Irlanda) gràcies a la gran oferta cultural i escenari d’importants novel·les i ciutat on van néixer autors com Bernard Shaw,  W.B. Yeats o Samuel Beckett, formen part de la llista de la UNESCO,

Tampoc cal oblidar  Reykjavík (Islàndia), Norwich (Regne Unit), Cracòvia (Polònia), Heidelberg (Alemanya). La ciutat de Kafka,  Praga (República Txeca) també ha estat reconeguda com a ciutat literària com també , Dunedin (Nova Zelanda).
De moment Granada  és la primera i única ciutat espanyola a la llista, gràcies sobretot a la poesia i el llegat de Federico Gracia Lorca.

A mitjans de desembre sabrem si Barcelona també forma part d’aquesta llista.

El projecte  de  Barcelona s’ha elaborat amb la complicitat del Consell Promotor de la Candidatura, format per més de 50 entitats i institucions vinculades a la literatura a la ciutat, i mostra la força i solidesa de la capitalitat editorial de la ciutat, el gran nombre de projectes al voltant del llibre i la lectura, i la voluntat de projectar-los internacionalment.

La ciutat de Barcelona compta amb molts  elements per ser nomenada  Ciutat de la Literatura i el projecte que s’ha presentat a la UNESCO vol que la ciutat sigui un lloc de trobada internacional d’autors i escriptors amb les altres ciutats de la xarxa; congressos i trobades internacionals sobre els futurs de la indústria editorial per reivindicar la capitalitat de Barcelona; impulsar la innovació en projectes de foment de la lectura, particularment entre els joves i nous formats per acostar la literatura a públics més amplis; fomentar l’intercanvi de bones pràctiques entre ciutats per ampliar la vivència literària en espais urbans, i consolidar Barcelona com la ciutat de referència global en la celebració del 23 d’abril com a Dia Mundial del Llibre de la UNESCO.