Cinc anys del Premi L’Illa dels Llibres

Eduard Màrquez, Coia Valls, Albert Sánchez Piñol i Care Santos han estat els guardonats en les anteriors edicions.

Premi L'illa dels llibres - 05

L’Illa dels Llibres lliurarà el dissabte 5 de setembre a les 13.00h el cinquè Premi L’Illa dels Llibres en un acte que tindrà lloc en la Setmana del Llibre en Català. (Avinguda de la Catedral de Barcelona).
Es tracta d’un guardó a obra publicada i són els lectors del portal L’Illa dels Llibres qui  decideixen amb el seu vot la novel·la guanyadora de cada edició.

Cada any es proposen 15 obres per a ser votades pels lectors. A la cinquena edició les finalistes al premi són:
Premi L'illa dels llibres - 02”La noia del tren” de Paula Hawkins
”Un fill” d’Alejandro Palomas
”Un any i mig” de Sílvia Soler
”El lector del tren de les 6.27h” de Jean-Paul, Didierlaurent
‘La casa de les miniatures” de Jessie Burton
‘’La fi dels secrets” de Miquel Esteve
”Gegants de gel” de Joan Benesiu
”Reparar els vius” de Maylis de Kerangal
‘Deu top-models i una boja que parla sola’ de Daniel Arbós
‘’També això passarà” de Milena Busquets
”Sicília sense morts” de Guillem Frontera
”Irène” de Pierre Lemaitre
”Puja a casa” de Jordi Nopca
‘La llei dels justos” de Chufo Llorens
”El lladre del Guernica” de David Cirici.

Des de l’any 2014 els guanyadors del premi reben també una escultura anomenada El Lector realitzada per l’artista Roser Oter.

Care Santos guanyadora de l’edició 2014 amb la novel·la ‘Desig de xocolata’  (Planeta) assegurava que ‘’sóc lectora abans que escriptora. Sóc lectora abans que res, em penso. Això vol dir que sóc lliure i soberana. Jo trio, jo ignoro allò que vull i allò que no vull llegir. També el quan, el com, l’on, el perquè.  Jo ho decideixo tot. Ningú no em mana. Hi ha molt per triar. Més que mai. Per això és un miracle ser triada. Un privilegi enorme.’’

ALBERT SANCHEZ PIÑOL illaAlbert Sánchez Piñol va ser guardonat l’any 2013 amb el Premi L’Illa dels Llibres amb la novel·la ‘Victus’ (La Campana). L’escriptor va agrair públicament el premi destacant que ‘’com autor, he tingut la fortuna d’obtenir alguns premis de reconegut prestigi però això sí: sempre forans. Us puc ben assegurar que això mai m’havia sabut greu, perquè per a mi l’únic premi al que sempre he aspirat  és la satisfacció dels lectors, i en aquest apartat em considero prou retribuït.
Albert Sánchez Piñol destacava que són els lectors qui decideixen el guanyador ‘’el premi del l’illa dels llibres és concedit directament pels lectors i en votació popular. Pot ser imaginat un premi més democràtic?

Crec que és possible fer una literatura popular, de qualitat i honesta. I l’Illa dels llibres, n’estic segur, recolza i impulsa aquests valors. Què és la literatura? La suma perfecta de llibertat i lectura. Sense lectors lliures i sense autors lliures és impossible assolir el fet literari.

Coia Valls Premi dels lectorsCoia Valls va rebre el Premi de L’Illa dels Llibres l’any 2012 amb la novel·la ‘El mercader’ (Ediciones B) . L’escriptora catalana agraïa el suport dels lectors ‘’ Sóc molt afortunada, tinc els millors lectors del món! M’hi aboco amb cos i ànima, ells fan possible que les meves novel·les tinguin repercussió amb el boca-orella. Els hi dec tot el que sóc. És just, i molt agradable, que faci per apropar-m’hi, que els escolti. Aprenc de cadascú d’ells i són part de la meva força i il·lusió.’’.

Eduard Márquez va ser el guanyador de l’edició del 2011 amb  “L’ultim dia abans de demà’ (Empúries)

Les votacions de la cinquena edició encara poden realitzar a la web de L’Illa dels Llibres fins el dia 24 d’agost.