La il·lustradora i creadora de “Les tres bessones” ha estat guardonada amb la màxima distinció honorífica.

Les Medalles d’Or de la Generalitat de Catalunya es van crear el 1978 per distingir aquelles persones que han prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

El president de la Generalitat Pere Aragonès  ha destacat “la vitalitat, l’energia i la creativitat” de Roser Capdevila, que ha creat “un imaginari col·lectiu en llengua catalana, que hem de reivindicar i revitalitzar per seguir fent avançar l’ús social del català”.

 

Per la seva banda la il·lustradora Roser Capdevila ha volgut “compartir aquest reconeixement amb totes les persones que m’han ajudat i han cregut en mi. La Medalla d’Or m’anima a continuar dibuixant, em fa feliç i contenta, m’emociona. Moltes gràcies a tothom”.

L’obra de Roser Capdevila ha estat traduïda a 35 llengües i la sèrie de dibuixos animats de “Les tres bessones” s’ha emès a 158 països. Amb la concessió de la Medalla d’Or a Roser Capdevila, el Govern afirma que “és un exemple de l’èxit que es pot assolir amb l’audiovisual català i un referent en l’àmbit”.

En una entrevista a L’Illa dels Llibres, arran de la publicació ‘La nena que volia dibuixar’ (Angle, 2018), Roser Capdevila comentava que a l’escola ja feia dibuixos “A l’escola em castigaven sota la taula de la mestra i aquesta m’humiliava davant de tota la classe. M’estripava els dibuixos, era la Bruixa Avorrida.”

Una trobada en un semàfor del Carrer Balmes va suposar l’inici de Les tres bessones t “Vaig començar amb els llibres de text, però vaig pensar que havia de fer contes. Un dia em vaig trobar en un semàfor del carrer Balmes, a l’escriptora Mercè Company em va dir ‘Mercè que tu tens tres nenes, hauries de fer alguna cosa’.
Llavors ella venia a casa i parlava amb les meves filles i escrivia els textos que acompanyaven les meves il·lustracions.”

Primer, es van publicar els llibres de Les tres bessones i després arribaria l’èxit de la sèrie de televisió “Vaig començar amb els llibres amb l’editorial Planeta i de seguida va ser una col·lecció que va arribar a tot arreu, al Japó, França, Canadà i fins i tot a Anglaterra. Més tard, la productora Cromosoma em va venir a veure, perquè els hi agradaven molts els meus dibuixos.
Primer els hi vaig dir que no, perquè m’imaginava una feina horrorosa, però em van convèncer perquè acceptés la feina i, sobretot em van recordar que només em preocupés per crear els personatges.”

El mecenes i empresari Antoni Vila Casas també ha estat guardonat en aquesta ocasió amb la Medalla d’Honor.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here