L’AELC organitza un seminari dedicat als gèneres fantàstics.
La cita serà el 9 de novembre a la Biblioteca de la Sagrada Família de Barcelona i comptarà amb la participació de Margarida Aritzeta, Víctor Garcia Tur, Rebecca Roanhorse, Marc Pastor, Susana Vallejo, Mònica Batet i Pep Prieto.

L’ILLA DELS LLIBRES ha entrevistat a Ricard Ruiz, coordinador del I Seminari de Gèneres Fantàstics. Augura que el gènere fantàstic  es troba a Catalunya en plena revifada i només falta una empenta per part de les institucions.

El seminari que organitza L’AELC el 9 de novembre servirà per copsar quina és la realitat del fantàstic en català.

 

-Com sorgeix la idea de fer un seminari de gèneres fantàstics
-S’han unit tres factors: d’una banda, jo fa anys que vaig darrere l’opció de fer un gran festival literari del fantàstic, a Barcelona n’hi ha de novel·la negra i d’històrica però no d’aquests gèneres que ara mateix farien una gran tasca de foment de la lectura en la generació de Netflix i els videojocs; d’aquest impuls van sortir iniciatives amb les quals m’hi he anat acostant, com la Tarda Fantàstica de la Setmana del Llibre en Català de l’any passat o aquest I Seminari de Gèneres Fantàstics de l’AELC.

-Des de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana s’han organitzat seminaris
-Exacte, l’AELC fa molts anys que organitza amb èxits seminaris de traducció, el darrer dels quals, dedicat precisament a les traduccions de gènere fantàstic, van tenir una gran acollida; d’aquí que enguany ho haguem ampliat amb un seminari de teatre i aquest de gèneres fantàstics, en plural per encabir-los tots. I finalment, la iniciativa recull una antiga relació de l’Associació amb la ciència-ficció i la fantasia, de la qual va sortir fa dues dècades l’actual Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, l’SCCFF, amb qui mantenim una excel·lent relació i hem col·laborat de cara a la seva CatCon.

De totes maneres, el principal motiu és que els gèneres no realistes han estat força maltractats en català, i cal revertir això perquè si no, davant el boom que han tingut al segle XXI, les noves generacions poden acabar gaudint-los sobretot en anglès o castellà, i el que ara és una oportunitat esdevindria una desatenció difícil d’explicar.

-Una de les presències destacades és l’escriptora Rebecca Roanhorse?
-Sens dubte, és l’autora internacional de la jornada, vinguda expressament dels Estats Units per a l’activitat. Té molts punts d’interès: a banda de ser una autora incipient però guardonada ja amb els grans premis del gènere (Hugo, Nebula, Locus, Cambpell), ha tingut un gran èxit amb ‘El rastre del llamp’, que és una revisitació del tema de la caçadora de monstres en clau apocalíptica i a partir de les arrels natives de l’autora, que és descendent dels indis de la tribu Ohkay Owingeh i té a més arrels afroamericanes.

Un dels trets claus del gènere avui en dia és la hibridació, tant de gèneres com de mitologies, i en tot plegat la Rebecca Roanhorse és una convidada ideal. Al mateix temps, amb ella donàvem relleu a una de les millors coses que li ha passat al gènere en català des de l’aparició de l’editorial Males Herbes, i és l’aparició de Mai Més Llibres, editora d’El rastre del llamp. Amb Mai Més i la seva aposta ambiciosa pel fantàstic en català, el gènere ha fet un salt necessari que mereixia recolzament.

-També l’aposta per autors catalans que han publicat ciència-ficció, fantasia o terror en català.
-Sí, des de l’Associació es vol potenciar el conreu del gènere, que jo porto anys confirmant amb les meves classes al respecte a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès: hi ha una generació creixent d’autors que estimen i defensen la ciència-ficció, la fantasia o el terror amb una força i una ambició que recorda a la dels països anglosaxons, molt més avançats en això, però fins fa poc no hi havia una sistema editorial atent a ells.
Això està canviant i volíem posar-ho de manifest, tant recordant el paper clau de veterans com la Margarida Aritzeta o l’Antoni Munné-Jordà, autèntics clàssics del gènere en les nostres lletres, com subratllant la força de la gent més jove, d’un Víctor Garcia Tur o un Marc Pastor, autors ja de primer nivell.

Al mateix temps, volíem que s’entengués el gènere en la seva vessant més àmplia, i per això hi ha també autors més inclassificables, com la Mònica Batet, el Pep Prieto o la Susana Vallejo, que és una madrilenya que viu a Sants des de fa molts anys i que ha estat molt present en la revifada del gènere a Catalunya.

Volíem palesar la riquesa de perspectives que viu el gènere avui gràcies a l’element que hem destacat a la trobada: la presència i la influència creixent del jovent, les sèries de televisió i les lectores i autores del gènere, durant molt de temps poc presents i avui protagonistes d’una revolució que alguns títols destacats posaran de manifest en pocs mesos.

-El seminari també es centra en les sèries de televisió i si aquestes modifiquen l’escriptura als autors.
-No hi ha dubte que les sèries han estat un gran fenomen cultural en els darrers anys, han transformat la manera d’apropar-se a l’audiovisual i influeixen de moltes maneres en els escriptors. Però una dada interessant és que el percentatge de sèries que inclouen elements fantàstics és molt gran, sobretot a Netflix però també a d’altres plataformes, i èxits com Stranger Things, Joc de Trons o Black Mirror en són només la punta de l’iceberg.

Resulta insòlits que davant aquest fenomen la literatura pugui quedar al marge, per això volem demanar als escriptors què en pensen, i hi hem convidats consumidors ingents de sèries, com el Marc Pastor, però també autors que creuen que les sèries no els aporten gaire, com la Mònica Batet. Crec que el debat serà interessant, i el dirigirà un dels màxims experts en la matèria.

-En quina situació es troba el gènere fantàstic en català?  Gaudeix de bona salut pel que fa a autors i lectors?
-Ens trobem en plena transformació. Partíem d’una situació poc edificant, amb pocs editors, pocs autors i gestes heroiques per part de la gent de la SCCFF i un grapat d’impulsors de l’anomenat ‘fandom’, però sobretot amb poca atenció per part de la crítica i les institucions. Semblava que el fantàstic era una cosa per a nens o friquis irreductibles malgrat tenir una tradició espectacular amb noms com Pere Calders, Joan Perucho, Manuel de Pedrolo o més recentment Albert Sánchez Piñol.

Amb el segle XXI, però, les coses van començar a canviar, i ara el gènere es troba a Catalunya en plena revifada i li auguro una pujada poc previsible per a alguns que només segueixen els mitjans més oficials. Una prova a tall d’exemple: en anunciar aquest Seminari amb un sol tuit, l’AELC va rebre prop de cent inscripcions en menys de 48 hores. És el moment de parar-hi atenció.

-S’han creat editorials noves amb la voluntat d’apostar pel gènere com Mai Més Llibres.
-En pocs anys hem passat de tenir només en català la col·lecció porpra de Pagès Editors a incloure-hi editorials especialitzades tan destacades com Males Herbes o la nova Mai Més, però també petits festivals, petits segells, atenció destacada d’editors i llibreters generalistes com Raig Verd, antologies (atents al 2020)…

Els símptomes de creixement són obvis, i fins i tot el gran temple del gènere a Barcelona, la llibreria Gigamesh, ha anat ampliant successivament el seu espai dedicat al català.

-Què ens faria falta per impulsar més el gènere?
-Només falta una empenta per part de les institucions, encara massa deutores de la petjada del realisme social, i quedarà demostrat que, igual que ha passat amb la novel·la negra, la riquesa del fantàstic pot ser molt més que una moda. Per a mi el fantàstic és avui la punta de llança d’una renovació imprescindible en les lletres catalanes.

-Qui pot participar en el seminari i on es pot apuntar?
-El Seminari se celebrarà el pròxim dissabte 9 de novembre de 10’00 a 14’00 hores a la Biblioteca de la Sagrada Família de Barcelona, i hi pot participar tothom que ho desitgi. Això sí, les inscripcions són gratuïtes però obligades, perquè no estem gaire lluny d’omplir l’aforament màxim. Es pot consultar el programa i la forma d’inscripció trucant a l’AELC o a l’enllaç https://www.escriptors.cat/agenda/i-seminari-de-generes-fantastics

 

PROGRAMA SEMINARI FANTÀSTIC

10 h — Recepció i acreditació
10.15 h — La quimera i els ocells
Margarida Aritzeta dialoga amb Víctor Garcia Tur. Modera Jordi Milian
11.15 h — Llamps, monstres i mites
Una conversa amb Rebecca Roanhorse. Modera Alexander Páez (Traducció simultània de Carol Badia)
12.15 h — Cafè
12.45 h — Teories de la capsa. Modifiquen les sèries l’escriptura de gènere?
Taula rodona amb Mònica Batet, Marc Pastor, Pep Prieto i Susana Vallejo. Modera Josep Maria Bunyol
14.00 h — Clausura

El seminari ha estat coordinat per Ricard Ruiz Garzón, vocal de l’AELC, i el cartell és un disseny de Dídac Ballester.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here