Maria Barbal, Jaume Cabré, Ramon Solsona, David Cirici, Marc Pastor, Sílvia Soler, Jordi Cabré, Albert Espinosa, Milena Busquets, Sebastià Portell, Flavia Compmany Joan Benesiu,Andreu Martín, Isabel-Clara Simó, Marc Artigau, Gerard Quintana entre els noms destacats de les novetats d’aquest any.

ACTUALITZAREM LA LLISTA DE LES NOVETATS

Entre les novetats que arriben al gener destaca ‘A l’amic escocès’ (Columna) de Maria Barbal que es publicarà el  23 de gener.  El dibuix inacabat del jardí de l’hospital on dos soldats ferits s’estan curant porta una dedicatòria: A l’amic escocès. La va escriure un noi nascut en un poble del Pirineu a un brigadista de la Guerra Civil Espanyola. La infantesa i la joventut del Benet, l’ambient familiar, la renuncia a la ciutat i, acabada la guerra, a una carrera artística, amb la seva gran historia d’amor, són el nucli d’aquesta novel·la.

Jaume Cabré no pubicarà novel·la però si unes reflexions sobre la lectura, l’escriptura, la música i l’art a ‘Tres assaigs’ (Proa) 23 de gener.

David Cirici presenta el 23 de gener  ‘L’olor del desig’ (Proa), l’estremidora passió entre una professora i un alumne cec, fill del jardiner de Picasso.

Ramon Solsona torna després de la publicació de‘Allò que va passar a Cardós’. El 30 de gener Proa presenta ‘Disset pianos’, que arrenca amb la frase  “No malvenguis els pianos” que són les últimes paraules d’en Péter, un restaurador de pianos d’origen romanès que s’ha mort sobtadament. A pesar de tractar-se d’un món que li és del tot desconegut, la Mei decideix tirar-ho endavant. La venda dels disset pianos és un camí cap al coneixement i la transformació.

La música continuarà amb ‘La noia del violoncel’ (Columna) de Jordi Campoy el 16 de gener de la mà de l’Anne, una jove violoncel·lista de la London Symphony Orchestra. Arran d’un soroll estrany que sent a l’interior de la funda del seu instrument, l’Anne troba un objecte desconegut que la fa anar de corcoll. Aquesta troballa la porta a tibar del fil i a descobrir els seus orígens, lligats a la Barcelona dels anys 70 i a un nen que vol tocar el violoncel.

Santi Baró aposta per ‘La filla de la tempesta’ (Edicions 62) que publicarà el 9 de gener amb la història d’una noia cordovesa de només setze anys que arriba a Terrassa amb tota la família i la maleta carregada d’esperança i d’il·lusions. Una novel·la que narra l’arribada de la immigració andalusa als anys seixanta a Catalunya i que es desenvolupa en el marc d’un fet tràgic – riuada del 1962, Vallés Occidental – que va provocar tres-cents morts i una destrossa incalculable.

Columna recupera per primera vegada en català ‘Tanta vida’ i ‘El cel que ens queda’ en un sol volum d’Alejandro Palomas al  ‘El temps que ens uneix’, el 23 de gener.  Per la seva banda Empúries recull a ‘Un circ al pati de casa’, Damià Bardera els millors contes de Damià Bardera

El 30 de gener debuta Marta Batallé amb ‘L’origen de les cols violeta’ (Empúries). Una novel·la  al voltant d’uns personatges en reconstrucció que no volen renunciar als seus somnis. El mateix dia, Neus Canyelles presentarà el seu relat autobiogràfic a  ‘Les millors vacances de la meva vida’, (Empúries) 30 de gener.

‘A cavall del vent’ (Columna) d’Imma Tubella  arribarà el 9 de gener i ‘Obertura republicana’ (Pòrtic) d’Enric Marín i Joan M. Tresserras el 23 de gener.

També podrem llegir al gener Tristany (Empúries) d’ Anna Monreal (Empúries)  el darrer Premi de Novel·la Curta Just Manuel Casero  a més Veus, la mar de Víctor Labrado, el  XL Premi Joanot Martorell de narrativa.

En el terreny de la poesia destaquen al gener La poesia de Cap vespre (Proa) de Marc Rovira (Proa) i ‘Abans del vespre’ (Proa) d’ Enric Sòria.

Angle editorial aposta per Alba Dalmau i ‘El camí dels esbarzers’, una novel·la organitzada en vint-i-cinc relats, ambientada a Sandville és un poble qualsevol a l’interior dels Estats Units. A mitjans del segle XX els seus habitants porten una vida aparentment rutinària. Però només aparentment, perquè en tot moment hi ha esclats de fúria i desamor, de desesperació i amistat, de traïció i connexió, de vida i mort amb personatges que ens retrobarem en una història i una altra.

Crims.cat aposta al gener amb ‘La barrera’ de Jordi de Manuel on narra la història de Gaspar Garín que s’encarrega d’apujar i abaixar la barrera del Port Fòrum de la ciutat de Barcelona.  Un dia descobreix moviments estranys al port i una operació policial amb el nom de Amnèsia, que situa el Port Fòrum en l’eix calent i essencial del cas: substàncies de submissió química, cobdícia i abús de les persones més vulnerables acaben confluint en un crim inimaginable.

Llibres del Delicte presenta al gener ‘Assassins de l’Ebre’ un recull de relats d’autors ebrencs  on destaquen Pilar Romera, Andreu Carranza, Cinta Arasa, Sílvia Mayans, i Jesús Maria Tibau. coordinats per Fede Cortés i Jordi Pijoan.

Sílvia Soler, Jordi Cabré, Milena Busquets, Joan Benesiu Flavia Compmany al febrer

Al febrer destaquen en català títols com ‘Serem Atlàntida’ (Periscopi) de  de Joan Benesiu, l’autor guadornat amb el Premi Llibreter 2015 i Premi Crexells 2016 amb la novel·la Gegants de gel’. A partir de l’11 de febrer reflexionarem amb la pregunta  Som simples observadors d’un simulacre creat per guiar-nos durant la nostra existència? Aquesta és la pregunta que es planteja el narrador de la novel·la quan coneix Mirko Bevilacqua, un home extravagant i procliu a trobar-se de manera intermitent i clandestina amb Clara, una jove que té cura d’una vella i elegant dama croata. Joan Benesiu dibuixa la relació entre identitat i territori, posant el focus en el concepte de desarrelament històric i moral. Amb la nostàlgia com a aliada revisita el concepte de frontera per demostrar els perills de transformar-nos en testimonis externs de la història.

Enciclopedia i Òmnium coediten el Premi Sant Jordi, ‘Digues un desig’ de  Jordi Cabré. Un escriptor entra amb una llibreria i veu que hi ha publicat un llibre amb la seva foto i el seu nom en majúscules. Es tracta d’una autobiografia que ell no ha escrit  i que no sap qui l’ha fet.Llegint l’autobiografia ‘ell no es reconeix i fins i tot el perjudica i es tracta d’un joc de relats  per esbrinar qui diu la veritat’ segons ha destacat el mateix Cabré.

A principis de febrer arribarà  ‘La vigília’ de Marc Artigau, la novel·la guanyadora del Premi Josep Pla 2019 on es narra la vida de Ramón, un escriptor de contes a la ràdio que un bon dia rep l’encàrrec d’escriure la biografia una dona gran.

La família torna a ser l’exit principal de la nova novel·la de l’escriptora Sílvia Soler. El 13 de febrer l’editorial Columna publicarà ‘El fibló’. Tres germans hereten la casa d’Alella on van créixer i decideixen anar-hi a viure. Serà el temps de la reconstrucció.  

L’editorial Proa publicarà els relats de Víctor Garcia Tur, 21è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions per ‘El país dels cecs’. Una obra que abasta més de 400 anys des del primer conte que ens trasllada a la Xina del segle XVII fins al darrer, situat en un futur proper.

Després de ‘Haru’,  Flavia Compmany  publica a l’esditorial Catederal ‘Magokoro’ on fa pública la carta que, en aquellanovel·la, la protagonista mai llegeix.

Gabriel Janer Manila a ‘Amor, no estàs fatigat'(Proa) rememora uns anys de revoltes i d’aprenentatge a la Mallorca dels seixanta i setanta. Al febrer també ens arribarà  Persecució (L’Altra) de  Toni Sala i Torno del bosc amb les mans tenyides (L’Avenç) de Simona Skrabec .

L’editorial Comanegra publica el 13 de feber ‘Mudances’ de Gemma Sardà, finalista del premi de novel·la breu Just M. Casero. Els protagonistes són la Lívia, una jove traductora, i en Marcel, un rellotger  acabat de jubilar. Tots dos fugen a un poblet de l’Anoia, on es coneixen i comparteixen passejades. El que no saben és que, en el tràfec de la mudança, l’un ha rebut els paquets de l’altra.

Una de les propostes interessants que ens arribarà al febrer és  ‘Ariel i els cossos’ (Empúries) de  Sebastià Portell. Novel·la protagonitzada per Ariel  que quan li pregunten si és un home o una dona, no sap què respondre. Li han dit que té un cos i que aquest cos podria arribar a estimar-se amb altres cossos, però la vivència d’Ariel sempre és una altra.

Àlex Rovira torma amb  ‘Amor’, amb una faula de Francesc Miralles (Columna) i Llibert Ferri amb L’ombra dels anys (Angle), ens ofereix unes memòries familiars i personals on repassa la història de la seva família, del seu barri, la Barcelona i la d’ell mateix trenant-la amb la història d’Europa. L’autor, testimoni excepcional per la seva feina de periodista de gran part dels fets d’aquests 50 anys, connecta la història personal amb la Història en majúscules de gran part del segle XX.

‘Lluny del paradís’ (Capital Books) de Ramon Breu arribarà al febrer de la mà d’un resistent antifranquista, és confinat a la Guinea Equatorial, una terra llunyana i exòtica, últimes restes de l’Imperi espanyol. Allà el sorprendrà trobar-hi una colònia de catalans on un escàndol relacionat amb nadons robats, posarà al descobert una trama abominable, en què afloraran la corrupció de la dictadura, la submissió d’una burgesia còmplice, el moviment anticolonial i els deutes pendents de la guerra civil espanyola.

Sebastià Bennasar publica al febrer ‘Macondo Beach’, un conjunt de relats i narracions breus amb el mar com a nexe en comú.

L’actor Bruno Oro debutarà com a narrador amb ‘Tu busques amor i jo cobertura’ (Rosa dels Vents) i la periodista Ariadna Oltra a ‘Soc feminista i no ho sabia’ ens oferirà una sèrie d’experiències personals viscudes que l’han portat a replantejar-se el paper de les dones en la societat actual, els seus drets i les seves obligacions.

Bernat Dedéu  publica el 20 de feber ‘Guia sentimental de l’Eixample’ (Pórtic) on ens redescobreix un dels barri més coneguts i controvertits de la ciutat de Barcelona.

L’editorial Gregal aposta per  ‘La bona mort’, de Vicenç Villatoro,  ‘L’home que perseguia la veritat’, d’Isidre Grau i  ‘Les costures de l’anell’, d’Oriol Ràfols, obra guanyadora del VII Premi Gregal de Novel·la.

L’aposta de Llibres del Delicte al febrer arribarà amb ‘Animals dels marges’ de Miquel Aguirre, després de l’èxit d”Els morts no parlen’,  Aguirre torna amb l’humor negre, el surrealisme i la ironia en una novel·la sobre el treballador d’una empresa d’assassins a sou. Per la seva banda Carles Mentuy presenta ‘La memòria de la Vall Fosca’, una història sobre la màfia de la droga al Pirineu de Lleida amb venjances, enganys, violència i girs inesperats.

Al febrer també es publicaran els premis Josep Pla i Ramon Llull.


Marc Pastor, Lolita Bosch, Milena Busquets i Gerard Quintana al març

Marc Pastor torna al gènere negre després de ‘La mala dona’ i ho farà al març amb la novel·la ‘Els àngels em miren’  (Amsterdam Llibres) una obra situada en la Barcelona actual i després de la proclamació de la República Catalana.  Abraham Corvo és el protagonista de la nova obra de l’autor de ‘Bioko’ i ‘Farishta’ on després de la proclamació, el decret d’estat d’excepció, la intervenció de l’exèrcit i els morts al carrer, el cos dels Mossos d’Esquadra necessita recomposar-se i guanyar immediatment el prestigi i l’autoritat perduts davant de l’opinió pública i publicada. A la tensió que es viu en el si del cos, s’hi afegeix l’exigència de resultats automàtics, i més si es tracta de resoldre un cas tan sensible com el d’unes noies aparegudes  a Sant Andreu, torturades i violades fins la mort.

Milena busquets  a ‘Homes elegants’ Amsterdam llibres els portarà una recopilació d’articles i altres textos  reflexius de l’autora que ens ajudaran a entendre el seu univers creatiu.

A  ‘Les pompes del diable’ (Proa) de Carles Casajuana (Proa)  ens ofereix a aprtir del 13 de març,  una comèdia esborrajada sobre un funcionari municipal atrapat en la corrupció.

El cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana debutarà el 20 de març amb la novel·la ’Entre el cel i la terra’ (Columna) per endinsar-se en una història d’amor, commovedora i colpidora, que retrata aspectes essencials –socials i polítics– de la Catalunya de la segona meitat del segle XX,  amb el Pachi, la Neus,  l’Àngels, la Clara i el Bru com a protagonistes. Un profund secret els uneix, però hauran de passar molts anys perquè la veritat els trobi i descobreixin la seva resposta.

Albert Espinosa no falla a la seva cita anual i amb  ‘El millor d’anar és tornar’ (Rosa dels vents) ens presenta una història d’amor que transcorre el 23 d’abril entre la ciutat de Barcelona i les illes d’Ischia i Menorca.

Jordi Nogués  a L’espasa i la llavor (Rosa dels Vents) publica una novel·la històrica d’ideals i ambicions a la Catalunya Nova, al segle XII, a l’ombra de la construcció del monestir de Poblet.

Al març Crims.cat publicarà les novel·les negres  ‘Tothom et recordarà’ d’Andreu Martín i ‘La sabartana’  d’Isabel Clara Simó.

L’actriu Mònica Pérez debuta amb un chick-lit, de superació i en clau d’humor ‘Abans no eres així’ (Rosa dels Vents) on quatre actrius que van a fer un càsting d’una gran producció a Madrid es coneixen en el viatge amb cotxe. Durant el trajecte, mentre parlen de la seva vida, arriben a la conclusió que el nom propi de cadascuna influeix en el seu caràcter i en el seu futur.

Elisenda Roca i Maria Ripoll a ‘Dues dones nues’ (Rosa dels Vents) presentaran uns contes  que il·lustra la vida de vint-i-set dones de totes les edats i condicions, que expliquen la seva vivència i es mostren tal com són amb els seus defectes, dubtes, opinions, relacions. Vint-i-set relats que despullen l’essència íntima de les dones.

L’escriptora i l’il·lustrador Lolita Bosch i Oriol Malet a ‘Aquí està l’esperança que estaves buscant’ (Ara Llibres) reivindicaran vint-i-nou personatges de la història universal que no han gaudit del reconeixement que es mereixen i que en ple segle XXI ens seran útils per repensar el món on vivim.

Francesc Miralles i Héctor Garcia repetiran èxit amb ‘Ichigo Ichie L’art de viure el moment’, després de la publicació de ‘El mètode Ikigai’. ‘Ichigo-Ichie. L’art de viure el moment és un llibre que ens ensenya com alliberar-nos del passat i del futur, i fer en cada moment coses úniques.

L’editorial Bridge publica un nou llibre de la meteoròloga Mònica Usart,  a ‘Temps extrem. 25 llocs del món on no aniries de viatge’ una guia turística particular, ple de curiositats relacionades amb la meteorologia.

La cantant Beth Rodergas i la il·lustradora de Tània Garcia presenten al març ‘Nyam’ (Bridge), un llibre íntim i personal que reuneix moltes de les passionsde la Beth: la família, la cuina i sobretot la música.

L’Avenç publica al març ‘Perseguint la llibertat La construcció de l’espai socialista a Catalunya (1945‐1982)de Jaume Muñoz Jofre.

‘L’ull de l’escarabat’ d’Anna Carreras debutarà en l’àmbit de la novel·la negra a Llibres del Delicte amb una trama de suspens psicològic plena de tensió, intel·ligència i humor amb l’acció comprimida en una sola nit (març).

El 6 de març, l’editorial Comanegra publicarà ‘Pedra de toc’, l’obra memorialística de Maria Aurèlia Capmany agrupada en un sol volum per primera vegada, amb edició de Marta Nadal. També publicarà Lila: Història gràfica d’una lluita de Toni Galmés i M. Àngels Cabré on repassa els referents gràfics del feminisme des dels anys 70 fins avui.

El 13 de març en plena celebració de l’Any Brossa, l’editorial Comanegra presentarà Brossa: Escarnidor i burleta d’ Arnau Puig on recull les memòries personals de la relació amb Joan Brossa d’un dels fundadors de Dau al 7, de la dura clandestinitat cultural dels anys 40 a la Transició.

‘Els mons on a mi m’agradaria viure‘ (Edicions 62) d’ Albert Casals el 13 de març  i ‘Ara o mai’, (Columna) Núria Picas són els altres llançaments editorials d’aquets primer trimestre.

Jordi Lara, l’autor de Una màquina d’espavilar ocells de nit (2008) publica a principis de març Sis dies d’agost (Edicions de 1984). També al març, un dels veterants de les lletres catalanes,  Joaquim Carbó, publicarà la novel·la  La vorera. El testament (Males Herbes)

La història novel·lada dels inicis de la pastisseria Escribà a Barcelona s’explicarà a partir d’abril a ‘L’obrador dels prodigis’ (Columna)  amb Christian Escribà i Sílvia Tarragó.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here