Albert Sánchez Piñol, Jenn Diaz, Sebastià Alzamora, Eva Baltasar, Coia Valls, Mar Bosch, Jordi Cussà, Marta Carnicero, Gemma Lienas, Carme Riera, Laia Aguilar, Biel Mesquida i Blanca Busquets publiquen novetat aquest any.

Sebastià Alzamora presenta “Ràbia” (Proa), una novel·la sobre la relació d’un home solitari amb el seu gos. Per la seva banda Blanca Busquets a “Constel·lacions” (Proa) s’endinsa en els secrets d’una família catalana amenaçada per ETA a finals dels anys seixanta.
Vicent Flor presenta “El carrer de baix” (Edicions 62) la darrera novel·la guanyadora del Premi Joanot Martorell i Daniel Cid publica “L’espai d’un instant”, Premi de Novel·la Curta Just M. Casero.
El periodista Toni Orensanz a “Com vas perdre el braç, Balchowsky?” (Columna) reconstrueix la història del pianista de Chicago que va predre el braç en la Batalla de l’Ebre.

L’Escriptor Xavier Moret recupera al detectiu Max Riera a “Misteri a Deià” (Empúries) on investigarà la desaparició d’un poeta ucraïnès a Deià, obsessionat amb l’escriptor Robert Graves.
Torna l’editorial La Magrana i ho fa una novetat, “Geosmina”, el debut de Cinta Farnós on narra el viatge físic i vital d’una noia que, arran de la mort sobtava de la seva mare, necessita trobar respostes a una infància sense vincles maternals.

Llorenç Soldevilla publica “Universos literaris” (Pòrtic) i la poeta Rosa Font ofereix una elegia a la seva mare a “Esquerda” (Proa). La poesia de Narcís Comadira també es pot llegir aquest amb  la publicació de “Els moviments humans” (Edicions 62).

Al gener Ara Llibres presenta “Sense sucre. Una dona occidental al Marroc” de Mireia Estrada i Raül Romeva presenta “A l’altra banda del mur” on reflexions sobre la funció del sistema penitenciari.
L’escriptor Jordi Coca a “El teatre de Shakespeare en el seu context” (Club Editor) ofereix una anàlisi extensa del sentit primer de les trenta-sis obres més canòniques de Shakespeare.  Club Editor aposta al gener  per  “Unsex me!” de Jaume Ferrer.

Alrevès al segell Crims.cat celebren en desè aniversari i publiquen “El somriure dels guepards” de Sebastià Bennasar. Per la seva banda Llibres del Delicte presenta “#Fins aquí” de Cesc Cornet.
El futbol femení és analitzat a “Dones de futbol” (Columna) de Natalia Arroyo.
Neus Moran a L’Avenç publica “L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984) sobre la requisa patrimonial del moviment associatiu i obrer per part del franquisme.

NOVETATS FEBRER
JENN DIAZ, EVA BALTASAR, COIA VALLS, ÀNGEL CASAS, SERGI BELBEL, TONI CRUANYES, MELCIOR COMES, PEP PRIETO

Un dels retorns esperat al febrer és l’autora Jenn Díaz que presenta “Els possessius”, una obra inspirada en “La ciutat i la casa” de Natalia Ginzburg.
L’altre aposta destacada és la publicació de “Mamut” (Club Editor) d’Eva Baltasar que tanca la trilogia iniciada amb “Permagel”.

El 2 de febrer Destino publicarà ‘La Vall de la Llum’ de Toni Cruanyes, la novel·la guanyadora del Premi Josep Pla. L’obra es basa en la vida de l’avi de l’autor, Antoni Cruanyes i Becana, que va morir durant la primera onada de la pandèmia. Antoni Cruanyes va ser alcalde de Canet de Mar entre 1979 i 1987, el primer després del franquisme. El periodista Toni Cruanyes, ha volgut retre un homenatge al seu avi, però també a una generació que va viure la guerra durant la seva infantesa.

També al febrer llegirem “Morir-ne disset” (Proa) de Sergi Belbel, darrer guanyador del Premi sant Jordi de Novel·la. El protagonista, fill d’una família immigrant vinguda del sud d’Espanya, neix i creix en una ciutat del Vallès Occidental, en la qual s’integra com el més català dels catalans. Descobreix una cultura i una llengua que el fascinen i l’inquieten al mateix temps i, mentre va relatant, amb nostàlgia i humor la seva infantesa i joventut, es confessa autor d’una sèrie d’assassinats comesos entre el període que va del cop d’estat del 23-F fins als Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Proa també publicarà “Declaració d’invencions”, de Ricard Sunyol Estadella, el 24è Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions i “Si entra boira no tindré on anar”, d’Antoni Vidal Ferrando, el 63è Premi Carles Riba de Poesia.
Melcior Comes torna al febrer amb “Tots els mecanismes” (Proa) després de l’èxit de “Sobre la terra impura”. L’enfrontament de dues famílies poderoses a Mallorca amb connexions amb el turisme i els projectes immobiliaris centra bona part de l’argument de la novel·la.

L’escriptora Coia Valls torna a la novel·la històrica amb “L’alquímia de la vida” (Columna), una novel·la situada al segle XV i que recorre Vallbona de les Monges, Barcelona i la vila de Llívia, preludia l’instant en què l’ésser humà començava a ser la mesura de totes les coses. Valls ret un homenatge a les persones de tots els temps que han apostat per la humanitat i el seu benestar.

La novel·la protagonitzada per Agnès Mailvern, una periodista freelance de trenta-nou anys que sobreviu fent reportatges i entrevistes la podrem llegir a “La dona eterna” (Columna) de Pep Prieto.

Entre la novel·la, la crònica i el reportatge, Lolita Bosch publicarà “Agafeu-me a mi” (Empúries) una història basada en fets reals sobre Roy Rivera i els desapareguts a Mèxic i la lluita de les seves famílies per recuperar-los.
La mateixa editorial publicarà “El paradís no era això” de Marta Batallé i “El món es torna senzill” de Laura Gost.

L’escriptora Carla Gracia publicarà a mitjans de febrer “Ens recordaran” (Univers Llibres), un novel·la on explora sobre el procés creatiu i els seus mecanismes a través de Goethe i Schiller. Univers també publicarà “La malaltia del cor” de Joan Pons. Univers també presentarà al febrer “L’agonia de Bakunin” d’Àngel Casas, un recull de sis relats protagonitzats per personatges que no ens deixaran indiferents.
Finalment, al febrer Univers també presentarà “Trencar en cas d’emergència” de l’advocada Carla Vall sobre la violència vicària.

L’editorial Periscopi presenta al febrer la novel·la “L’instant abans de l’impacte” de Glòria de Castro on oferirà una radiografia àcida sobre el món laboral, les polítiques de conciliació i la crisi dels quaranta.
Antònia Carré-Pons publicarà “El llibre d’Elionor” (Labreu) i el Club editor publica “Lilinne i les bombolles de sabó” de Jordi Estrada una novel·la ambientada l’any 1872, quan un escriptor famós en hores baixes, el novel·lista Gustave Flaubert i la seva jove neboda passen uns dies de vacances a Banyeres de Luixó, una petita ciutat balneària a tocar del Pirineu català.

El 10 de febrer La Magrana publicarà “Jardins secrets” de Ponç Puigdevall, una obra que vol ser un elogi de la lectura, amb la voluntat d’estimular i orientar la sensibilitat dels lectors.
També podrem llegir “La vida de l’altre” de Gabriel Marat, una novel·la amb aires de thriller filosòfic on l’autor explora els límits inquietants de la identitat i fa que ens preguntem, com el pensador anglès John Locke, si un mateix home pot ser més d’una persona al llarg de la seva vida.

Per commemorar el centenari del naixement de Joan Fuster, edicions 62 publicarà una nova edició de “Nosaltres, els valencians”.
L’Editorial Fonoll publicarà el 24 de febrer “Visita a la senyora Soler”, la novel·la inèdita i censurada de Manuel de Pedrolo amb una edició i pròleg d’Anna Maria Villalonga.

Llegirem també els contes d’Anna Murià que l’editorial Comanegra recupera  a “Sota la pluja”.

El periodista Toni Vall ens acosta a la biografia de Teresa Gimpera a “Teresa Gimpera, així és la vida” (Columna) i Montse Barderí, Care Santos, Llucia Ramis, Gemma Lienas i Lara Rosel entre d’altres publiquen “Satisfiers” (Columna) un llibre que dona veu a dones per saber com viuen la sexualitat.

L’editorial Saldonar publica a finals de febrer “Un paradís com el nostre” de Laia Beltran i Borja Duño, les aventures de dos urbanites a Califòrnia catalana.

L’esport femení és analitzat de la mà de la periodista i escriptora Anna Ballbona a “Elles competeixen” (Ara Llibres) on recull dotze entrevistes a professionals com Laia Sanz, Gemma Mengua, Alexia Putellas o Aliona Bolsova.

El fotoperiodista Jordi Borràs presenta “Tots els colors del negre” (Ara Llibres) una investigació on desemmascara i estableix vincles entre els moviments d’extrema dreta a Europa.
Per la seva banda, Natza Farré al febrer publicarà “Tinc algunes certeses i molts dubtes” on tractarà qüestions com el feminisme, el canvi climàtic i la política.

NOVETATS MARÇ
ALBERT SÁNCHEZ PIÑOL, JORDI CUSSÀ, MARTA CARNICERO, GEMMA LIENAS, BIEL MESQUIDA, MAR BOSCH, LAIA AGUILAR, CARME RIERA.

“El monstre de Santa Helena”, la nova novel·la d’Albert Sánchez Piñol. que La Campana publicarà el 24 de març, és una de les apostes fortes d’aquesta temporada.
La novel·la compta amb Napoleó com a personatge de l’obra i el seu empresonament a l’illa de Santa Elena. La Campana ha fet públic l’argument de la novel·la que s’inicia en el moment quan la marquesa de Custine i Chateubriand s’embarquen cap a Santa Helena i pretenen segellar el seu amor enfrontant se a un llarg viatge i al seu adversari més temible, Napoleó, empresonat en aquest illot al mig de l’Atlàntic. Ignoren, però, el destí que els espera.  “El monstre de Santa Helena”, mostra les horroroses conseqüències que es poden desencadenar quan es reuneixen l’amor, la cultura i el poder.

Al març l’editorial Comanegra publicarà “Les muses”, la novel·la pòstuma de Jordi Cussà.

Carme Riera a “Carmen Balcells, traficant de paraules” (Rosa dels Vents) publicarà la primera biografia autoritzada de Carmen Balcells, l’agent literària que, des de Barcelona, va revolucionar el món editorial i les seves relacions amb autors com Vargas Llosa, García Márquez o Cortázar.

Gemma Lienas publicarà a principis de març “La vida privada de Carmina Massot” i debutarà al segell Univers. Una novel·la que vol ser un homenatge a les dones que van decidir viure fora dels clixés socials i on recupera la Barcelona dels anys cinquanta i retrata l’actual per copsar la trasformació de la ciutat i la seva gent. Univers també presenta al març la nova novel·la de Mar Bosch “L’edat dels vius”, una història amb aires de ciència-ficció, humor negre i sobretot crítica social.

Al març llegirem el retorn d’Alfred Bosch com a escriptor amb “El temple dels pobres” (Columna) una història sobre la construcció de la Sagrada Família. Laia Aguilar publica “Les altres mares” (Columna) protagonitzada per tres dones, d’orígens i situacions diferents i de com viuen la seva maternitat.  La periodista Agnès Marquès publicarà la seva primera novel·la “Ningú sap que soc aquí” (Columna)
A “Pont aeri” (Empúries), Víctor Recort presenta una novel·la amb molt d’humor sobre l’amistat, les renúncies i els retrobaments.
El periodista i filòleg Magí Camps publica “Sucamulla” (Univers) una col·lecció de relats sobre aventures i desventures amoroses, eròtiques i sexuals.

L’editorial LaBreu Edicions publica al març “Encarnacions” de Biel Mesquida, un recull de cent relats breus i de temàtica diversa. També presentarà “Làpida” de Núria Busquet.
Quaderns Crema aposta al març per “Crida” de Marta Carnicero. L’autora de la novel·la “El cel segons Google” una dona queda embarassada després de ser violada i decideix donar la seva filla en adopció. Anys més tard, descobreix que pateix una greu malaltia congènita i decideix buscar a la seva filla.

Al març també llegirem “Distòcia” (L’Altra Editorial) de Pilar Codony, l’obra guanyadora del Premi Documenta. Una novel·la que destaca per la mirada íntima i valenta sobre l’avortament i la maternitat, per la representació d’un món rural molt arran de terra i, sobretot, per l’autenticitat del relat i per una escriptura àgil i una llengua genuïna.

Aina Gatnau debuta el 17 de març amb “Canviar la pell” (La Magrana), on ens ofereix una novel·la intimista, que demostra l’afany de superació d’una dona que lluita per ser feliç i per superar uns fets que l’han marcat per a tota la vida. La Magrana també publicarà “Cartes a un jove investigador” de Manel Esteller, on explicarà què cal saber per ser un bon investigador. A partir de vint-i-una cartes, el doctor Esteller detalla les claus per arribar a ser un bon investigador a través de la seva experiència i dels coneixements que ha anat adquirint al llarg de la seva carrera.

L’autora de “La noia del vestit blau”, Laura Vilaseca presenta novetat al març amb “Quan la neu es fon”, un thriller ambientat al Parc Nacional de Yosemite dels Estats Units que gira entorn de la misteriosa desaparició d’una noia.

Ara llibres presenta al març “Diguem-ne amor”, el debut de Marta Vives amb dotze històries reals que mostren totes les formes de l’amor.
“Vesprada d’amor i única” (Amsterdam Llibres) recull els millors versos i alguns d’inèdits de Marc Granell, Premi Jaume Fuster 2021.

Vicenç Villatoro
 publicarà al març “Tren a Maratea” (Proa) i Mercè Ibarz oferirà una aproximació humana a Mercè Rodoreda a “Retrat de Mercè Rodoreda” (Empúries). El cantant d’Els Pets, Lluís Gavaldà recull a “Sona la cançó”(Rosa dels Vents), una seixantena de cançons que han marcat la seva vida, aquelles que l’han fet plorar i riure i les que li agradaria haver creat ell mateix. I la cantant Gemma Humet a “Els dies que m’habiten” (Rosa dels Vents), recull en un llibre poemes i textos curts que giren entorn de l’amor, el desamor, l’empoderament femení i la maternitat.

Jordi Amat, després de la bona acollida de “El fill del xofer” ens acosta a “Vèncer la por” (Edicions 62) al personatge de Gabriel Ferrater que enguany celebrem el centenari del seu naixement i els cinquanta de la seva mort.

ABRIL
CARLES PORTA, SERGI PÀMIES, JORDI BASTÉ I MARC ARTIGAU, JORDI SIERRA I FABRA

A l’abril Carles Porta presentarà nous crims a “Llum a la foscor” (La Campana). L’escriptor Josep Maria Fonalleras narrarà una passejada per Roma a “Un cafè a Roma” (Univers).
“La gran novel·la sobre Barcelona” de Sergi Pàmies celebra el 25è aniversari l’editorial Quaderns Crema publicarà una edició especial amb un epíleg de l’autor.
Tornen Jordi Basté i Marc Artigau amb “Ningú sabrà qui ets” (Rosa dels Vents) amb noves investigacions del detectiu Albert Martínez que investiga uns atemptats que fan tremolar polítics i banquers.

Jordi Nogués a “La rosa i la creu” (Rosa dels Vents) una novel·la d’intriga i aventura amb una extraordinària ambientació històrica que recrea la vida a la Catalunya nova en el segle XIV, amb el rerefons de la guerra entre Pere el Cruel i Enric de Trastàmara. I que revela la veritat que amaga la llegenda de Sant Jordi. Rosa dels Vents també publicarà a l’abril “Uns quants dies de febrer”, el tretzè cas de l’exinspector Mascarell creat per Jordi Sierra i Fabra.
Finalment, a l’abril podrem llegir “Somiant la pau” (Rosa dels Vents) on
l’escriptora i activista afganesa Nadia Ghulam i la periodista catalana Ariadna Oltra, conversen sobre els darrers anys a l’Afganistan i l’entrada dels Talibans.