Philip Roth, Premi Príncep d’Astúries de les Lletres 2012

foto: Reuters


Etern candidat al Nobel, l’escriptor nord-americà Philip Roth ha estat guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres 2012 després d’imposar-se en l’última ronda de votacions a l’autor japonès Haruki Murakami.

Al guardó optaven 24 candidatures entre les quals hi figuraven Alice Munro, l’holandès Cees Noteboom, el portuguès Antonio Lobo Antunes, l’estatunidenc Jonathan Frazen, el francès Dominique Lapierre, el xinès Yan Lianke, l’irlandès John Banville i Antonio Gala, l’únic espanyol que optava al premi.

Philip Roth,  va nèixer a Newark (Nova Jersey, EUA) al 1933, és fill d’una família jueva emigrada des d’Ucraïna i està considerat un dels millors autors nord-americans dels últims 25 anys.

Ha rebut molts premis en la seva carrera literària: el Pulitzer per ‘La pastoral americana’,  el Man Booker International,  la Medalla Nacional de les Arts i la medalla d’Or de Narrativa, anteriorment lliurada a escriptors destacats com  John Dos Passos, William Faulkneri  Saul Bellow.

Entre les seves obres més destacades hi ha Pastoral Americana, M’he casat amb un comunista, Zuckerman encadenado , El complot contra els Estats Units,  La taca humana,  L’animal moribund, El trastorn de Portnoy, “Indignació o Nèmesi.
Les seves novel·les s’han publicat en diversos segells editorials com Mondadori, Seix Barral, La Magrana.