Parla’ls de batalles, de reis i d’elefants de Mathias Enard.

El francès Mathias Enard ha convertit a Michelangelo en un personatge de la novel·la Parla’ls de batalles, de reis i d’elefants (Columna i Mondadori en castellà)

La novel·la es centra en la suposada visita de Miquel Àngel a Istanbul convidat pel soldà Baiazet II perquè li construeixi un pont al Corn d’Or que unís la ciutat amb el barri de Pera. Sobre aquest viatge no existeix  gaire documentació i per tant no existeix prou informació per afirmar que aquesta trobada es va fer en realitat.
Mathias Enard aconseguix  recrear un escenari que permet imaginar com es vivia en el segle XVI i ens acosta malgrat no ser una novel·la biogràfica, a la figura del genial artista Michelangelo Buonarroti, l’autor del David, la Pietà  i de la Capella Sixtina entre d’altres projectes artístics.
Gràcies a l’amistat amb el poeta turc Mesihi de Priština, Miquel Àngel va descobrint els plaers i els encants de l’Imperi Otomà,  i les diferències entre Orient i Occident.
Descriure tots aquests escenaris i recrear l’estada de Miquel Àngel a Constantinoble, segurament que donaria per a molt més, però Mathias Enard ha preferit escriure una novel·la curta basada en capítols breus. Potser aquest ha estat el seu  gran encert, a més, evidentment, de crear una història excel·lent i creïble. 

Nascut a França l’any 1972, Enard després d’uns anys a Orient Mitjà, va escollir la ciutat de Barcelona com a residència fixa el 2000. Va ser membre del consell de redacció de la desapareguda revista Lateral, així com professor d’àrab a la UAB.
És autor de cinc novel·les: La Perfección del tiro, Verticales (2004), Remontando el Orinoco (2006), Manual del perfecto terrorista (2007), Zona (2009) i Parla’ls de batalles, de reis i d’elefants (2011).

 Si voleu llegir el primer capítol, cliqueu en aquest enllaç.