El president de l’entitat Jordi Cuixart ha destacat que el premi  “neix de la necessitat imperiosa de fer que augmenti el prestigi que ja té per si mateixa la literatura catalana”.


L’entitat cultural premiarà amb 20.000 euros l’autor de l’obra i en destinarà 5.000 a una campanya de difusió per reconèixer cada any la millor novel·la publicada originalment en llengua catalana. L’objectiu segons ha destacat Òmnium Cultural és doble perquè d’una banda es vol prestigiar la literatura catalana dins i fora del propi àmbit cultural, tot creant un cànon de les millors novel·les i fomentant-ne les traduccions. De l’altra, el guardó busca incrementar els lectors de narrativa en llengua catalana.

Jordi Cuixart ha assenylat que  el premi es crea “amb tota l’ambició del món i el volem igualar a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès o l’anglès Booker”.
Un comitè de selecció farà una primera tria entre totes les novel·les publicades cada any i un jurat independent, format per persones de prestigi de l’àmbit acadèmic i de la crítica literària escolliran l’obra guanyadora.

Les tres novel·les finalistes es donaran a conèixer en el marc de la Nit de Santa Llúcia i el guanyador final i l’acte de lliurament del guardó tindrà lloc durant el mes de febrer.