L’escriptora ha rebut el premi de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana per la qualitat de l’obra, la importància de la trajectòria i el compromís de l’autora.

El Premi Jaume Fuster és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l’obra d’un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d’ofici socis de l’AELC.

L’actual president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Sebastià Portell ha destacat la importància d’un guardó a la trajectòria com és el Premi Jaume Fuster per a retre homenatge als autors sèniors. Per la seva banda, Olga Xirinacs ha comentat “Agraeixo de tot cor la creació d’aquest premi a l’AELC i als escriptors per votar-me. Amb això em sento molt acompanyada en un moment solitari i en unes terres del Sud que de vegades semblen molt allunyades de la brillant Barcelona”.

Francesc Roig s’ha encarregat de la glosa dedicada a l’autora  on ha destacat que  “Olga Xirinacs s’ha sentit interpel·lada en la seva particular reivindicació permanent. Acèrrima defensora de la natura i el medi ambient, quan encara bona part del gruix social practicava la cultura urbanita de l’asfalt. Reivindicadora del paper transcendental de la dona, tant en l’àmbit civil com religiós. Combativa contra el pas del temps i les modes, amb l’única arma possible de la resiliència: imaginació creativa, sempre al límit de la curiositat.”

El Premi Jaume Fuster l’han rebut autors com Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, Carles Hac Mor, Jordi Pàmias, Francesc Parcerisas, Antònia Vicens, Narcís Comadira i Marc Granell.

L’AELC destaca que Olga Xirinacs és una autora versàtil de poesia, novel·la, contes i assaig. Molts dels seus llibres li han merescut els premis més importants de la literatura en llengua catalana, entre els quals Interior amb difunts (Premi Josep Pla, 1982), Al meu cap una llosa (Premi Sant Jordi, 1984 i Crítica Serra d’Or, 1986), Zona marítima (Premi Ramon Llull, 1986), Llavis que dansen (Premi Carles Riba, 1987), Marina (Premi Critica Serra d’Or, 1987), Enterraments lleugers (Premi Sant Joan, 1990), Sense malícia (Premi Ciutat de Palma, 1994) Un cadàver per sopar (Premi Ciutat de Badalona, 2000).

L’AELC té previst organitzar un acte amb l’autora el 15 de juny a la tarda a Tarragona.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here