L’any 2024 es commemora el centenari de la mort del poeta català, autor entre d’altres de El poema de La rosa als llavis o L’irradiador del Port i les gavines.


“Soc, com home de lletres, d’imaginació escassa, més aviat elemental: tot ho he vist o viscut”, així es defeinia el poeta Joan Salvat-Papasseit. Per fer arribar la seva obr s’han presentat un extens programa de recitals poètics i espectacles, presentacions de novetats bibliogràfiques, exposicions, actes acadèmics i conferències que permetran difondre l’obra de Salvat-Papasseit en festivals, biblioteques, centres culturals, ateneus, llibreries i centres educatius.
L’Any Joan Salvat-Papasseit, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) commemorarà enguany el centenari de la mort de l’escriptor comissariat per Ferran Aisa, escriptor, poeta, assagista, periodista cultural
La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, defineix a Salvat-Papasseit com “Un poeta que no va tenir estudis, només lectures, segurament això també el va fer més atrevit en les formes. Un poeta que reivindica la figura del poeta en majúscules, i que representa, també, un avantguardisme avançat a Europa, en fons i forma. I un poeta, finalment, revolucionari en el seu vessant polític i social, també en la seva poesia”.

L’Any Salvat-Papasseit té com a objectiu difondre la seva obra tant en prosa com en vers, perquè es mantingui viva en els catàlegs editorials i perquè es tradueixi a altres llengües, a més de mostrat el seu entusiasme vital, el seu pensament, el seu compromís social i la seva tasca d’articulista.

Entre els objectius que es marquen els organitzadors de L’Any Joan Salvat-Papasseit; Restituir Joan Salvat-Papasseit com a referent dels poetes joves, de manera que se’l tornin a fer seu. Salvat-Papasseit s’adreça als joves “Sigueu, al menys, cada u de vosaltres una cuca de llum”. També els recomanava “Jo us invito, poetes, a que sigueu futurs, és a dir, immortals. A que canteu avui com el dia d’avui. Que no mideu els versos, ni els compteu amb els dits, ni els cobreu amb diners. Vivim sempre de nou. El demà és més bell sempre que el passat. I si voleu rimar, podeu rimar, però sigueu Poetes, Poetes amb majúscula altius, valents, heroics i sobretot sincers».
També es vol mantenir viva la flama dels seus poemes als centres d’educació, tal com ho ha estat en el passat, i fer que els joves alumnes gaudeixin de l’avantguarda creativa dels seus cal·ligrames.

L’any Salvat-Papasseit també vol oferir reedicions, noves edicions i traduccions dels seus textos i poemes perquè puguin arribar de nou a tothom i retornar els poemes de Salvat-Papasseit a la posició preferent que han tingut en el món de la música.

L’acte central de l’Any Salvat-Papasseit es farà al juliol a la ciutat de Barcelona i comptarà amb la participació d’Enric Casasses i Pascal Comelade.  L’Any Salvat-Papasseit també serà present a festivals i fires, com La Setmana del Llibre en Català, el Litterarum o el cicle Poesia als Parcs, entre d’altres.

Salvat-Papasseit recordava “Soc, com home de lletres, d’imaginació escassa, més aviat elemental: tot ho he vist o viscut. Però em sé una aristocràcia d’esperit, que és pot alçar dels límits de la Universitat que no m’aixopluga. També dels primers passos. Amo l’art i els artistes i les obres inútils dels artistes. Aspiro a una obra inútil que es doni de consol als homes rics, sense la democràcia que confon l’home ric amb l’home de diner, l’artista amb el cavall. Mai no he tingut fortuna, ni mai no la tindré. Però la joia és meva, perquè la sé mentir, professió de Poeta que soc. Segons la predicció, la mort em prendrà amb foc, perquè un foc interior em consum. Em planyo que la glòria no sigui una donzella que hom pugui estrènyer als braços”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here