Els Departaments de Cultura i Educació presenten el nou Pla nacional del llibre i la lectura 

El Pla ha estat, coordinat per la Institució de les Lletres Catalanes, en el qual han participat 180 persones del món del llibre i la lectura entre institucions i entitats de l’àmbit públic o dels sectors cultural i educatiu: escriptors, traductors, il·lustradors, guionistes, associacions de mestres, editorials, llibreters, docents, bibliotecaris, periodistes culturals, mediadors, prescriptors i perfils vinculats al foment de la lectura.

Amb l’objectiu d’arribar l’any 2030 amb un 76% de la població que llegeixi llibres almenys una vegada al trimestre (un 70,7% ho feia el 2022); que el 65% ho faci almenys un cop a la setmana (un 60,35%, el 2022); i que el 40% de la població ho faci en català (un 34,5%, el 2022) s’ha presentat el Pla nacional del llibre i la lectura

Es preveuen 73 mesures concretes, amb un pressupost total de 58 milions d’euros, per fomentar l’hàbit lector, vetllar per la igualtat d’accés al llibre i la lectura, donar suport a l’ecosistema del llibre i afavorir connexions entre els agents públics i privats.

Es vol incrementar la població lectora habitual en català al llarg de tota la vida, amb mesures que comencen en la infància i acompanyen la ciutadania fins a l’edat adulta.

 

Punts destacats del Pla nacional del llibre i la lectura 

  1. Programa “Nascuts per llegir”, que implica pediatres, llevadores, biblioteques i entitats de promoció de la literatura infantil i juvenil. Aquesta mesura dona eines a les famílies perquè siguin conscients dels beneficis de la lectura i la fomentin des de ben petits. Amb la col·laboració del Departament de Salut.
  2. Pla de millora de les biblioteques escolars de Catalunya. El Departament d’Educació impulsa un Pla pilot en 50 centres escolars de Catalunya, amb una durada prevista de dos cursos escolars. Paral·lelament, es treballarà amb 200 centres més donant-los suport mitjançant sessions de treball, nou programari i materials d’acompanyament.
  3. Foment de la creació de la Literatura Infantil i Juvenil en català al canal SX3 de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Potenciar la presència de la LIJ de quilòmetre 0 i sumar-hi la feina del Consell Català del Llibre infantil i juvenil (IBBYcat), amb l’horitzó del Congrés Internacional de l’IBBY a Barcelona l’any 2028.
  4. Recuperar la importància de la narració oral i la lectura en veu alta, mitjançant iniciatives que ja funcionen aquí o en altres països i inclouran les famílies i les escoles i també iniciatives més socials, com certàmens o altres.
  5. Campanya de promoció i foment del llibre i la lectura en l’espai públic i en els mitjans de comunicació sobre la importància del llibre i la lectura. Es vol desplegar el 2024.
  6. Foment dels plans locals i comarcals de lectura. L’objectiu és que els ajuntaments, les biblioteques, les escoles i les llibreries d’un municipi treballin conjuntament. La mesura és un ajut destinat a l’Ajuntament, tant per elaborar el pla de lectura com per desplegar-lo.
  7. Increment de la dotació de les beques per a la creació literària i contribuir a la professionalització dels creadors. Aquests ajuts ja existeixen, però s’incrementen els recursos destinats. S’augmentarà 2.000 euros la quantitat de les beques i es crearà una línia específica per a autors novells.
  8. Desenvolupament de la Casa de les Lletres com a espai aglutinador de les entitats de la creació literària i node referencial de la creació literària i del llibre i la lectura. El Pla vol una solució definitiva a la ubicació temporal de les tres associacions d’escriptors (AELC, PEN, ACEC) i també ha de plantejar-se com un espai central del llibre i la lectura.
  9. Increment dels ajuts a editors per a la promoció del llibre en català i occità. Creació d’una línia d’ajuts destinat a activitats publicitàries editorials per donar més visibilitat a les obres editades en català i occità. També s’augmentarà en 30.000 euros anuals la dotació de les subvencions per a l’edició d’obres literàries singulars i sobre moviments i autors i autores literaris.
  10. Desenvolupament de l’Observatori de la Cultura per a l’estudi i seguiment dels hàbits lectors a Catalunya, el món editorial i la resta de sectors vinculats al llibre i la lectura de manera agrupada.

Font: Generalitat de Catalunya

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here