Gairebé una quarantena d’escriptors formen part de la nova associació que vol defensar i reivindicar la feina dels escriptors professionals.

La Setmana del Llibre en català ha estat l’escenari de la presentació de l’associació ESCRIVIM.

Fundada per trenta-sis reconeguts professionals com Jordi Sierra i Fabra, Care Santos, Meritxell Martí, Maria Carme Roca, Jaume Cela, Jaume Copons, Gemma Lienas, entre d’altres. La junta està presidida per Maite Carranza, Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil, Àngel Burgas (secretari) Pere Martí (vicepresident) i Anna Manso (tresorera).

L’escriptor Martín Piñol ha estat l’encarregat d’obrir l’acte de presentació a la Setmana dels Llibre en Català. Piñol assenyal ’que els autors i autores són la primera baula de la cadena literària i, tot i això, “sembla que portem a sobre la capa d’ invisibilitat d’en Harry Potter”. Ha defensat la creació literària catalana perquè “un país sense creadors és un país empobrit culturalment”.

Maite Carranza ha centrat la seva exposició per remarcar la importància de la professionalització de l’associació  ESCRIVIM  perquè, encara avui, no es considera els autors i autores literaris com a treballadors i d’aquí ve la precarització del col·lectiu.

Pere Martí, Anna Manso i Àngel Burgas han incidit en la falta d’un debat seriós sobre les múltiples causes d’aquesta precarització: la crisi econòmica, l’ultraliberalització, la socialització malentesa del llibre literari a les aules, la falta de polítiques que protegeixin la creació, la coexistència amb les noves tecnologies, la falta d’interès per la lectura, la desvalorització del llibre, les plataformes de venda digitals…

Finalment, l’escriptora Elisenda Roca ha llegit el manifest d’ ESCRIVIM que entre altres demandes i objectius destaca:

  • La defensa dels escriptors professionals com a treballadors de la cultura i equiparar-los a d’altres col·lectius laborals emparats per les Institucions, els sindicats i la legalitat. Trencar mites i falses creences sobre els qui es dediquen a l’escriptura. Acabar amb la precarietat i l’arbitrarietat d’un sector desregularitzat.
  • Prestigiar socialment la creació i la figura dels treballadors literaris com a patrimoni, com a riquesa i  inversió de futur de la col·lectivitat per a mantenir i recrear un imaginari col·lectiu, una llengua viva i un futur millor. Un país sense creadors, sense joves amb voluntat creativa està mancat d’imaginari, de somnis i de projectes.
  • Convidar tots els sectors implicats en el procès de la creació i la difusió literària (editorials, llibreries, biblioteques, escoles, institucions) a debatre sobre el present i el futur de la creació de la literatura KM0.
  • Fomentar el valor del llibre literari incidint en el seu valor econòmic i la seva vinculació amb totes les baules de la cadena que l’han fet possible: creadors, editors, comercials, llibreters.