L’autor nord-americà mor als 95 anys i deixa un llegat literari de novel·les històriques que ha estat bestellser com la trilogia “El metge”, “Xaman” i “La doctora Cole”.


“És un gran plaer saber que durant 27 anys ‘El metge’ s’ha seguit venent i llegint”, amb aquestes paraules Noah Gordon recordava l’any 2013 l’èxit de la seva novel·la “El metge” un “longseller” que aquell mateix any va veure com s’adaptava al cinema vint-i-sis anys després de la seva publicació.

L’any 1986, l’escriptor Noah Gordon publicava ‘El metge’ on narrava la vida Rob J. Cole, un jove londinenc que en el segle XI decideix viatjat a Orient per estudiar medicina a la marassa d’Ispahán. L’èxit de la novel·la va situar a Noah Gordon entre els escriptors més venuts i llegits, al mateix temps que iniciava una trilogia que seguiria amb Xaman (1992) i La doctora Cole (1996).
La novel·la ha venut més de 21 milions d’exemplars arreu del món i ha estat publicada a 32 països.

Malgrat no seguir els desitjos dels seus pares i convertir-se en metge, la medicina ha estat molt present en tota la seva obra ‘Com a periodista em vaig especialitzar en ciència i medicina i potser per aquest fet a les meves novel·les apareixen referències a la medicina’ assegurava Noah Gordon en una presentació a la Casa del Llibre de Barcelona acompanyat de la seva editora Roca editorial, Blanca Rosa.

Va començar fent articles periodístics sobre medicina i fins i tot va arribar a ser editor de Ciència del diari The Boston Herald, per a Noah Gordon ‘El més important sobre qüestions relacionades amb la medicina és el debat i lluita constant entre la vida i la mort i penso que són les circumstàncies més dramàtiques que es poden donar. Soc conscient que gràcies als metges vivim molts més anys i millor’.

Avui en dia la novel·la ‘El metge’ és un long-seller i sobre si la novel·la tindria èxit o no Gordon assegurava que ‘Un escriptor poques vegades pot predir el que durarà el llibre i com a molt un espera que es vengui en el moment que es publica i que hi hagin persones que comparteixin els sentiments que ha tingut l’autor a l’hora d’escriure el llibre. A vegades en ven molt una novel·la i a vegades no tant i es troba a les estanteries de les llibreries durant un temps, però després acaba desapareixent.
Gordon sempre va agrair als lectors ‘Per mi és un gran plaer saber que durant vint-i-set anys el meu llibre s’ha seguit venent i llegint. Avui en dia lectors d’arreu del món em comenten per mitjà de cartes i correus que els ha agradat la novel·la. Per tant estic molt content d’haver escollit aquesta professió”.

Escriure novel·les històriques requereix un procés molt exhaustiu de documentació, una tasca que avui en dia s’ha facilitat molt amb l’arribada d’internet, però que en 1986 aquesta tasca era un pèl més complicada.  ‘Quan em vaig plantejar escriure el metge no podia viatjar a tots els països on es desenvolupava la novel·la, però en canvi sabia com documentar-me. Havia de consultar a historiadors, consultar llibres antics, sobre els països on s’ambientava i el tipus de medicina que es practicava en aquests llocs. Però tenia el privilegi que a la zona on vivia a Massachusetts hi ha molt bones biblioteques universitàries que guarden mapes antics de l’època. Ara amb internet tot és molt més fàcil, però jo vaig gaudir molt buscant tota aquesta informació”.

Noah Gordon és autor també de les novel·les El rabino (1965), El comité de la muerte (1969), El diamante de Jerusalem (1979), El último Judio (1999), Sam y otros cuentos de animales (2002) i El celler/La bodega (2007).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here