Mor l’editor i escriptor Josep Maria Castellet

L’escriptor i editor Josep Maria Castellet ha mort aquest dijous als 87 anys, segons ha informat en un comunicat el Grup 62.

Castellet

Nascut el 15 de desembre de 1926 a Barcelona, era president del Grup 62  i va ser fundador de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
Castellet va destacar també com  a  crític literari i assagista i va tenir un paper destacat en la vida cultural catalana i espanyola de la segona meitat del segle XX

Entre els guardons que va aconseguir al llarg de la seva carrera hi ha la Creu de Sant Jordi, el 2002, i la Medalla d’Or de la Generalitat per la seva tasca com a editor i assagista.

L’any 2009 se li va concedir el Premi Nacional de la Cultura a la trajectòria artística i professional i el 2010 el Premio Nacional de la Letras Españolas. Va obtenir diversos guardons per la seva obra literària, i distincions honorífiques de l’Ajuntament de Barcelona i dels governs de Catalunya, Espanya, França i Hongria.

La seva obra comprèn assaigs com La hora del lector (1957), Iniciació a la poesia de Salvador Espriu  (1971) o Josep Pla o la raó narrativa (1978), antologies de tanta transcendència com Veinte años de  poesía española (1960), Poesia catalana del segle XX (1963, amb Joaquim Molas) o Nueve novísimos poetas españoles (1970), i quatre llibres autobiogràfics tan remarcables com Els escenaris de la memòria (1988), Dietari de 1973 (2007), Seductors, il∙lustrats i visionaris (2009) i Memòries confidencials d’un editor. Tres escriptors amics (2012).

El comunicat del Grup 62 destaca que  Josep Maria Castellet va tenir un paper fonamental en els inicis d’Edicions 62. S’hi va incorporar com a director literari el 1964, i va exercir‐hi aquesta funció més de trenta anys.

També es va fer càrrec tot aquest temps d’Ediciones Península, el segell en castellà centrat en l’assaig i el pensament, creat el mateix 1964.

El 1996, quan es va jubilar, va passar a ocupar el càrrec de conseller de l’empresa; l’any 2000 va ser nomenat president del Consell d’Administració de Grup 62, responsabilitat que ha exercit fins ara. Sota la seva direcció literària, Edicions 62 va convertir‐se en l’editorial catalana de referència, amb un catàleg ampli i sòlid, al qual Castellet va incorporar alguns dels títols i autors contemporanis més importants del panorama literari català, espanyol i internacional, tant en la narrativa com en la poesia i en l’assaig.

Amb la seva tasca al capdavant d’Edicions 62 i d’Ediciones Península, primer, i de Grup 62, després, Castellet ha deixat un profund segell personal en el món editorial català i espanyol,  i una petja inesborrable en tots els que hem tingut la sort de treballar al seu costat