Marta Rojals, Vicenç Pagès Jordà, Maria Carme Roca i Manuel Bauxauli entre les principals novetats literàries en català del 2014

El 2014 promet ser un bon any literari en català i les editorials  ja han presentat algunes de les seves propostes més  importants.

Novetats en català 2014 - Illa dels llibres
Una de les novel·les més esperades és L’altra (RBA), la segona obra de Marta Rojals després de l’èxit de Primavera, estiu etcètera (RBA). El llançament està previst  pel 16 de gener i si tenim en compte la bona acollida de la primera novel·la, pot ser un dels èxits de la temporada.

L’autor de L’home manuscrit, Manuel Bauxauli publica La cinquena planta (Proa), una narració que arrenca d’un fet personal  i la malaltia que el va mantener paralitzat durant un mes i mig.

El mes de febrer es publicaran les novel·les guanyadores de la Nit de Sant LLúcia, especialment Dies de frontera(Proa), la nova proposta de Vicenç Pagès Jordà que intentarà seguir captivant als lectors d’ Els jugadors de whist (Empúries)  amb l’obra guanyadora del Premi Sant Jordi.

Neus Canyelles ens aproparà els seus contes després de  guanyar el Mercè Rodoreda amb ‘Mai no sé que fer fora de casa (Proa).  L’editorial catalana també publicarà Eufòria (Proa), el tercer lliurament  de la trilogia protagonitzada per Dani Santana, escrita pel periodista Xavier Bosch.

Gaspar Hernàndez presentarà la segona novel·la La terapeuta (Columna/Planeta) després del seu debut amb El silenci (Destino)  i el també periodista David Castillo ens proposarà una Barcelona diferent a Barcelona no existeix (Empúries).

El mes de febrer Destino publicarà Els ambaixadors d’ Albert Villaró, la novel·la guanyadora del premi Josep Pla 2014.

Silvia Romero publicarà el mes de març ‘El plagi’ (Proa), la novel·la guanyadora de premi  El lector de l’Odissea i Antoni López Massó debuta amb L’home dels ulls grisos (Proa), novel·la guardonada amb el  III Premi Carlemany al Foment de la Lectura

En poesia destaquen El Castell de la puresa (Proa)  de Pere Gimferrer, La Nosa de  Marc Romera, premi Carles Riba i Ningú més i l’ombra (Proa) de Màrius Sampere

En novel·la històrica en català destacaran els  nou treballs de Maria Carme Roca amb L’enigma Colom, Els darrers dies del general Prim de Francesc Puigpelat.

Per la seva banda el periodista Enric Calpena ens farà viatjar a l’illa de Fernando Poo a Cerimònia de sang (Ediciones B)  i Antoni Vives publica I demà el paradís (RBA) la tercera novel·la després de la bona acollida d’ El somni de Farringdon  Road i Les banderes de l’1 d’abril.
També s’esperen a principis d’aquest any les noves propostes  històriques de Coia Valls i Martí Gironell.

Pel que fa al terreny dels dietaris, biografíes  i memòries destaquen els dietaris inèdits de Maria Mercè Marçal  a Empúries, Les Cartes de l’exili (Angle) escrites per Mercè Rodoreda entre 1938-1983.
Montserrat Casals ens acostarà  a la biografia de Joan Sales a Club Editor i Patricia Gabancho ens descobrirà ‘Les dones del 1714 (Columna), un títol que cal afegir a la llarga llista de novetats amb el tricentenari com a excusa.