El creador del detectiu Bernie Gunther mor a causa d’un càncer segons informen mitjans britànics

Les novel·les de Philip Kerr combinen novel·la negra i història. Dos elements que l’escriptor d’Edimburg va saber lligar perfectament  gràcies al personatge de Bernie Gunther. Amb un rerefons polític i social situat a l’Alemanya nazi, Kerr utilitzava la novel·la negra com a excusa per oferir una excel·lent radiografia de l’època.

La sèrie, Bernie Gunther  va iniciar-se amb la publicació de la Trilogia Berlinesa(Violetas de marzoPálido criminal  Réquiem alemán), va continuar  amb Unos por otrosUna llama misteriosaSi els morts no ressusciten Gris de campanya.  Destaquen també els títols Praga mortal  i La dama de Zagreb.

Kerr es va inspirar en el personatge del detectiu Philip Marlowe, de Raymond Chandler, per crear Bernie Gunther.  Va decidir ambientar les seves novel·les en el Berlín de l’apogeu i declivi nazi, però algunes novel·les ha fet viatjar el seu detectiu a la Cuba de Batista  o a l’Argentina on es refugiaven els  generals nazis perseguits. (Unos por otros  i Una llama misteriosa).

Novel·la negra i futbol

Després de vendre més de 25 milions d’exemplars a tot el món, gràcies sobretot a la sèrie protagonitzada per Bernie Gunther Kerr iniciava l’any 2015 amb ‘Mercado de invierno’ (RBA) la sèrie de novel·les ambientades en el món del futbol.

Philip Kerr era declarat seguidor de l’Arsenal i també del Barça, Kerr traslladava la seva novel·la al club fictici del London City i amb Scott Manson fent d’investigador. En una entrevista a L’Illa dels Llibres, asseguava ”és difícil no ser un seguidor del futbol al Regne Unit, perquè t’ho trobes a tot arreu, constantment als diaris, a la televisió, Internet… és com un fenomen cultural. Més encara, és un fenomen polític. Per tot això, em vaig deixar seduir per aquest esport a l’hora d’escriure la meva novel·la.”

Pot semblar estrany, però el futbol, malgrat ser l’esport més important del planeta i que mou xifres econòmiques astronòmiques, no ha provocat la suficient inspiració per a protagonitzar moltes novel·les. Kerr omplia aquest buit amb la sèrie Scott Manson. Kerr assenyalava ‘no sé què passa amb el futbol, perquè és un món que té molts ingredients per a la novel·la negra: nois joves, sexe, drogues, corrupció… Així que em vaig sentir afortunat quan vaig veure que no hi havia gaire novel·la negra sobre el futbol.’’.

L’editorial RBA ha publicat fa poques setmanes,  ‘Falso nueve’, la darrera novel·la de la sèrie Scott Manson  que arrenca amb  la desaparició de l’estrella del FC Barcelona com a protagonista.