Monika Zgustova rep el premi Amat‐Piniella per ‘La nit de Vàlia’

La novel·la recrea la història de Valentina Grigorievna, que va estar presa a Gulag de Sibèria, víctima d’una acusació d’espionatge.
 
la-nit-de-valia_El guardó,convocat per Òmnium Cultural del Bages i l’Ajuntament de Manresa (Barcelona), ha premiat l’obra de Zgustova com a “millor obra narrativa social contemporània”.
La traductora i escriptora d’origen txec establerta des de fa molts anys a Catalunya ha rebut el premi amb molta il·lusió i ha destacat  que aquest guardó era «molt especial, molt seriós, que no té res a veure amb la comercialitat i que és un guardó a tots els valors que són els meus i els de tots vosaltres»

La novel·la  ‘La nit de Vàlia’ (Proa) parteix d’un testimoni real i recrea la història d’una dona, Valentina Grigorievna, que va estar presa a un camp de concentració estalinista de Sibèria, víctima d’una acusació d’espionatge.

La nit de Vàlia és la història dramàtica i esperançada d’un gran amor enfrontat a les adversitats de la Història. La jove russa Vàlia i el marine nord‐americà Bill mantenen una relació amorosa que el 1945, amb la fi de la guerra, s’estronca sobtadament. Bill desapareix sense donar cap explicació i, més endavant, Vàlia és acusada d’espionatge per les autoritats soviètiques.
Separada de la mare i de la filla de dos anys, Vàlia busca forces en l’amistat amb altres preses i en la pràctica del teatre per suportar tants anys al gulag. Quan finalment recupera la llibertat, toparà amb una filla que amb prou feines coneix, i amb Bill, ara un científic reconegut als Estats Units.
La novel·la de Zgustova, competia amb ‘El pou dels maquis’, de Margarida Aritzeta; ‘El Banquer’, de Núria Cadenes, i ‘Les guerres del pari’, de Pere Rovira

Monika Zgustova és autora de  La dona silenciosa (2005), Jardí d’hivern (2009) i el recull Contes de la lluna absent (2010) va rebre el premi Mercè Rodoreda.