‘Milena o el fémur más bello del mundo’ de Jorge Zepeda

Amb la segona novel·la, el periodista Jorge Zepeda ha rebut el premio Planeta


milena o el femur más bello  Jorge ZepedaL’escriptor mexicà  recupera bona part dels personatges  de ‘Los corruptores’ i e
ls lectors de la primera novel·la de Jorge Zepeda  ja coneixeran al grup de Los azules liderats pel periodista Tomás Arizmendi acompanyat de Jaime Lemus, responsable de l’empresa de seguretat més important de Mèxic i Amèlia Navarro líder del principal partit mexicà d’esquerres.

El grup haurà de reunir-se un cop més, després de la mort de Rosendo Franco, el director d’El Mundo, el principal diari de Mèxic. Minuts abans de la seva mort, el director es trobava amb Milena, una prostituta amb qui mantenia una relació.
Milena,  una prostituta nascuda a Croàcia i que será convertida en esclava  sexual, després de ser venuda  a canvi d’una important quantitat de diners, és la protagonista de la segona novel·la de Jorge Zepeda.

Milena haurà de sobreviure en un món liderat per les màfies internacionals de trata de blanques que estableixen  estrets lligams amb les altres esferes de poder.

La seva llibertat sembla una fita imposible i la jove prostituta només veurà calmat part del seu neguit, gràcies a la literatura.
Alguns l’anomenen, la puta il·lustrada, però ella es reserva el dret de venjança i va anotant en una llibreta negra, informació dels seus clients.  ‘’Dar  a conocer sus Historias del cromosoma XY le otorgaba un sentido a la terrible jugarreta que le había hecho la vida, y por qué no, anidaba en ella el deseo de causar daño a sus verdugos. Al describir las ocupaciones y las iniciales de los nombres de algunos de sus clientes más célebres, lograría exhibir la podredumbre de esos que ostentaban como pilares de la comunidad’’.

La informació d’aquesta llibreta que podría ser la clau per  la seva llibertat també serà el motiu pel qual , molts la voldrien veure morta.

El blanqueig de diners a escala mundial, els negocis inmobiliaris,  la corrupció i els abusos de poders,  l’explotació sexual i la trata de blanques  són els temes que Zepeda mostra a la novel·la  que compta amb ingredients de thriller però també de denuncia  de les màfies internacionals que operen en el negoci de la prostitució i el blanqueig de diners.

A la novel·la destaca que ‘’ Ahora les interesa cada vez más la explotación de directa. Kilo a kilo, el trasiego de mujeres es más rentable que la droga:bastante más fácil de introducir y es un producto que se vende muchas veces y a muchos clientes en lugar de una sola vez. Rusos y narcos ya operan juntos’’

Zepeda demostra un gran coneixement d’aquests negocis que s’han convertit en un fenomen globalitzat que afecta també al poder polític i econòmic.
Si en la primera novel·la no deixava el seu Mèxic natal, ara viatjarà  també a una Marbella post Gil i Gil, dominava per les màfies russes.  ‘’Babel, Las Vegas y las Islas Caimán, un poco de todo. Añadió Jaime-. La sociedad que fundó Gil i Gil sigue incúlme. Jeques árabes, exdelincuentes de cuello blanco de Europa del norte, cásrteles latinoamericanos, mafias de las antiguas repúblicas soviéticas, turismo de la élite mundial en busca de placeres legales e ilegales: todo converge allí. Hay millones de euros a la vista en desarrollos inmobiliarios y turísticos, pero hay muchos más que viven y respiran por debajo de la superfície’’

jorge zepeda, premio Planeta
L’autor que és conegut sobretot pel seu periodisme compromès i de lluita, ara se sent còmode en el terreny literari.
Tal i com va anunciar en la roda de prensa després de rebre el Premio Planeta, se sent hereu de l’escola  dels periodistes  Stieg Larsson, Roberto Saviano i Arturo Pérez Reverte.

Milena o el fémur más bello del mundo  també dedica a través dels personatges de la novel·la un crítica també al periodisme actual: ’Pues casi todos  los buenos periodistas que llegan a esatas posiciones pierden el norte: reporteros y editores valientes y capaces terminan castrados por su adicción al poder. Viven entre algodones, rodeados de atención, y todo su quehacer se limita a asegurar sus privilegios’’.

Després de més de vint anys publicant columnes d’opinió i fundador de diversos diaris , Jorge Zepeda continuarà exercint la professió de periodista al mateix temps que seguirà  escrivint noves novel·les que ens permetran  seguir obrint els ulls davant de determinades  situacions que mereixen especial atenció.

El poder la corrupción, les màfies que operen a nivel internacional  amb el tràfic de dogues i trata de blanques novel·lat de la mà de Jorge Zepeda.
Periodisme compromès al servei de la novel·la.
‘’Todos formamos parte de la cadena alimentaria. El problema es que algunos no conocen o no quieren ver el eslabón al que pertenecen. Hace tiempo que los presidentes de este país,y de muchos otros, dejaron de estar en la cima y ellos lo saben, Otros no.’’