Michael Connelly ”amb la pandèmia i el confinament vaig passar per un període obscur i després de tres setmanes vaig tornar a escriure”

Michael Connelly continua aportant noves novel·les protagonitzades pel seu detectiu Harry Bosch. A ‘Fuego nocturno’ (AdN Alianza de Novelas), el detectiu s’acompanya de Renée Ballard formant un tàndem que es complementa la perfecció.

”Fuego nocturno” publicat per ADN arrenca en un funeral després de la mort de John Jack Thompson, un dels mentors de Harry Bosch quan aquest era un detectiu d’homicidis novell.
John Jack Thompson li va ensenyar a prendre’s el treball de manera personal i prendre la flama de la tenacitat per a no deixar ni un cas sense resoldre. Després del seu funeral, la seva vídua li lliura a Bosch l’informe d’un assassinat que Thompson es va emportar amb si quan va deixar la Policia de Los Angeles vint anys enrere: el cas obert de l’assassinat d’un jove amb problemes en un carreró, utilitzat per a tripijocs de drogues. Bosch li mostra l’informe a Renée Ballard i li demana ajuda per a esbrinar per què el cas va disparar l’interès de Thompson fa tants anys. Aquest serà el seu punt de partida.
Bosch i Ballard es converteixen en un equip de recerca formidable i el seu vincle s’estreny. I aviat els sorgeix un dubte preocupant: Va robar Thompson l’informe per a treballar en el cas en la seva jubilació o per a assegurar-se que mai es resolgués?.

RENÉE BALLARD, LA COMPANYA DE BALL DE HARRY BOSCH

Harry Bosch s’acompanya en aquesta nova aventura de la detectiu Renée Ballard.
La primera novel·la de Ballard acompanyant a Harry Bosch va ser amb ‘Sesión nocturna’ on la detectiva va ser apartada al torn de nir  per denunciar un cas d’assetjament.
Després faria una aparició a ‘Noche sagrada’ i ara a ‘Fuego nocturno’, sembla de moment, consolidar-se com a parella de ball de Bosch.

El detectiu Harry Bosch ha acompanyat a Michael Connelly durant més de vint-i-cinc anys i es tracta d’un personatge segons ha destacat l’autor en roda de premsa telemàtica des de Florida ”va envellint pràcticament a temps real i he tingut la sort de poder parlar d’ell durant molts anys. S’ha fet gran i físicament no pot sortir corrents per atrapar al dolent, malgrat que les seves capacitats en l’àmbit d’investigació augmentin”. Per resoldre aquesta mancança actual del personatge ”vaig pensar que havia d’haver-hi algú més que pogués assumir elements de les investigacions que ell no pot i aquí és on Réne Ballard entra en joc” apunta l’escriptor.

Amb un Harry Bosch ja jubilat, necessita per resoldre els casos ‘alguna persona de dintre de la policia’ assenyala un Connelly que creu que ”La relació funciona a dos nivells diferents i em semblava molt important que comptés amb Ballard, perquè Bosch continues i estendré la vida literària del personatge”.
Renée Ballard és un suport per Bosch, però l’autor creu que existeix per dret propi i pot ser en algun moment Bosch pot anar desapareixent i Ballard agafar el testimoni.

Tot i estar retirat el detectiu Bosch, Connelly creu que encara es troba en una posició on pot seguir ajudant a tancar casos.
L’escriptor reconeix que als Estats Units hi ha molts detectius retirats ”que actuen pràcticament com a voluntaris perquè ho tenen en el seu ADN. Això ho admiro i crec que és el que està fent Harry Bosch”. Recorda una frase de Clint Eastwood on deia ”que una persona ha de conèixer els seus límits’ i pensa que el seu personatge els coneix a la perfecció.

INSPIRACIÓ EN CASOS I DETECTIUS REALS

Per escriure les seves novel·les i documentar-se assegura que no necessita molta gent al seu voltant que l’ajudi ”només tinc un petit grup de gent que hi confio i que té el  punt de vista que Harry Bosch’.
Sí que compta amb un grup de tres o quatre detectius jubilats i alguns en actiu ‘Ells em donen el que necessito i no es tracta només d’un tema de procediment o de la situació d’un crim. El més important és el personatge i intento captar d’aquestes persones el seu caràcter i la personalitat”.

Si ens centrem en el personatge de Renée Ballard ha revelat que ”es basa en una detectiu real que va resoldre un cas i va arrestar un assassí en sèrie que va matar a 93 persones. Ho va aconseguir perquè va ser molt perseverant”. Com que s’inspira en un personatge real ”la puc trucar quan vulgui i a vegades escric una part del llibre i li envio per si la història és versemblant’.

L’escriptor nord-americà ho té clar quan afirma que ”Jo investigo, obtinc el que vull i després escric una novel·la”.
Preguntat sobre si li ha semblat complicat escriure sobre un personatge femení, afirma que ‘Em centro en el personatge i en la seva habilitat per superar els obstacles i això no té res a veure si ets una dona o un home”.

Sobre les intencions de les seves novel·les ”Intento buscar un equilibri i escric sobre un detectiu que està en una missió i vull distreure al lector. No vull ser didàctic, però sí que vull donar la meva opinió d’una manera subliminal perquè hi ha dos tipus de veritat’. Les novel·les tracten sobre ”una investigació d’un homicidi però també de dir veritats o no. Què passa quan no pots ni fiar-te del president dels Estats Units?” es pregunta Connelly.

ENFRONTAR-SE A LA BUROCRÀCIA

L’autor també intenta mostrar alguns dels problemes que s’han d’enfrontar els protagonistes de les seves novel·les com és la burocràcia. ‘El sistema posa moltes traves com la burocràcia o els bloquejos burocràtics que cal superar’ assenyala l’autor que matisa ” Em refereixo sobretot a una mena d’entropia que entra dins del sistema, en la burocràcia i en la política en la manera que permet o no a una persona fer bé la seva feina”. Connelly recorda que utilitza a Ballard per mostrar aquests obstacles i que serveix també per connectar més amb el lector ”La majoria de lectors dels meus llibres mai han resolt un cas d’un assassinat, però sí que coneixen els problemes propis de la burocràcia i és en aquest moment on s’estableix la connexió amb ells”

MÉS DE 60 MILIONS DE NOVEL·LES VENUDES

Michael Connelly ha venut més de 60 milions de novel·les que han estat traduïdes a 39 idiomes. La sèrie més coneguda és la protagonitzada per Harry Bosch que iniciava l’any 1992 amb ‘El eco negro’.

Les novel·les de Raymond Chandler van ser les responsables de la seva devoció per la novel·la negra. Els anys com a periodista a Florida i Los Angeles van ajudar a formar al Connelly escriptor.

 

EL RACISME CONTINUA

Abans de començar la carrera com a escriptor, Connelly va ser reporter i va realitzar diversos reportatges, entre ells els fets que van succeir a Los Angeles l’any 1992. ”L’any 1992 jo era reporter de successos i en les revoltes de Los Angeles van agredir a molts periodistes. Va ser una experiència molt forta que ha afectat molt el meu estil narratiu”.

Connelly en roda de premsa telemàtica des de Florida assegura que ”Soc un antic periodista i encara em sento periodista i parlo amb molts detectius per aconseguir informació per les meves novel·les”

Relacionant aquella primera novel·la amb els fets actuals del cas George Floyd, Connelly l’entristeix perquè el cicle es repeteix ”i cal aturar aquest racisme sistèmic” assenyala.
”Quan l’any 1992 vaig parlar d’aquell cas i dels disturbis de Los Angeles., llavors vaig pensar que les coses canviarien, però no ha estat així i seguim igual i no hem avançat gaire”.

 

ESCRIURE NOVEL·LES I REFLECTIR L’ÀMERICA ACTUAL

L’origen de ”Fuego nocturno” va ser l’assassinat real d’un sense sostre i quan vaig començar a escoltar la història vaig pensar que podria parlar d’aquest tema perquè a Los Angeles és una tragèdia perquè hi ha molts indigents” L’escriptor afirma que ‘Es tracta d’un problema continuu i molt visible que es veu en tots els racons de la ciutat”
Un dels objectius de les seves novel·les ”és intentar reflectir el que succeeix a la cultura, política i als carrers de la ciutat”.

Sobre quina Amèrica reflecteixen les seves novel·les, l’escriptor espera ‘que es pugui veure des del punt de vista dels personatges quan veuen els defectes i que actuen a vegades amb cert cinisme, però també tenen l’esperança de veure un món millor”.

Afirma categòricament que ‘No escric aquests llibres per viatjar a Los Angeles, una ciutat que viu una situació única i complicada. En realitat utilitzo la ciutat per mostrar els personatges i al mateix temps perquè els personatges connectin amb aquesta realitat. Aquest és el meu objectiu quan utilitzo la ciutat de Los Angeles en les meves novel·les’.
Sobre en la manera en què els personatges tracten i aborden les complicacions en una ciutat de Los Angeles fa que ‘connecti amb els lectors’.

‘BOSCH’ LA SÈRIE DE TELEVISIÓ 

L’èxit de les novel·les de Michael Connelly han estat adaptades al cinema i a la televisió. Actualment la sèrie Bosch protagonitzada per Titus Welliver, porta sis temporades a Amazon Prime.
Per l’autor de novel·la negra creu ” que hi ha una gran influencia entre la sèrie i els llibres. Els llibres són la base per la sèrie i la sèrie m’inspira de maneres diferents perquè quan escrius una novel·la t’endinses en la ment d’una persona, però quan escrius el guió d’una sèrie això no ho pots fer”.

 

Escriure novel·les i guions de la sèrie ‘Aprens a escriure d’una manera diferent i aprens a basar-te més en el diàleg que va revelant la informació”. Sí que ha notat que ”el diàleg va agafant és força en les meves novel·les per fer moure la història” i fins que no va aparèixer la sèrie de televisió ”tot ho veiem amb els ulls de Bosch i ara tenim més flaixos, escenes i més personatges entren en joc ampliant la manera de narrar la història”. Sobre les novel·les i la sèrie de televisió afirma que ”És un cicle d’influències que es retroalimenten”.

Connelly es mostra molt satisfet del resultat de l’adaptació televisiva i fins i tot li dedica la novel·la ‘Fuego nocturno” amb un contundent missatge ‘A Titus Welliver, por insuflar la vida en Harry Bosch. ”Dale duro”’.

 

UN ESCRIPTOR MOLT MATINER I SENSE MANIES

Michael Connelly confessa que és una persona molt matinera ‘em desperto aviat quan encara és fosc i vaig avançant en l’escriptura fins que em canso, sense seguir un horari precís”
Escriu cada dia intentant ”que cada dia la història avanci una mica i si ho aconsegueixo, a finals d’any ja tinc una nova novel·la’ Sobre rituals o manies confessa que no en té cap i recorda que haver estat periodista l’ha pogut ajudar perquè ”tinc una pràctica que puc escriure en qualsevol lloc i quan tinc una idea sec i l’escric. No importa el lloc i les condicions”.

LA PANDÈMIA I MICHAEL CONNELLY

Durant el confinament provocat per la pandèmia de la COVID-19 afirma que ”va ser la primera vegada com a escriptor professional en quaranta anys que no escrivia cada dia’. La incertesa del moment ”Per no saber que passaria en el futur, quan no pots confiar en el que diu el govern em va paralitzar durant tres setmanes” assenyalar l’escriptor nord-americà que aquesta situació va poder redreçar ”Vaig passar per un període obscur i després de tres setmanes vaig tornar a escriure i tot va recuperar una certa normalitat.

Un cop recuperada la rutina assenyala que ser molt productiu ”Sé que hi ha molta gent que ho ha passat malament, però pels escriptors durant el confinament hem estat productius perquè treballem a casa tant de temps que ja fèiem abans una mena de confinament”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here