Marta Orriols rep el 9è PREMI L’ILLA DELS LLIBRES

L’autora catalana ha rebut el Premi L’Illa dels Llibres per la novel·la ‘Aprendre a parlar amb les plantes’

Un any més L’Illa dels Llibres ha lliurat el seu premi en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

ÀUDIO DE L’ACTE

El Premi L’Illa dels Llibres, és un guardó que es dóna a obra publicada i que són precisament els lectors de la web de l’illa dels llibres qui amb els seus vots premien la novel·la guanyadora amb la idea d’escollir el llibre l’any.

L’Illa dels Llibres ha seleccionat 15 títols publicats entre el mes d’agost de 2018 i juliol de 2019 i que han estat escrites o traduïdes al català.

Els lectors de L’Illa dels Llibres ha decidit amb el seu vot, en aquesta edició s’han rebut gairebé 3.000 vots, la novel·la guanyadora.  Marta Orriols amb la novel·la ‘Aprendre a parlar amb les plantes’ ha rebut el 9è Premi L’Illa dels Llibres. L’acte de lliurament ha comptat amb al presència de l’autora, l’editor d’Edicions del Periscopi Aniol Rafel a més del director de L’Illa dels Llibres, Jordi Milian.

Després de debutar el llibre de relats ‘Anatomia de les distàncies curtes’, l’any 2016. Marta Orriols publica la primera novel·la ‘‘Aprendre a parlar amb les plantes’ on narra el procés de dol de Paula Cid, després de la mort sobtada de la seva parella, en Mauro a conseqüència d’un accident de trànsit. Poques hores abans de morir li confessava la seva intenció de deixar-la per a una altra dona.
A partir d’aquest moment la Paula es submergirà en ella mateixa i  emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i despertarà el seu instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per superar la difícil situació.

En el discurs d’agraiment, Marta Orriols ha destacat ‘Creieu-me si us dic que encara no m’he aconseguit banyar en l’èxit de la novel.la. Que sé que hi és perquè de tant en tant algú m’ho recorda, però que tinc una pell estranya que no ha après a filtrar les alegries grandiloqüents.” L’autora d”Aprendre a parlar amb les plantes ha afegit ‘El que sí filtra i agraeix enormement, és aquesta generositat lectora vostra, que us hagueu estimat la novel.la, que l’hagueu gaudit i l’hagueu fet córrer entre els vostres. Segurament res pren més sentit que conquistar explicant històries i acabar conquistat per aquells qui les saben apreciar.’

Sobre els reconeixements Marta Orriols assenyala que ‘cada noticia bona relacionada amb els llibres que he escrit, em reconforta molt, de debò, però intento guardar-ho on es guarden els tresors i obrir-ho només de tant en tant.” Assegura que ‘M’agradaria seguir escrivint, i penso que no és moment de lliurar-se a l’eufòria de l’èxit, relaxar-me o exigir-me menys a mi mateixa’. I ra només li toca ‘treballar molt, aprendre, llegir, escriure a diari; tot just començo i a més, crec amb les coses que es couen a foc lent.’

L’acte de lliurament del Premi L’Illa dels Llibres ha comptat amb la presència d’Aniol Rafel, editor d’Edicions del Periscopi que ha comentat que ‘Cal reivindicar els premis a obra publicada i sobretot els que decideixen els lectors, perquè al final són els que doneu sentit a tot’.  Sobre la novel·la ha volgut felicitar a l’autora per ‘la capacitat de connectar amb els lectors i emocionar sense caure mai en una cosa supèrflua i tocant aquella fibra interna que és tan i tan difícil de fer’.   Finalment ha volgut afegir que la novel·la ‘ es mereix que la gent la llegeixi i que els lectors la facin arribar a més lectors

Des de l’any 2014 els guanyadors del premi l’Illa dels llibres reben també una escultura anomenada El Lector realitzada per l’artista Roser Oter.

Marta Orriols amb ‘Aprendre a parlar amb les plantes’ a la nòmina d’autors guardonats amb el premi L’Illa dels Llibres.

2018 ‘Permagel’ d’Eva Baltasar
2017 ‘La senyora Stendhal’ de Rafel Nadal
2016 ‘A punt d’estrena’ de Maria Carme Roca
2015 ‘Un fill’ d’Alejandro Palomas
2014 ‘Desig de xocolata’ de Care Santos
2013 ‘Victus’ d’Albert Sánchez Piñol.
2012 ‘El Mercader’ de Coia Valls.
2011 ‘L’últim dia abans de demà’ d’Eduard Marquez

Fotos Àngel Catalán i Jordi Milian

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here