L’escriptora narra a la nova novel·la el somni d’una noia que als anys 50 vol ser maniquí passant de ser dependenta als magatzems de Can Jorba a treballar pel dissenyador Manuel Pertegaz.
Amb ‘A punt d’estrena’, l’escriptora Maria Carme Roca assumeix un nou repte literari i després de superar el mig centenar d’obres publicades, assegura haver escrit una de les novel·les més ambicioses on el lector serà testimoni directe de la Barcelona dels anys cinquanta on podrà copsar l’ambient de l’època i el món de la moda.
Per fer-ho possible, Maria Carme Roca ha realitzat una tasca de documentació exhaustiva per mitjà d’hemeroteques, anuncis de ràdio i premsa per aconseguir una aproximació d’una època perquè ‘he volgut que el lector es trobi a la Barcelona de la dècada dels 40 i 50’.
‘A punt d’estrena’ (Columna) és una novel·la a cavall entre Manresa i Barcelona que narra el somni d’Eulàlia Rovira, una noia que desitja ser maniquí en una època on ser-ho estava mal vist.
L’Eulàlia sempre s’ha interessat pel món de la confecció i les circumstàncies la duran a treballar de dependenta als grans magatzems de Can Jorba i a participar en les desfilades i amb el pas del temps la seva cotització va augmentant i acaba sent maniquí de Manuel Pertegaz.
‘A punt d’estrena’ descriu el món de l’alta costura de la ciutat de Barcelona durant els anys 50, tot i que l’ofici de maniquí no tenia la visibilitat o el ‘glamur’ de les actuals models. Maria Carme Roca assegura que les maniquins eren considerades ‘’com un penjador que lluïa la roba’ perquè la cotització i el glamur de les models arribaria molt més tard.
A la protagonista de la novel·la la vida professional li somriu però, en canvi, en la vida personal i amorosa les coses no van tan bé i està a punt de separar-se del seu marit després de tres anys de matrimoni.
L’Eulàlia és una dona lluitadora i amb caràcter com ho solen ser els personatges creats per l’escriptora, que lluiten pels seus objectiu. Roca assegura que ‘l’èxit no arriba si no hi ha treball’.
Maria Carme Roca ha definit la novel·la com un ‘thriller costumista’ o ‘històric costumista’ on mostra la misèria que existia durant la postguerra i les ganes de prosperar, lluir i mostrar el ‘glamur’. Per aquest motiu la novel·la és una barreja de gèneres ‘’on hi ha moments d’intriga que van in crescendo’ a més de ‘passió., traïció i odi’ conclou l’autora.
Assegura l’autora que ‘l’alta costura és una obra d’art’ al mateix temps que destaca la seva admiració pel dissenyador Petegaz, a qui no va arribar a conèixer personalment, però que va seguir de ben a prop la seva feina ‘l’admiro perquè va ser una persona molt treballadora i va complir el seu somni partint de zero’ destaca Maria Carme Roca.
Maria Carme Roca va parlar amb persones que el van conèixer, va llegir les seves biografies i fins i tot va conèixer a Montse Bulnes, una de les maniquins de Manuel Pertegaz.
Aquest no és l’únic homenatge que vol retre, perquè Maria Carme Roca tampoc oblida els establiments emblemàtics, alguns d’ells ja desapareguts.
L’escriptora ha recordat en la presentació de la novel·la, a la seu de Pertegaz Studio, que el seu pare va ser estre i la seva mare va treballar de modista i ‘cosia molt bé’ i sempre li deia ‘que la roba havia de ser de qualitat’ i per aquest motiu anaven força sovint als magatzems de Can Jorba i a les merceries i botigues com Gratacós, una botiga del passeig de Gràcia que ja ha desaparegut.
‘A punt d’estrena’, una novel·la ambiciosa i també molt personal de Maria Carme Roca assegurant que tot el que explico és inventat però que em toca de molt a prop’.