L’acte de lliurament del Premi L’Illa dels Llibres es realitzarà el divendres 11 de setembre a les 17.30h al Moll de la Fusta de Barcelona coincidint amb la Setmana del Llibre en Català i comptarà amb la presència de l’autora, personalitats procedents del sector editorial i lectors de la web.

Fotografia de Laia Cantenys

Si vaig plantejar-me escriure La dona efervescent era perquè volia tenir una època que em fes baixada, una època tobogan. Treballar en clau humorística les aventures d’una mare com l’Eva Botet havia de resultar-me senzill. Tenia el personatge apamat, el seu món en marxa: què podia sortir malament?

Així que ja em veieu al primer graó del tobogan, escalfant els dits amb l’energia dels idiotes. El problema va venir quan em vaig trobar que l’escala no parava d’allargassar-se, perdent-se pràcticament entre els núvols. Allò només volia dir una cosa: la baixada seria tan pronunciada que enlloc de divertir-me molt, potser escopiria el cor per la boca.

Em vaig trobar escrivint monòlegs interiors; fent parlar un narrador extraterrestre; embellint descripcions oníriques, filosofant entre anuncis de condons; derrapant enmig de sembrats d’altres dones (i dels meus, també). Escrivia a mig fer el sopar, escrivia a mig fer-ho tot.

En acabat, em va passar que després de tot l’esforç, no sabia si allò que havia fet era molt dolent o tot el contrari. La cosa, per tant, tenia un 50% de possibilitats d’acabar en desastre. D’altra banda, estava convençuda que l’artefacte només podia ser d’aquella manera i que ben poca cosa podia fer per canviar-la.

Enmig de tot això, Univers em va fer la confiança que em calia per convertir la novel·la en el que ha estat. La seva il·lusió en el projecte ha estat la meva embranzida. Així que aprofito per donar les gràcies a tot l’equip amb qui continuo fent camí.

Finalment, heu estat vosaltres, els lectors, qui heu evidenciat que l’aventura ha valgut la pena. L’acollida que li heu donat ha aconseguit que aquesta història hagi pogut sobreviure a una arrencada en confinament i, encara més, hagi compartit el destí esperançador de la seva protagonista. I és que la vostra dona efervescent encara corre, tan salvatge l’heu llegida, enllà dels foscos carrers de la incertesa.

Moltes gràcies, lectors,  i moltes gràcies a la feina de l’Illa dels llibres!

 

Mar Bosch
2 de setembre de 2020