Els lectors de L’Illa dels Llibres han premiat amb els seus vots la novel·la de l’escriptora gironina.

La novel·la ‘La dona efervescent” de Mar Bosch ha guanyat el 10è Premi L’Illa dels Llibres que s’atorga per votació popular amb la idea d’escollir el llibre l’any.

La ‘La dona efervescent” de Mar Bosch (Univers Llibres), ha estat la novel·la més votada d’aquesta edició, amb 497 vots, seguida de Gina de Maria Climent (L’altra editorial) amb 465 vots, Atrapa la llebre de Lana Bastašić (Edicions del Periscopi) amb 435 vots, Pluja d’estels de Laia Aguilar (Destino) amb 433 i Els impostors de Pilar Romera (Columna) amb 427 vots.

L’Illa dels Llibres ha seleccionat 15 títols publicats entre el mes d’agost de 2019 i juliol de 2020 i que han estat escrites o traduïdes al català. Els lectors de L’Illa dels Llibres ha decidit amb el seu vot, en aquesta edició s’han rebut gairebé 5.000 vots, la novel·la guanyadora.

Eduard Màrquez, Coia Valls, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Alejandro PalomasMaria Carme Roca,  Rafel Nadal, Eva Baltasar i Marta Orriols  han estat els guardonats en les anteriors edicions.

Amb ‘La dona efervescent’ Mar Bosch continua captivant als lectors amb el seu estil per oferir-nos una narrativa potent.  Autora de ‘Bedlam, darrere les hores càlides’, ‘Les generacions espontànies’ i Vindràs amb mi després del diluvi’ publica un cop superat el confinament provocat per la COVID-19 la novel·la ‘La dona efervescent’. Bosch juga amb les paraules i amb el títol per apropar-nos a una nova història de l’Eva Botet, la protagonista de ‘Les generacions espontànies’.

A ‘La dona efervescent’ podem veure diferents maneres d’entendre a maternitat. L’Eva ara està sola i amb dos bessons sota el seu càrrec. La seva parella l’ha deixat i no es treu del cap a la seva sogra, la Remei, amb qui mantindrà un combat dialèctic on Mar Bosch demostrar una vegada més la seva capacitat per narrar amb ingredients com l’humor o la ironia.

Sobre aquest aspecte, Mar Bosch assegurava en una entrevista a L’Illa dels Llibres ”penso que és millor riure, sacsejar a través d’una distància (pretesament ) intel·ligent i continuar volent oferir un artefacte bell i entretingut, per què no. Que el to sigui juganer (còmic, en alguns moments, irònic en el sentit de la doble cara de les coses i de la recerca a través del llenguatge) no vol dir que no es puguin tractar seriosament temes, dimensions de la condició humana des d’una profunda seriositat de base.’’.

Sobre el títol de la novel·la, l’autora  assegura que ‘L’efervescent és tot el contrari d’una bassa d’oli. És moviment, és aiguabarreig, és descontrol. És transmutació. Com una aspirina efervescent: Es resisteix, l’aigua se la menja i tot el bombollam també és l’aspirina. És l’aspirina en acció’’.

Precisament aquesta efervescència provoca girs en la narració que captivaran als lectors ‘La novel·la vol reflectir aquesta efervescència que comentàvem abans, que és un estat gens previsible. Qui sap per on tiraran les bombolles? Tiren i prou!’ afirma Bosch.

Mar Bosch debutava amb ‘Bedlam. Darrere les hores càlides’ (Empúries), una novel·la curta on  parlava de l’oblit i dels records al mateix temps que tracta del procès de  reconstrucció. La novel·la aconseguia el Premi Just M Casero 2012 i ara amb la quarta novel·la ‘La dona efervescent’ ha estat premiada pels lectors amb el 10è Premi L’Illa dels Llibres.

 

11 DE SETEMBRE, LLIURAMENT DEL 10è PREMI L’ILLA DELS LLIBRES

L’acte de lliurament del Premi L’Illa dels Llibres es realitzarà el divendres 11 de setembre a les 17.30h al Moll de la Fusta de Barceloncoincidint amb la Setmana del Llibre en Català i comptarà amb la presència de l’autora, personalitats procedents del sector editorial i lectors de la web.

Des de l’any 2014 els guanyadors del premi reben també una escultura anomenada El Lector realitzada per l’artista Roser Oter.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here