800 manuscrits s’han presentat a la 27a edició de premi coincidint amb el 60è aniversari de l’editorial.

El jurat de premi ha destacat “la mestria de l’autor per narrar un succés poc conegut a la història espanyola relacionat amb les mutacions del nazisme i profundes conseqüències amb el món actual. Foscos secrets familiars tanquen un passat amenaçador capaç de destruir el present. Hereten els fills la culpa dels pares? Una novel·la apassionant que posa a prova la consciència dels personatges i que sacseja la del lector”.

El jurat ha estat format per Sergio Ramírez, Juan José Millás, Laura Restrepo, Rosa Montero, Manuel Rivas i Pilar Reyes, directora editorial de Alfaguara. El guardó està dotat amb 160.000 euros i el guardonat també ha rebut una escultura de Martín Chirino.

Sobre l’argument de la novel·la, Sergio del Molino situa la història l’any 1916 en plena Primera Guerra Mundial, arriben a Cadis dos vaixells amb més de sis-cents alemanys provinents de Camerun. S’han lliurat a la frontera guineana a les autoritats colonials per ser Espanya país neutral. S’instal·laran, entre altres llocs, a Saragossa i formaran allí una petita comunitat que ja no tornarà a Alemanya. Entre ells estava el besavi d’Eva i Fede, els qui, gairebé un segle després, es troben en el cementiri alemany de Saragossa en l’enterrament de Gabi, el seu germà major. Juntament amb el seu pare, són els últims supervivents dels Schuster, una família que va arribar a formar un important negoci d’alimentació. Però en els temps que corren el passat sempre pot tornar.
Segons in forma l’editorial Alfaguara, “Los alemanes”, tracta un dels episodis més vergonyosos i menys divulgats de la història d’Espanya: com els nazis refugiats aquí en un retir daurat van activar el neonazisme a Alemanya. Amb subtilesa il·lumina l’infern que pot arribar a ser, a vegades, la família, i deixa en l’aire dues preguntes incòmodes: Quan caduquen les culpes dels pares? Arriba fins als fills l’obligació de redimir-les?.

Los alemanes arribarà a les llibreries el 21 de març.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here