Una tesi de l’historiador Abel Soler revela que l’autor és Enyego d’Àvalos

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha revelat els els resultats de la tesi de que es publiquen a la revista Estudis Romànics, de l’IEC, on afirmen que l’autor de ‘Curial e Güelfa’ va ser ser Enyego d’àvalos castellà de naixement, valencià d’adopció i fascinat per la cultura literària italiana.

Descoberta a meitats del segle XIX i donada a conèixer per Manuel Milà i Fontanals el 1876, Curial e Güelfa es va publicar a Barcelona el 1901.

Juntament amb Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, Curial e Güelfa és una de les obres cabdals de les lletres catalanes i està considerada una joia de la literatura europea medieval segons destaca el comunicat de l’Institut d’Estudis Catalans. El comunicat també assenyala que ‘Si bé no hi ha cap document que certifiqui qui és el autor de Curial e Güelfa, tal com passa amb quasi totes les obres medievals i la majoria de les modernes ―no hi ha, per exemple, cap document que certifiqui que Ausiàs March és l’autor de les seves poesies o que Cervantes sigui l’autor d’El Quijote.’ , segons Soler

Ara, la tesi de l’historiador i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, Abel Soler, no només en confirma la valencianitat, sinó que revela el nom de l’autor: Enyego d’Àvalos assegurant que ‘’hi ha poques obres que traspuïn tantes dades sobre el seu autor com el Curial’’.

La novel·la es conserva en un còdex únic a la Biblioteca Nacional de Madrid de l’any 1450, aproximadament, amb enquadernació mudèixar de la fi del segle XV, i no conté pròleg, títol ni autoria.