Amb l’editorial Lunwerg publica Escape Book. El secreto del Club Wanstein, el primer llibre basat en el fenomen de les escape rooms

Creador d’espectacles basats en els coneguts escape room, Iván Tapia presenta el primer llibre on el lector haurà de posar a prova el seu enginy per resoldre endevinalles, il·lusions òptiques, puzles o anagrames que li permetran seguir avançant i, en última instància, escapar del llibre.

Iván Tapia ja ha portat el món de les escape rooms a les sales, al teatre i fins i tot amb l’empresa Cocolisto ofereix serveis i enigmes a domicili.

Ara fa un pas més i amb Escape Book. El secreto del Club Wanstein la protagonista és la periodista Candela Fuertes, pespecialitzada en delictes econòmics finacers. Es troba tancada en un laberint i disposa de 60 minuts per escapar i donar a conèixer els plans secrets de l’empresari Átanass Vecla i el Club Wanstein, que pretenen posar en perill el futur del món.

Entrevista Jordi Milian

D’on sorgeixen el fenomen Escape Room?
El seu origen es remunta a l’any 2006 a Silicon Valley, quan uns col·legues informàtics van crear un joc d’ordinador en el qual tenien un temps limitat per a resoldre un enigma.

L’any 2008, al Japó, van aparèixer per primera vegada els jocs d’escapament en viu, en sales reals. Però el primer joc d’escapisme, tal com el coneixem aquí, a Europa, va començar a Budapest en l’any 2011, gràcies a Attila Gyurkovics. Aquest hongarès va crear un joc, conegut com a ParaPark.
Attila Gyurkovics va utilitzar edificis abandonats de la seva ciutat per portar el joc a la realitat física. Una gran idea que es va estendre ràpidament per tot Europa i va arribar a Espanya el 2012, a través de “ParaPark Barcelona”.
Avui en dia, es poden trobar escapament rooms en gairebé totes les grans ciutats mundials i versions en altres formats com Escape Book o les experiències d’escapament portàtil que fem a Cocolisto.

Tot es basa en la teoria del flux de creada per Csíkszentmihályi?
Csíkszentimilhályi, va descriure el “flow” com “aquell estat mental en què es troba una persona quan es troba submergida de ple en l’activitat que està fent”.

Això és el que volen aconseguir les experiències d’escapament. Per aconseguir aquest “flow” és important la trama, l’entorn, el context, els enigmes,… Una bona experiència d’escapament és totalment polièdrica.

Què hi busquen les persones que hi participen?
Les experiències d’escapament són una forma nova d’oci intel·ligent ideal pels nous adults acostumats a jugar. Adrenalina, emoció, diversió, repte, jugar en equip i sobretot passar-ho bé és el que busquen els jugadors.

Quin seria el perfil més habitual?
Les experiències d’escapament són totalment transversals. Famílies, adolescents, joves, mitjana edat i persones grans, però és cert que els nous adults són el perfil més clàssic.

Ara publica el llibre ‘Escape Book. El secreto del Club Wanstein’. Què hi trobarà el lector al llibre?
Una forma diferent de viure una experiència d’escapament però igualment intensa. La història de la protagonista “Candela fuertes” i els enigmes que el lector haurà de resoldre per poder continuar llegint el portaran a viure en primera persona el que passa al llibre.
Per aquell que es pregunti: És possible fer una experiència d’escapament en un llibre? La resposta és sí. El concepte de temps és diferent però el joc està assegurat.

Haurà estat tot un repte fer aquesta adaptació.
La veritat és que ha sigut una experiència molt divertida i gratificant gràcies a l’ajuda dels meus editors i col·laboradors.

Ha traslladat el fenomen escape room en diversos espectacles i en teatres.
Sí, Per aquells que ho vulguin viure en primera persona poden venir al teatre Poliorama tots els dissabtes a veure Escape Show. Un escape multitudinari amb més de 500 persones alhora intentaran escapar del teatre. Una veritable bogeria.

Com van sorgir aquests projectes?
Aquest és el repte de Cocolisto. Com arribar a més gent i com fer jugar més gent alhora.

Fins i tot ofereix escape rooms a domicili.
Obrir caixes fortes, desactivar una bomba, resoldre un exàmen… En els nostres jocs poden participar de 15 a mil persones. Per a tots aquells que vulguin portar l’experiència d’escapament a casa seva o a la seva empresa només han de contactar amb Cocolisto.com.