Llegir somiar i crear, el missatge per celebrar el Dia Internacional del Llibre Infantil

Es celebra des del 1967, el dia 2 d’abril ,  coincidint amb la data del naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen

cartell dia llibre infantil

Les Seccions Nacionals d’IBBY (International Board on Books for Young People) organitzen la celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil per estimular l’amor per la lectura i per promoure l’interès pels llibres per a nens.

Cada any, un país membre de l’esmentada organització actua com a sponsor internacional d’aquesta celebració. La seva tasca consisteix a convocar un escriptor destacat per redactar el missatge als nens del món i un il·lustrador famós per dissenyar un poster. Aquests materials s’utilitzen de diferents maneres per promoure el llibre i la lectura: a través dels mitjans de comunicació, d’activitats en escoles i biblioteques públiques, trobades amb autors i il·lustradors, de concursos literaris o de presentacions de llibres o premis.

Aquest any el pais   encarregat de fer el cartell i el missatge adreçat a tots els infants del món és la Unió d’Emirats Àrabs i les autores són la il·lustradora Nassim Abaeian i l’escriptora Marwa Obaid.

“Parlem idiomes diferents i venim de
diferents orígens, però compartim les
mateixes històries”

Contes del món…, contes tradicionals
És la mateixa història per a tothom
En veus diferents
En colors diferents
No obstant això, segueix sent sempre…
Inici…
Argument…
I final…

És la mateixa història que tots coneixem i
estimem
Que escoltem
En versions diferents i amb diferents veus
Però sempre és el mateix
Hi ha un heroi…, una princesa… i un dolent
Sense que importi la llengua o els seus
noms,
Ni els seus rostres…
Sempre és el mateix
Inici,
Argument
I final
Sempre l’heroi…, la princesa i el dolent
Sense canvis a través dels segles
Ens fan companyia
Ens xiuxiuegen en els somnis
Ens bressolen per dormir
Les seves veus fa temps que van marxar
Però viuen per sempre en els nostres cors
Perquè ens uneixen en una terra de
misteri i imaginació
Perquè que totes les diferents cultures es
fonen en Una Història.

Escrit per: Marwa Al Aqroubi
Traducció: ClijCAT

 

Marwa Obaid Rashid Al Aqroubi és una les figures més destacades del sector del llibre infantil dels Emirats Àrabs Units i la presidenta del Consell Executiu de l’Associació dels Emirats Àrabs Units per al Llibre Infantil i Juvenil (UAEBBY), una de les principals organitzacions que promouen la cultura, fomenten la lectura en els infants i joves i estimulen els professionals de la indústria del llibre en el desenvolupament del seu treball.
És una de les impulsores del “Premi Etisalat”, un dels més importants de la literatura infantil àrab, i de la campanya «Read, Dream, Create» una iniciativa llançada pel UAEBBY per estimular les capacitats de llegir, somiar i crear dels infants.


Nasim Abaeian nascuda el 1980 a Isfahan, Iran, va estudiar Primària i passar la seva infantesa a Gènova, Itàlia, en un ambient artístic i ple d’inspiració. És professora d’art i il·lustradora freelance de llibres infantils i viu a Dubai (Emirats Àrabs Units). Treballa com a professora adjunta en el departament d’Art i Disseny de la Universitat de Zayed i té diversos tallers d’art en galeries i instituts de la seva ciutat.