Lindsey Davis ‘quan vaig començar no volia escriure sobre romans’

La creadora del detectiu romà Marco Didio Falco publica Rebeldes y traidores, ambientada en el període de guerres civils angleses entre 1639-1651’.  Jordi Milian

lindsey-davis


Lindsey Davis
abandona temporalment  Roma per escriure una monumental novel·la de més de mil pàgines sobre la Guerra Civil anglesa  i la revolució de Cromwell.

Rebeldes y traidores és una novel·la ambiciosa que en cap cas, Davis,  traeix als seus seguidors, perquè  és una novel·la que l’escriptora anglesa  ja tenia pensada fa més de vint anys, molt abans de la creació del personatge de Marco Didio Falco. “M’agrada molt Falco però ja he escrit vint llibres sobre ell i tinc la necessitat  de fer alguna cosa diferent. Per això  ha estat molt bo per mi escriure Rebeldes y traidores’

De fet,  mai va voler escriure sobre Roma, ‘’quan vaig començar a  escriure no volia escriure sobre  romans, el que volia era escriure sobre les guerres civils angleses, d’això ja fa vint  anys i per aquest motiu la novel·la té tantes pàgines, perquè ho volia explicar tot”.

Per Lindsey Davis, Rebeldes y traidores  és “un llibre d’idees que narra com hauria de ser governada la gent i quin és el paper del poble en general”.

Lindsey Davis  novel·la les guerres civils angleses que van succeir als regnes d’Anglaterra, Escòcia i Irlanda durant els anys 1639-1651.
El judici del reu Carles I i l’exili del seu fill Carles II, el naixement de Commonwealth i l’etapa del protectorat sota el govern Cromwell són els moments destacats de ‘Rebeldes y traidores’
Lindsey Davis focalitza la novel·la en els personatges de Juliana Lovell, dona d’un reialista i Gideon Jukes, un parlamentari convençut  per mostrar les dues visions de la història.

Rebeldes y traidores compta amb un inici trepidant  que arrenca amb decapitació del rei Carles I l’exili del seu fill Carles II amb el naixement dela Commonwealthi el protectorat sota el Govern de Cromwell, que  malgrat els seus esforços no va poder  evitar la tornada de la monarquia amb Carles II al cap davant.

Sobre Cronwell, Lindsey Davis destaca que és un personatge interessant tot que no empatitza gaire amb ell.  ‘’No era un revolucionari de veritat perquè es va oposar a militars parlamentaris i inclús va manar afusellar alguns d’ells. Cornwell es va convertir en una mena de rei. Penso que el personatge més simpàtic d’aquella època era Fairfax.
Malgrat la poca empatia  al personatge  Crownwell, l’autora anglesa destaca que  era un gran soldat i estratega i que sabia motivar molt bé als seus exèrcits.

El període de les guerres  civils va  provocar força canvis entre la població anglesa, i  Cronwell  és un bon exemple perquè  va començar sent un granger per convertir-se  durant el període de guerres en un militar  que va acabar governant Anglaterra.

El naixement del periodisme anglès.
En el segle XVII és l’època on es viu el naixement del periodisme a Anglaterra.  ‘El periodisme neix de la nit al dia, just abans de les guerres civils, un cop finalitza la censura  apareixen molts diaris on es discutien les idees que s’estaven gestant en aquells moments, per mi com a escriptora és un moment molt important.

El naixement del periodisme va ser  una de les més grans aportacions de les guerres civils  als anglesos ‘’A partir d’aquest moment mai més  es va imposar la censura  i durant el segle següent van néixer molts diaris i es van escriure moltes novel·les. En aquella època es volia evitar una nova guerra civil i per aquest motiu  sempre s’ha intentar arribar a acords per tal d’evitar una nova guerra. ‘’’

A partir de les guerres civils el poble d’Anglaterra va decidir com volen viure i ser governats.  ‘”El poble d’Anglaterra mai més va voler  ser  governat com abans amb un rei que tenia el dret que li provenia de Déu  de governar sobre  totes les persones. Des de llavors s’ha mantingut la determinació de com volien viure”.

Malgrat ser un període històric important, a Anglaterra hi ha molta gent que desconeix aquest període  “per mi és un dels períodes més importants i interessants d’Anglaterra. Vaig conèixer aquest període a la meva ciutat de Birgmingham. Durant el segle XVII va ser durament saquejada per l’exèrcit monàrquic perquè  es van fabricar a les ferreries de Birgmingham  les espases que van utilitzar les tropes parlamentàries”

Lindsey Davis  tornarà de nou a Roma per publicar Master and god  una novel·la sobre Domicià, però aquest cop  sense Marco Didio Falco.

Sobre un retorn  de Marco Didio Falco, Lindsey Davis comenta que haurem d’esperar.
Mentrestant, Davies ha publicat Rebeldes y traidores, una novel·la històrica  d’alta volada.