Màrius Serra, Colson Whitehead i Joël Dicker són la proposta d’aquest any.


MÀRIUS SERRA, EL REI BLANC

Màrius Serra és el rei blanc per l’esforç que ha suposat actualitzat al català actual el clàssic de Joanot Martorell ‘Tirant lo Blanch’ (Proa)
Una novel·la avançada en el seu temps segons afirma Serra, on ‘els cavallers mengen, dormen i moren a les seves cases i fins i tot fan testament abans de morir’.
Tirant lo Blanc “no és un superheroi que resolt els problemes amb elements màgics sinó que utilitza l’enginy i l’estratègia militar” assenyala l’escriptor.
“Tirant lo Blanc” s’actualitza i segons paraules de l’escriptor Màrius Serra, l’obra té de tot ‘sexe, drogues i rock’n’roll” on apareixen ‘l’eros i tànatos, perquè un dels grans trumfos de la novel·la són els episodis d’acció i la vida eròtica”. Recorda que Tirant lo Blanc “és un cavaller que guanya la batalla, però que és vençut al llit’.
Màrius Serra ha fet màgia actualitzant al català actual el text de Joanot Martorell i s’ha guanyat el nomenament de ser el rei blanc d’aquest any.

COLSON WHITE HEAD, EL REI NEGRE

El rei negre és indiscutible i es mereix aquest privilegi l’escriptor nordamericà Colson Whitehead.
L’autor d”El ferrocarril subterrani’ ha publicat ‘Els nois de la Nickel’ una novel·la on denuncia els conflictes racials en un reformatori dels Estats Units on es va torturar i assassinar a joves negres davant de la passivitat de l’estat.
Colson Whitehead és una de les veus narratives importants de la literatura nord-americana actual. En els darrers anys ha aconseguit fites que no estan a l’abast de qualsevol autor o autora. Dos premis Pulitzers amb ‘El ferrocarril subterrani’ i amb ‘Els nois de la Nickel’, un fet que pocs escriptors han aconseguit, entre ells Booth Tarkington, William Faulkner i John Updike.

JOËL DICKER, EL REI ROS

Finalment l’escriptor suïs Joël Dicker és el rei ros d’aquest any, per la publicació de ‘L’enigma de l’habitació 622″ (La campana /Alfaguara) on demostra la seva capacitat per fer màgia amb els seus clàssics girs narratius.

L’escriptor suís ret un homenatge, en la seva cinquena novel·la a Bernard de Fallois qui va ser el seu editor i artífex de la seva projecció internacional des de la publicació de la novel·la ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert’ (La Campana/ Alfaguara).
El que ha fet popular i reconegut Dicker són els girs de guió que a ‘L’enigma de l’habitació 622’ continuen atrapant al lector, fet el converteix en un fenomen del ‘page turner’ que ens convida a continuar llegint la novel·la tot esperant un nou gir que ens mantingui concentrats en la lectura fins al final.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here