L’escriptor Emili Bayo guanya el VI Premi Crims de Tinta amb la novel·la ‘Puta pasta’

El lliurament del premi marca l’inici del festival BCNegra 2015

Premi Crims de Tinta 2015- Emili Bayo

El Premi Crims de Tinta va ser instituït l’any 2008 pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, i que ha estat aquest departament qui l’ha convocat en les cinc edicions precedents però a partir d’ara RBA s’encarregarà en endavant de convocar i dotar el Premi Crims de Tinta.

Els guanyadors de les anteriors edicions han estat: Marc Pastor (La mala dona), Carles Quílez (La solitud de Patrícia), Teresa Solana (Negres tempestes), Agustí Vehí (Quan la nit mata el dia) i Andreu Martín (Societat negra).

L’editorial RBA-LaMagrana ha rebut unes 40 novel·les, però ha estat ‘Puta pasta’ d’Emili Bayo l’obra guanyadora d’aquesta edició.
La novel·la  està protagonitzada per Marc Tramós, un negre literari en hores baixes que s’avé a participar en un robatori: Verònica, una amiga de la infància, convertida en secretària del diputat Àngel Bernal, el convenç d’entrar a casa del diputat i robar una bossa amb més de dotze milions d’euros. Serà fàcil, molt fàcil. Fins que tot es complicarà de sobte.

El jurat  format per per l’escriptor Carlos Zanón, el llibreter Paco Camarasa, la comissària dels Mossos d’Esquadra Cristina Manresa, el bibliotecari de La Bòbila Jordi Canal i l’editor de RBA La Magrana Jordi Rourera, ha destacat ‘’l’audàcia i l’equilibri amb què s’estructura la novel·la, fraccionant l’acció amb tres punts de vista que donen una perspectiva diferent als fets. El de Marc Tramós, que alhora exerceix de narrador, amb una veu sarcàstica i de tornada de tot que ens transporta als clàssics del gènere, i dos més: el de l’inspector d’Hisenda Eudald Martí Cortina, que segueix l’origen dels diners del diputat, i el del sotsinspector Manuel Torredelplà, policia caigut en desgràcia que troba en el cas una possibilitat de redimir-se.’’