Les novel·les Germans gairebé bessons’ i ‘A dalt tot està tranquil’ guardonades amb el Premi Llibreter 2012.

El Gremi de Llibreters lliura el PREMI LLIBRETER 2012.

El Gremi de Llibreters ha premiat en la XIII edició del Premi Llibreter les novel·les Germans gairebé bessons’ i ‘A dalt tot està tranquil’.

L’escriptora M. Mercè Cuartiella, ha guanyat el premi Llibreter de novel·la en català  2012 amb ‘Germans gairebé bessons‘ (Brau Edicions).

Pel que fa al premi ‘Altres literatures’ l’obra guanyadora ha estat ‘A dalt tot està tranquil’ (Raig verd editorial) , de  l’escriptor holandès Gerbrand Bakker.

Finalment,  ‘El autobús de Rosa’ (Barbara Fiore Editora), amb text de l’escriptor Fabrizio Silei i il·lustracions de Maurizio A.C. de Silei i Maurizio A.C. Quarello ha obtingut el premi a l’Àlbum il·lustrat.

 

Germans gairebé bessons
M. Mercè Cuartiella
Brau edicions 2012

Germans gairebé bessons és la tercera novel·la de l’escrip M. Mercè Cuartiella on destaca la relació amb grans mancances comunicatives, dels germans Joan  i Ester.
Tot canvia quan en Joan anuncia que ha contret un deute de joc i que cal reunir, en sis dies, una quantitat que està fora del seu abast.
Llavors comença una recerca tan inútil com frenètica en què  Joan, la seva dona Raquel i la seva germana Ester intenten en solitari  i sense l’ajut dels altres, aconseguir els diners.

El jurat del Premi Llibreter  ha destacat la seva capacitat “d’atrapar el lector amb una història absorbent i trepidant, viscuda per uns personatges reals, quotidians, que s’han conformat a viure el seu destí amb desencís i solitud”. També n’ha elogiat el seu domini del diàleg i l’habilitat per “transmetre els pensaments més íntims de cada personatge amb minuciosa precisió”.

 

 

A dalt tot està tranquil
Gerbrand Bakker
Traducció: Maria Rosich
Raig verd editorial

Bakker és segurament un autor desconegut  pel públic català, però  la novel·la ‘A dalt tot està molt tranquil’ ha estat  traduïda a més  més de 20 idiomes i ha aconseguit més de 15 premis internacionals  que ara haurem de sumar-li el Premi Llibreter  2012.
El protagonista és en Helmer , un  granger que, amb cinquanta-cinc anys i una vida marcada per la solitud, està a punt de prendre les regnes de la seva vida.

El jurat del Premi Llibreter  ha volgut destacar que es tracta d’una “lectura intimista sobre personatges i situacions expressats amb un detallisme emocionat i distant alhora i que, a mesura que passen els dies, el lector va repensant i entenent”.

 

 

 

El autobús de Rosa.
Fabrizio Silei i Maurizio A.C. Quarello
BFE(Barbara Fiore Editora 2011.

El autobús de Rosa es centra en la historia de Rosa Parks: que l’1 de desembre de 1955, a Montgomery,  es va negar a obeir al chofer d’un autobús públic, el qual volia obligar-la a cedir el seu seient a una persona de raça blanca. Va ser empresonada per la seva conducta, acusada d’haver pertorbat l’ordre.
L’àlbum il·lustrat recull aquella historia de la mà d’un avi afroamericà porta al seu nét a veure l’autobús en el qual en aquest autobús quan Rosa es va negar a cedir el seu seient a un home blanc.
L’avi coneix bé aquesta història, perquè viatjava L’avi explica al seu nét de quan a les escoles havien aules separades per a nens blancs i per a nens negres, que en els locals públics dels blancs no podien entrar els negres, històries d’homes encaputxats de blanc que pegaven, cremaven i mataven als negres. Però a l’avi el que més li dol és haver estat allí amb ella i no ser part de la història per no haver estat tan valenta com Rosa Parksen

El jurat remarca el llibre “com una obra major basada en un fet històric de gran transcendència que va commocionar la societat americana i va tenir una repercussió a nivell mundial”.