L’especialista en literatura infantil i juvenil, Sílvia Cantos,  ens proposa tres llibres sobre transvestisme i transsexualitat que ens poden ajudar a educar en igualtat.

llibres cantosTransvestisme és un neologisme que va aparèixer fa poc més de cent anys i, amb més d’un segle segueix sent un terme que genera dubte, inquietud, incertesa i, fins i tot, malestar. Malgrat vivim en una societat desenvolupada i aparentment civilitzada, encara hi ha certs tabús que cal arribar a eradicar, un d’ells és justament el tema que tracten els tres llibres que avui us animo a descobrir.

Acceptar les persones tal com són, quan són diferents per alguna raó, tant li fa quina sigui, sovint apareixen tensions i conflictes que provoquen malestar al qui les pateix, i això, no és propi d’una societat civilitzada i moderna com la que ens mereixem tots plegats.

978847297027El meu fill princesa
Autor: Cheryl Kilodavis Il·lustrador: Suzanne DeSimone
Edició: Bellaterra, 2015 Pàgines: 32
ISBN: 9788472907027
Edat: De 6 a 9
Preu: 13 €
Aquest és un llibre molt especial, un àlbum il·lustrat que parla amb tendresa infinita del transvestisme en els infants, un fet encara ara difícil d’acceptar sense estranyesa.

El meu fill princesa és un conte il·lustrat basat en fets reals, que parla de l’acceptació. Escrit amb ànim d’oferir als nens i als adults una eina per parlar de l’amistat incondicional.

L’autora explica que el va escriure donat que no volia que es fiquessin amb el seu fill, o que el rebutgessin, pel fet d’anar a escola amb un vestit de nena. Ateses les conseqüències inimaginables que es deriven de l’assetjament escolar, el fet de parlar sobre l’acceptació pot ajudar a encarar aspectes bàsics com ara la compassió, qualitat que demana un esforç, atenció i compromís. La compassió que dediquem els uns als altres i el món sencer depèn d’uns i d’altres. Quan interrelacionem, celebrem la persona extraordinària que tots tenim a dins.

Cal veure la diferència com el que és, una riquesa, m’imagino un món on tots fóssim iguals, penséssim igual, vestíssim igual, tinguéssim els mateixos gustos i bufff!!! Se’m fa francament insuportable, m’encanta la varietat, la diferència, la pluralitat i això implica acceptar, valorar i sobretot respectar les persones, totes som dignes d’aquest respecte, independentment del nostre sexe, credo, tendència sexual o política. És per això que llibres com aquest són fantàstics, doncs exposen de manera senzilla i planera una situació que podria donar peu a estranyesa, burla o fins i tot generar actituds malintencionades envers infants que l’únic que fan és mostrar-se com són, meravellosament diferents!

CobertacastellaDuna900Duna
Autora: Muriel Villanueva   Il·lustrador: Ferran Orta
Edició: Babulinka Books, 2015
Pàgines: 171
ISBN: 9788494159077
Edat: A partir de 10 anys
Preu: 15,50 €

M’ha mirat: «Què escoltes?».
Jo no m’havia adonat que encara portava els auriculars posats!
M’he tret el de la dreta i l’hi he ofert:
«Només el silenci». El Max ha agafat l’auricular i se l’ha posat: «M’encanta el silenci».

Per lectors una mica més grans us proposo un llibre que és un regal, l’entranyable història d’un estiu decisiu per una noia de 12 anys, que descobrirà la magnitud de paraules tan grans com amistat, enyor o amor.
Qui no ha escrit un diari en algun moment de la seva vida? Si més no, jo sí que ho vaig fer i, tot i que ara, amb la distància i la perspectiva que ens dóna el temps, m’adono que el que ara entenc com a simples rabietes o problemes insignificants, en el seu moment, podien entendre’s com a autèntiques crisis que feien trontollar el món sencer. Sí, així de dramàtica és l’adolescència. Ho ha estat per tots, malgrat ara no volguem recordar-ho.

La Duna és una noia de 12 anys que com a deures d’estiu ha d’escriure un diari, el que d’entrada és un encàrrec molest i feixuc, acabarà esdevenint un moment de recolliment i d’aclarir pensaments a través d’exposar-los sobre el paper. Junt amb les seves germanes passa el mes d’agost a casa l’avi.

L’estiu als dotze anys d’una noia, pot donar per molt, canvis importants tan físics com emocionals. Per la Duna, aquest estiu serà la seva primera regla, el despertar a l’amor, la presa de consciència de l’absència de l’àvia i la companyonia que es pot establir només entre germans i cosins, que són en definitiva, els primers amics que tots tenim a la vida.

La Muriel ens ofereix un relat que enamorarà als joves lectors, les emocions a flor de pell s’encomanen i traspassen el paper fins a instal·lar-se al cor del lector. L’avi Ignasi i el procés del dol que experimenta davant les astorades nétes. En Max i les seves estranyes reaccions o la necessitat de la mare de passar un temps a soles. Secrets i descobertes. Al llarg d’un intens mes d’agost la Duna anirà obrint portes cap a una maduresa complexa, no exempta de dolor i sorpreses, però necessària per esdevenir persones completes.

«Tu, Duna, m’has regalat una porta oberta per al meu secret. Una porta entre tu i jo.»

Els amics de Babulinka Books ja ens tenen acostumats a publicar títols meravellosos, que poden gaudir lectors de totes les edats. Duna és una mostra més del saber fer que demostra Mar González, ànima del projecte. Cadascun dels aspectes del llibre estan curosament treballats, l’edició de petit format és deliciosa, les il·lustracions de Ferran Orta, d’una delicadesa sensacional que acompanyen a la perfecció el text i són, en sí mateixes, una extensió de la història, oferint una segona lectura a través d’elles.

Aquesta és una lectura perfecta per ajudar als joves a obrir els ulls davant realitats complexes, que pel sol fet de sortir-se d’uns estàndards sovint són injustament tractats o menystinguts. El dol i la transexualitat són dos temes delicats que s’aborden en aquestes pàgines d’una manera exquisida, convertint aquest llibre en una lectura recomanable per qualsevol persona de més de 12 anys!

 

ginoGeorge
Autor: Alex Gino
Edició: Fanbooks, 2016 (català) i  Nube de Tinta, 2016 (castellà)
Pàgines: 232
ISBN: 9788416297580 (català)  9788415594758 (castellà)
Edat: de 12 a 99 anys
Preu: 14,90€
Finalment us recomano una història entranyable i terrible al mateix temps. El relat d’una nena que ha viscut com un nen i ha de fer front a la necessitat de fer saber als altres qui és ella en realitat.

La George sap què és. Sap quin nom voldria sentir quan algú la demana. Però pensa que això haurà de ser un secret. Quan amb tota la il·lusió del món es presenta a les audicions per interpretar la Charlotte en la funció de l’escola on es representarà La teranyina de Carlota d’E.B. White i, la seva mestra li diu que no pot fer ni la prova, ja que és un nen, la George queda totalment trasbalsada.

Amb el relat d’Alex Gino assistim a les emocions contradictòries que acompanyen la protagonista d’aquesta història. Una nena amb cos de nen, que tot i tenir claríssim el que és en realitat no troba les paraules per expressar-ho, ni tan sols amb la mare o la seva millor amiga, la Kelly. La quotidianitat de les escenes retratades, facilita que el lector se senti proper a la protagonista i entri en sintonia amb ella.

Hi ha escenes que t’encongeixen l’estómac, veient la impotència que sent la George davant de situacions diverses. Per exemple, veiem la seva mare fent-li manyagues, amorosa i plena de tendresa, però malauradament les paraules escollides per ella, provoquen en la protagonista, just l’efecte contrari al pretès i, enlloc de fer-la sentir millor, l’enfonsen en un tempestuós mar de dubtes i incerteses. De desitjos encoberts per la por als efectes que aquests puguin causar. Veurem també, el xoc inicial d’aquesta mare quan coneix els sentiments i la reacció que, tant de bo, tots els infants i joves trans trobessin quan posen en paraules el seu jo.

– Estàs enfadada amb mi?
– Ai, no, amor meu, no -va fer la mare, que tot seguit va esvalotar els cabells de la George i va esbufegar-. Però sí que crec que necessites algú amb qui poder parlar. I a mi tampoc no m’aniria malament. Algú que en sàpiga, d’aquestes coses.

La George sabia que anar a visitar un terapeuta era el primer pas que feien les nenes secretes quan volien que tothom sabés com eren en realitat.
– I llavors potser em podria deixar créixer els cabells i ser una nena?
– Cada cosa al seu temps -va dir la mare, eixugant-se una altra llàgrima que li queia galta avall.

D’altra banda, ens enamorem de la Kelly, aquesta nena simpàtica i extravertida que és incondicionalment lleial a la George. La primera que sabrà la seva veritat, l’acceptarà tal com és i l’animarà a ser fidel a ella mateixa.
Una lectura carregada d’emocions, que provocarà un corrent de simpatia en el lector i, el més important, obrirà els ulls a una realitat, encara avui dia molt desconeguda, la que viuen moltes persones. Que han de callar i patir, en ocasions, un tractament vexatori que ningú n o es mereix. Cal conèixer les múltiples realitats que poden donar-se en una persona, per poder entendre-les i especialment respectar-les. Llibres com George són una gran ajuda per parlar-ne a les aules de secundària.

Sílvia Cantos, especialista en literatura infantil i juvenil
@Silvia_Cantos
http://silviacantos.blogspot.com.es/