Al capdavant de la llibreria Negra y Criminal i com a comissari de la BCNegra, Camarasa va defensar el gènere negre com ningú.

Nascut a València l’any 1950, Paco Camarasa va destacar pels seus coneixements sobre la novel·la negra com a llibreter al capdavant de la mítica Negra y Criminal que va obrir l’any 2002 al costat de la Montse Clavé,  i  també com a comissari del festival BCNegra.

L’ajuntament de Barcelona li va lliurar l’any 2017 la Medalla d’Or al Mèrit Cultural,  en reconeixement a la seva contribució a la vida literària de Barcelona, on va desenvolupar la seva carrera professional per transmetre la seva passió per la novel·la negra.

Aquell dia, Paco Caramarasa  assegurava que “Es pot viure sense llegir novel·la negra, però la veritat és que es viu molt pitjor”.

El Gremi de Llibreters de Catalunya també ha lamentat en un comunicat la mort del llibreter Paco Camarasa, fundador de la llibreria Negra y Criminal  ”Paco Camarasa va ser un gran company de viatge, col·laborador amb totes les activitats del Gremi, un gran exemple del que ha de ser un bon llibreter.’’

Les xarxes també han mostrat el condol per part del sector editoiral i periodistes.

L’escriptor Andreu Martín ha escrit al seu compte de twitter  ‘El món és més lleig, avorrit i mediocre sense el Paco Camarasa’.  El periodista Toni Puntí ha destacat  La @bcnegra li deu tot el que és. Va tenir la gosadia d’obrir una llibreria en un carrer sense botigues. Sento la mort de #PacoCamarasa, un llibreter inquiet i un home bo.’

La periodista Neus Bonet, ‘EP Paco Camarasa. Gràcies per obrir-nos tantes portes negres i criminals, per incentivar-nos a la lectura, per les recomanacions i per damunt de tot per la teva gran humanitat! Et recordarem tot llegint, sempre!’

Dolores Redondo també li ha dedicat unes paraules ‘Adiós amigo, estaré siempre en deuda contigo, por tu impenitente entusiasmo, por tu cariño y amistad. Ha sido un honor conocerte. D.E.P Paco Camarasa’

”Amb una bona trama, atmosfera i personatges  la novel·la negra  és perfecta’’

En una entrevista a L’Illa dels Llibres l’any 2013, Paco Camarasa, assegurava que una bona novel·la negra ‘ha de combinar tres coses.  Primer de tot ha de comptar amb una trama  que quadri com una petita peça de rellotgeria. Una trama que enganxi i que tingui una atmosfera més o menys rellevant, suggerent  o seductora. I  per aquesta trama i atmosfera han de figurar  personatges  que si al final  protagonitzen una sèrie millor encara.
M’encanten Petra Delicado, Pepe Carvalho i Montalbano….. Els protagonistes de les novel·les són com aquells amics de tota la vida   que no et fallen mai.
Amb una bona trama, atmosfera i personatges  la novel·la negra  és perfecta.’’

L’any 2016, Camarasa publicava el llibre ‘Sangre en los estantes’ (Destino), una guia imprescindible per continuar o iniciar-se en el gènere negre criminal.

Per facilitar la seva lectura Paco Camarasa, com a bon llibreter classificava els autors i gèneres de l’A a la Z oferint un recorregut pels grans noms del gènere , explicant-nos les seves majors aportacions i una infinitat d’anècdotes viscudes amb els autors i també a la llibreria Negra y Criminal del carrer La Sal de la Barceloneta.

Paco Camarasa analitzava les diferències dins del gènere per països i cultures, a més de les subcategories dins del que denominem novel·la negra, des de la novel·la mediterrània liderada per Vázquez Montalban, Petros Márkaris, Andrea Camilleri oDonna Leon a la novel·la negra nòrdica de Stieg Larsson, Camilla Lackberg, Henning Mankell o la parella Maj Sjowall i Per Whaloö o la novel·la narcoliterària de Don Winslow