El gran Festival de Novel·la Negra de Barcelona arriba a la divuitena edició amb la presència de 109 autors i unes 80 activitats programades.

El festival celebra la 18a edició amb una vuitantena d’activitats i El Molino i Aribau Multicines com a escenaris principals.

Pel BCNegra 2023 hi passaran noms d’autors i autores com ara Dominique ManottiLeonardo Padura, Dolores Redondo, Alexis Ravelo, Yousseff El Maimouni, Ray Loriga, Laura Lippman, Petros MarkarisDror MishaniJuan Gómez-JuradoRafael VallbonaMargarida Aritzeta Marina Sanmartín, entre molts d’altres.

El tema de la  nova edició de la Bcnegra és la doble vida i per aquest motiu Carlos Zanón, comissari de la BCNegra destaca que “Bona part dels autors i autores que descobrireu en l’edició d’enguany han tocat en les seves obres la idea del doble, de la duplicitat o de les dues (o més) cares d’un mateix personatge. El bon veí que, sense deixar de ser-ho, és també un assassí sanguinari; l’agent doble que divideix ànima i lleialtats entre dos països; el gàngster i home de família o l’àvia afable que deixa anar unes gotes de verí en la tassa d’un cafè servit amb tot l’amor podrien ser bons exemples literaris i cinematogràfics d’aquesta duplicitat, que existeix en la ficció, però també en la vida real”. Zanón assegura que “Ni vosaltres mateixos, lectors i lectores, us n’escapeu, perquè, com ens advertia Nietzsche, el pitjor enemic que algú pot trobar serà sempre… un mateix.”

El festival s’inaugurarà amb l’anunci del Premi Carvalho 2023. L’escriptora Claudia Piñeiro, que el va rebre el 2019, donarà el nom del guanyador o guanyadora. La cerimònia de lliurament tindrà lloc tres dies després, dijous 9 de febrer a les 18 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

El guanyador o guanyadora del premi Pepe Carvalho, de moment és tota una incògnita. En anteriors edicions ha rebut el guardó Pepe Carvalho: Don Winslow 2022)Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017); Donna Leon (2016); Alicia Giménez Bartlett (2015); Andrea Camilleri (2014); Maj Sjöwall (2013); Petros Markaris (2012); Andreu Martín (2011); Ian Rankin (2010); Michael Connelly (2009); PD James (2008); Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

El Molino i Aribau Multicines seran els punts centrals de trobada d’un esdeveniment que, a més d’actes protagonitzats per escriptors i escriptores, inclou música, cinema, rutes literàries i clubs de lectura. L’exposició del festival té per nom El món de l’investigador, i es podrà visitar a la Biblioteca Jaume Fuster entre el 7 de febrer i el 3 d’abril. El dia de la inauguració de la mostra hi haurà una taula rodona organitzada per Biblioteques de Barcelona amb la participació de Jordi Canal, Rafael Guerrero, Lilian Neuman i Màrius Serra, i moderada per Joaquim Noguero, comissari de l’exposició.

En cada edició el BCNegra recupera un llibre, un autor i un personatge. Aquest 2023 són, respectivament, El Dr. Jekyll & Mr. Hyde  de Robert Louis Stevenson  , l’escriptor Leonardo Sciascia i el personatge de John Blacksad.  El comissari de la BCNegra destaca de Leonardo Sciascia que es tracta “d’un dels més grans de la literatura italiana moderna i, també, d’aquest giallo que expressava, fent servir els mecanismes de la novel·la criminal, la desorientació d’una humanitat escindida entre el bé i el mal”.

El nom del personatge de John Blacksad es  tracta d’un felí i detectiu creat per Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido que ha revolocuinat el món del còmic des de la seva creació  l’any 2000. El còmic  recrea un món ambientat en els EUA dels anys cinquanta amb tot un seguit d’animals antropomòrfics.

Consulta les activitats programades

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here