Com ja es tradició en les darreres edicions del festival de novel·la negra de la ciutat de Barcelona recupera un personatge, un llibre i un escriptor de gènere negre.

Enguany el llibre a reivindicar és L’espia que tornava del fred de John Le Carré publicada l’any 1963 i considerada una de les millors novel·les d’espionatge.  La novel·la ambientada en plena Guerra Freda, narra la història d’Alec Leamas, un espia anglès a l’Alemanya Oriental. Martin Ritt va adaptar la història al cinema, amb Richard Burton com a protagonista.
La BCNegra 24 projectarà la pel·lícula a la Filmoteca de Catalunya, en el marc del festival, amb una sessió presentada per l’escriptor Tuli Márquez. També hi haurà una taula rodona dedicada al llibre, amb la participació de Fernando Martínez Laínez, Pere Cardona, Alejandra Suárez i José Luis Caballero.

©Nadav Kander Foto cedida per editorial Planeta

El festival també recupera a l’escriptor i periodista japonès Seicho Matsumoto (1909-1992), considerat un dels principals escriptors de novel·la negra japonesos. Va començar a publicar quan ja tenia més de quaranta anys, però la seva carrera literària no es va enlairar fins al seu segon llibre, quan va rebre el premi Akutagawa per Història del diari de Kokura (Aru Kokuranikki den, 1952). Matsumoto va rebre algun dels premis literaris més prestigiosos del seu país. Entre els seus llibres destaquen La voz, El expreso de Tokio, El castillo de arena, La chica de Kyushu, i Un lugar desconocido publicats a Libros del Asteroide.

Finalment, el personatge d’enguany és Lònia Guiu, la primera detectiu femenina ifeminista de la novel·la negra contemporània en català, personatge creat per Maria Antònia Oliver i protagonista de tres de les seves novel·les, Estudi en lila (1985),

Antìpodes (1988) i El sol que fa l’ànec (1994). Lònia Guiu és una mallorquina instal·lada a Barcelona que deixa la seva feina en uns grans magatzems per obrir una agència d’investigadors privats. Lònia Guiu és una detectiva privada sorruda, feminista, independent, rebel i plena de contraccions. L’editorial La Magrana ha recuperat recentment els tres títols.

Margarida Aritzeta, Irene Solanich, Montse Sanjuán i Anna Maria Villalonga, parlaran de Lònia Guiu, a partir del llibre que han escrit: Un gintònic amb na Lònia Guiu, en una taula rodona on també hi participarà Sebastià Bennasar

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here