L’escriptor gal·lès torna al thriller amb “Mai”, una novel·la que especula sobre la possibilitat de l’esclat d’una tercera guerra mundial amb conseqüències irreversibles per a la humanitat.

Kelvedon Hatch Nuclear Bunker. Fotos cedides per Penguin Random House

Ken Follett molt abans de ser un reconegut escriptor de novel·la històrica gràcies a “Els pilars de la terra”, l’escriptor gal·lès ja era un autor de thrillers amb títols com “L’ull de l’huracà”, “Triple”, “La clave està en Rebecca” o “El hombre de San Petesburgo”.
La darrera novel·la “Mai” (Rosa dels Vents /Plaza & Janés), Follett se centra en la imminent amenaça de la Tercera Guerra Mundial i en diferents espais globals.

L’origen de l’obra es remunta en ple procés de documentació d’una novel·la anterior “Quan em vaig estar documentant per escriure La caiguda dels gegants, em vaig adonar que la Primera Guerra Mundial havia estat una guerra que ningú l’havia volguda. Cap dels líders europeus dels dos bàndols havia tingut intenció que esclatés. Però, d’un en un, els emperadors i els primers ministres, sense buscar la guerra, van prendre un seguit de decisions —decisions lògiques i moderades— que ens van portar a un dels pitjors conflictes que hem conegut mai. I, tot d’una, em vaig preguntar: “I si tornés a passar?”. Amb aquesta reflexió, Follet va començar a escriure “Mai” on imagina un escenari de crisi global sense precedents en què un petit grup de personatges compromesos i tenaços lluita en una carrera contra rellotge. Amb escenaris globals, des de l’abrusador desert del Sàhara fins a l’ala Oest de la Casa Blanca i els passadissos del poder de les grans capitals del món.

El que més ha interessat a Follett, ha estat esbrinar com “Tot un seguit de males decisions, finalment condueixen a una guerra”. Un fet que ja va succeir ara fa més de cent anys amb la Primera Guerra Mundial” assegurava l’autor en una roda de premsa virtual fa unes setmanes.

Kelvedon Hatch Nuclear Bunker

Com sol ser habitual en l’escriptor gal·lès s’ha documentat de forma exhaustiva per escriure la novel·la i ha consultat a polítics, militars i ambaixadors de diferents països per donar més credibilitat a la novel·la i per conèixer la presa de decisions en escenaris internacionals i globals. Persones que ocupen o han ocupat importants càrrecs com l’exministre anglès Gordon Brown, Catherine Ashton o Dame Karen Pierce, l’ambaixadora del Regne Unit a Washington.

EL MÓN ESTÀ EN PERILL

La pandèmia va provocar que Follet no pogués viatjar als països on situa la novel·la, però va tenir prou temps per escriure i dels indrets que no va poder viatjar va utilitzar “una eina meravellosa que s’anomena Google Earth” assegura l’autor. Ha escrit la novel·la amb més velocitat del que és habitual pel temps que li ha permès la pandèmia “No he anat al cinema, al teatre, no he viatjat.. escriure “Mai” m’ha suposat la meitat del temps que les anteriors novel·les”.
Però la pandèmia també el va fer augmentar “la sensació que el món està en perill”.

L’ESCLAT D’UNA TERCERA GUERRA MUNDIAL ÉS POSSIBLE?

La novel·la “Mai”, especula sobre la possibilitat de l’esclat d’una tercera guerra mundial, Follett assenyala que existeixen moltes possibilitats i “He viscut tota la meva vida amb l’amenaça d’una guerra nuclear, però també tenim altres perills com el canvi climàtic i la crisi sanitària de la Covid-19”. Avui en dia vivim envoltats de moltes amenaces i “Tenim massa perills als quals la humanitat s’ha d’enfrontar i el món s’ha convertit en un lloc perillós, afirma l’autor. Confessa que “Un dels problemes, és que com a societat som molt lents per resoldre els perills, perquè som molt lents per arribar a solucionar-los”
L’amenaça més temible és una guerra nuclear i es mostra “convençut que si avui esclatés una guerra mundial, seria la més destructiva de totes les que hem viscut”. Per Follett, el títol de “Mai” és “un avís perquè espero que mai succeeixi.”

Kelvedon Hatch Nuclear Bunker

SOBREVIURÍEM A UNA TERCERA GUERRA MUNDIAL?

I què passaria si esclatés finalment una Tercera Guerra Mundial?, l’escriptor ho té molt clar “Si esclatés una guerra mundial, a curt termini, tots estaríem morts i a llarg termini, també. No és possible que la humanitat sobrevisqui a una guerra nuclear”.
Assegura que amb la seva novel·la “no pretenc donar les respostes, però sí que ofereixo i mostro les diferents formes per explicar com pot arribar a succeir una tercera guerra mundial”.
Sobre les armes nuclears afirma que “a principis dels vuitanta pensàvem que anirien desapareixent, però amb el temps ha augmentat la seva fabricació i el nombre de països que les posseeixen”. Malgrat que aquesta situació recorda que “Hem tingut sort que cap boig hi hagi activitat el botó vermell, però el perill ha tornat i vivim sota la seva ombra”

L’acció de “Mai” s’inicia al desert del Sàhara quan dos agents d’intel·ligència segueixin la pista d’un grup terrorista. Al desert del Sàhara, dos agents d’intel·ligència segueixen la pista d’un poderós grup terrorista i arrisquen la vida —i quan s’enamoren bojament, les carreres i tot— amb cada pas que fan. A la Xina, un alt càrrec del govern de gran ambició batalla contra els vells falcons del Partit que amenacen d’empènyer-lo fins al punt de no retorn. I als Estats Units, la primera dona presidenta del país s’enfronta a una crisi global i al setge dels seus implacables oponents polítics. Està disposada a qualsevol cosa per evitar una guerra innecessària.

El fet que la presidenta dels Estats Units, Pauline Green sigui una dona no és casualitat “he volgut que fos una dona perquè volia mostrar una persona molt més raonable i moderada. Els homes són més partidaris de barallar-se, però, en canvi, les dones són moltes raonables.” Afirma que afortunadament “tenim actualment suficients líders que són dones, per poder demostrar que no és necessari que tinguem un home al poder”.

 

“EL POBLE SEMPRE GUANYA” 

La llibertat també és un dels temes habituals de Ken Follet, “tots els meus llibres tracten sobre persones que lluiten per la seva llibertat” Afirma que malgrat que els governs intentin restringir les llibertats, “el poble sempre guanya”.
Es mostra sorprès veure com hi ha gent que vota en contra de les seves llibertats com a Turquia i Polònia o que es voti a líders que coquetegin amb el feixisme.

Fins a la darrera pàgina no sabrem que succeirà i Follett manté als seus lectors engaxants fins al final, per esbrinar sí finalment esclata o no una tercera guerra mundial en la ficció de l’escriptor gal·lès.
De moment, Ken Follett descarta qualsevol continuació de la novel·la després de vendre més de 178 milions de llibres i 36 novel·les publicades.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here