L’escriptor lleidatà que ha fet 100 anys, ha estat guardonat amb la medalla centenària de la Generalitat en el marc de l’acte central de l’Any Josep Vallverdú.

El Palau de la Generalitat ha estat l’escenari de l’acte institucional central de l’Any Josep Vallverdú, en què han participat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, junt amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

Vallverdú ha confessat durant l’acte que va començar traduint obres d’aventures per a Seix Barral al castellà.  L’escriptor es va interessar per aquelles aventures i va començar a escriure algunes històries que després va presentar a premis com el Joaquim Ruyra i el Foch i Torres que acabaria  guanyant. Llavors va pensar que “potser si que en saps una mica d’això”. Confessa també que en un primer moment “no pensava a dedicar-me a la literatura infantil i juvenil”.  Vallverdú ha recordat que “Molta gent es pensa que només soc un autor de literatura infantil i juvenil.”  Hi ha una etapa en que va predominar la literatura infantil i juvenil, sobretot fins als anys 80, però es va dedicar també a la traducció de llibres de l’anglès, al voltant d’una vuitantena, al llarg de la seva trajectòria. Als anys 90 va destacar per llibres de memòries i dietaris personals. Més endavant arribarien els poemaris de Josep Vallverdú “amb l’edat acumules memòria, experiència i una certa perspectiva davant la vida i la mort”.

El president de la Generalitat  Aragonès ha lliurat la Medalla Centenària a Josep Vallverdú i ha felicitat l’escriptor, de qual ha dit que “ha fet de la seva vida un compromís absolut amb la llengua, la cultura i la nació catalana” fins i tot, “durant els anys més foscos del nostre país”.

La consellera de Cultura Natalia Garriga ha  recordat queaquesta celebració “és un moment molt, molt il·lusionant i especial” i ha destacat l’optimisme i energia de Vallverdú, que l’han portat a ser “una figura literària i cultural importantíssima per a tots nosaltres”.

A l’acte també hi ha participat, a més del mateix Josep Vallverdú i els seus familiars i amistats, la comissària de la commemoració, Carme Vidalhuguet; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Izaskun Arretxe, i l’editora Pema Maymó, entre d’altres. A més, ha comptat amb intervencions musicals de Carme Canela i Xavier Monge.

Vallverdú és un dels grans autors catalans de la segona meitat del segle XX.  Vallverdú és el creador del personatge  Rovelló És narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, especialment destacat en el món de la literatura infantil.   Nascut a Lleida l’any 1923, Josep Vallverdú és autor de 70 llibres de literatura infantil i juvenil; 70 de tot gènere (narrativa, dietaris, memòria, poesia) i 70 traduccions. Darrerament la seva producció és de poesia: De signe crancArgilaRonda de boiresA ull nu (tots 4 poemaris)  i Bestiolari I i II .

Ha estat guardonat amb el  Premi d’Honor de les Lletres Catalanes,  el Premi Ramon Fuster a la tasca pedagògica (1988), la Medalla d’Or de la Universitat de Lleida (2000), el Memorial Joan  XXIII (2011), el Premi Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (2012), i ha estat finalista del Premi Andersen.

L’acte de cloenda de la commemoració de l’Any Vallverdú se celebrarà el 3 de desembre al Teatre Municipal de Balaguer, ciutat de residència actual de l’autor i amb la qual té una relació especial perquè n’és fill adoptiu des de 2016. En aquesta cloenda, organitzada conjuntament per la ILC i la Paeria de Balaguer es podrà gaudir del tast d’un espectacle basat en l’obra de Vallverdú que la Paeria ha encarregat per a l’ocasió.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here