Jordi de Manuel ironitza sobre el món del futbol a Orsai

De Manuel ha deixat momentàniament la novel•la negra per oferir-nos un recull de relats relacionats amb el món del futbol.

La relació entre literatura i esport sempre ha estat molt present, però Jordi de Manuel ha volgut ironitzar en els seus relats sobre la futbol mania. Potser per aquest motiu, l’autor ha volgut incloure una frase que va pronunciar fa un anys el jugador de futbol Lukas Podolski ‘El futbol és com els escacs però sense els daus’ .

De Manuel demostra a Orsai (Meteora) que sap jugar i moure’s pel terreny de joc i més concretament escrivint relats. De moment el seu inspector Sergiot ha donat pas a una sèrie de relats adreçats a tot tipus de públic, els que gaudeixen d’aquest esport i als que no, demostrant que no vol deixar en orsai (Fora de joc en anglès) als seus lectors.

Com en tot recull de relats trobarem alguns de més encertats que d’altres. Entre tots els relats coneixerem a La biografia d’un felí, la història de Lluc Roig, més conegut com a Pantera Negra, el millor porter del món. Destacat i reconegut porter, la seva passió no ha estat mai el futbol i la seva feina de porter va ser per casualitat. El seu somni era ser dibuixant i es divertia al pati de l’escola jugant a la xarranca. El pànic a rebre una pilotada a l’orella el va convertir en el millor porter del món, intentant aturar tot el que arribés a la seva porteria.

El futbol potser provoca efectes narcòtics als que no segueixen aquest esport. Al relat Son sobtada, Jordi de Manuel descriu una hipotètica final de la Copa del Món que disputen les seleccions de Catalunya i Brasil, però finalment és suspesa perquè uns insectes aconsegueixen fer dormir al públic i jugadors assistents a l’estadi de futbol.

La tasca que realitzen els caçatalents que recorren mig món buscant nous talents futbolístics és el tema central de Diamant.

A Penals, trobem una final que es decideix a una tanda de penals interminable que s’allarga anys i anys amb més de 383.226 gols. Finalment la final es suspesa per falta d’interés de l’audiència. Serà aquest el final del futbol?

Cop al bus, descriu el robatori a l’autobús que recorre la geografia catalana mostrant les copes aconseguides pel FC Barcelona.

La compra de partits a Confessió, el fanatisme dels seguidors futbol a L’altre amor o la clonació de destacats jugadors de futbol són alguns dels temes que tracta Jordi de Manuel a Orsai.

Orsai, biografia d’un felí recull 20 relats on Jordi de Manuel ironitza sobre el món del futbol.