Jonas Jonasson signa una esbojarrada i esperpèntica novel·la amb ‘L’avi de 100 anys que va fugir per la finestra’

Esbojarrada,  surrealista, esperpèntica i divertida   és la novel·la L’avi de cent anys que es va escapar per la finestra del suec Jonas Jonasson.

Foto: Jordi Milian

Ens podem imaginar la fugida d’un avi d’un centre geriàtric,però ,si a aquesta fugida li afegim elements com que el personatge en qüestió té 100 anys i que ha viscut en primera persona gairebé tots els moments importants del segle XX , relacionant-se amb Stalin, Kim Jong-il, Truman, Churchill, Mao i Franco entre d’altres, ens trobem davant d’un personatge i una novel·la diferent.

Jonas Jonasson quan va escriure la novel·la va pensar que era ‘massa sueca’ però actualment està aconseguint força èxit arreu del món en països com Dinamarca, Noruega, Holanda i Alemanya. Està clar que la definició d’una novel·la ‘massa sueca’ no era gaire encertada.

Aquesta mena de ‘Forest Gump’ centenari anomenat Allan Karlsson va dedicar bona part de la seva vida a ser un expert en explosius. De fet, va fer esclatar en dues ocasions casa seva i el seus constants viatges per arreu del món van fer que conegués a destacats personatges històrics. Va salvar Franco de morir dinamitat en un pont durant la Guerra Civil, va ajudar a Stalin a fabricar la bomba atómica i va fugir d’un gulag soviètic acompanyat del germà d’Albert Einstein.

Tot això és posible? Si, si  l’escriptor és Jonas Jonasson.
L’avi de cent anys que es va escapar per la alterna capítol son s’expliquen les peripècies d’aquest singular personatge amb d’altres que fan referencia a l’actualitat just en el moment que l’Allan està a punt de fer 100 anys i decideix fugir de la residencia on viu.
Aquell mateix dia li han preparat una festa a la residència Malmköping, però decideix fugir i deixar plantats a la resta de companys i a les autoritats locals. Durant la seva fugida roba accidentalment una maleta amb 50 milions de corones sueques que pertanyen a una banda mafiosa anomenada Never Again.

L’aventura de l’avi centenari anirà creixent a mida que avança la novel·la i també el nombre d’acompanyants en aquesta singular fugida. Benny, Julius i fins i tot la Sonja una elefanta que es va escapar d’un circ acompanyen a l’avi Allan Karlsson.

Jonas Jonasson també va fugir fa temps quan va decidir vendre la seva productora de televisió i marxar a Suïssa. Actualment viu en una illa de Suècia cuidant de les seves gallines, tot escrivint el que serà la segona novel·la amb títol i data de publicació encara per determinar.  La pel·lícula de l’avi centenari s’estrenarà a finals d’aquest any sota la direcció de Felix Herngren amb l’actor còmic suec Robert Gustafsson com a protagonista.

L’avi de cent anys que es va escapar per la finestra també mostra un cant a l’esperança i a la vida. És terapèutica en alguns moments i ens fa oblidar dels problemas del dia a dia.

És possible fugir amb un autobús groc amb una elefanta a dins?
Com és possible que una sola persona sigui capaç de conèixer a destacats personatges del segle XX i canviar la historia?
Amb 100 es pot viure una aventura i fugir d’una residencia geriàtrica?

Les respostes les trobaran a L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra /El abueloque saltó por la ventana y se largó  (Campana/Salamandra)