L’escriptora xilena rebrà el guardó a la tardor durant la celebració de Barcelona Novel·la Històrica.

Autora de més d’un vintena de novel·les traduïdes a 42 idiomes, Isabel Allende ha venut més de 74 milions d’exemplars, fet que l’ha convertit en l’escriptora més venuda en llengua espanyola.

El  Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la setena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte i Leonardo Padura.

Barcelona Novel·la Històrica està comissariada per l’editor  Fèlix Riera, i l’organitza l’Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració d’editorials i llibreries.

El jurat -–integrat pels periodistes  Òscar López i Sergi Doria; els escriptors  Care SantosEnric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica,  Fèlix Riera– ha destacat que Allende “encarna la implicació personal amb l’època que li ha tocat viure. El cop de Pinochet de l’11 de setembre de 1973 la va empènyer a l’exili. D’entre les coses que es va endur, va preservar un tresor intangible: la memòria d’on va néixer La casa de los espíritus. Nit rere nit, va anar transformant els seus familiars en personatges de novel·la i testimonis de la Història. Colpejada pel drama xilè, va plasmar una Amèrica llatina tenallada per les dictadures a De amor y de sombra. El compromís d’Allende amb el gènere històric s’ha revalidat en títols com Hija de la fortuna, vindicació de la mirada femenina sobre la febre de l’or californiana que s’aplica també al Xile decimonònic de Retrato en sepia.’’

El jurat també ha destacat que ‘’La Història ha tornat a ser matèria primordial de la seva novel·la més recent, Largo pétalo de mar, sobre el viatge transatlàntic que el poeta Pablo Neruda va organitzar a bord del Winnipeg per tal que 2.200 espanyols poguessin arribar a Xile per recuperar, d’aquesta manera, unes existències estroncades per la guerra civil. Exilis i vivències personals que transiten de l’amor a la mort, heus aquí l’equació perfecta per crear novel·les que commouen per la seva radicalitat humana. Isabel Allende sent el que escriu. Setanta milions de lectors en tot el món ho saben.”

Ha rebut més de 60 premis internacionals, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Literatura de Xile, el 2010; el Premi Hans Christian Andersen de Dinamarca, el 2012, per la trilogia Memorias del Águila y del Jaguar; i la Medalla de la Llibertat als Estats Units, la més alta distinció civil, el 2014.
L’any 2018, Isabel Allende es va convertir en la primera escriptora en llengua espanyola premiada amb la medalla d’honor del National Book Award als Estats Units per la seva destacada aportació al món de les lletres.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here