George RR Martin: L’èxit de la sèrie Juego de Tronos no ha canviat el meu procès de treball.


George RR Martin ha presentat el cinquè volum de Cançó de gel i foc  al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Jordi Milian

Vestit de negre i amb la seva habitual barba blanca, l’escriptor nord-americà ha parlat de la seva obra i de  l’èxit de l’adaptació televisiva  de Juego de tronos.

George R.R. Martin vol que el lector recordi amb el pas del temps tingui la sensació  que ha viscut les històries que ell escriu i experimenti el mateix que els seus personatges.

En cap moment volia escriure una novel·la sobre bons i dolents i gràcies aquest fet, els seus personatges mostren en tot moment aquesta dualitat que garanteix   més força a la narració.

L’heroi d’un bàndol segons ha assegurat, és el dolent de l’altre. L’escriptor també ha destacat que  els diferents punts de vista que mostren els múltiples personatges de  Cançó de gel i foc (Alfaguara/Gigamesh) fan que la història sigui molt més rica i ofereixi una visió molt més global.


L’art no és democràtic i no has de complaure a tothom
Malgrat l’èxit de la sèrie televisiva l’autor ha assegurat que no pensa canviar la seva idea original per agradar a tothom.  Segons Martin l’art no és democràtic i no has de complaure a tothom, i assegura que ha escrit la novel·la que volia haver llegit.

L’autor va començar a escriure Cançó de gel i foc l’any 1991 i no va ser fins l’any 1996 quan es va publicar el primer volum sota el títol de Jocs de trons. Martin  en aquests moments està escrivint el que serà el sisè títol de la sèrie,  i de moment no té pressa per publicar la nova novel·la.

L’escriptor ha deixat ben clar que el ritme el marca ell, sense que l’èxit  de l’adaptació televisiva hagi variat el seu ritme de treball, tot i que actualment ha d’anar a presentacions, rodes de premsa i altres actes promocionals.


Inspiració de l’univers Tolkien
Per la creació de la trama de la novel·la, Martin es va  fixar en la Guerra de les Dues Roses que va enfrontar la casa de York i la casa Lancaster. Aquestes dues cases històriques van ser substituïdes pels Stark i els Lannister a la sèrie de Cançó de gel i foc’.

Martin mai ha amagat les influències d’autors destacats del gènere com Tolkien de qui va aprendre la importància de crear un món propi alhora d’ambientar i situar les novel·les de fantasia. ”el decorat és una part molt important en les novel·les de fantasia i ho vaig aprendre amb la Tierra Media de Tolkien i la creació del món paral·les. Quan estudiava a la universitat en els anys 60, l’èxit d’El senyor dels anells feia que molts estudiants tenien penjat un mapa de La tierra media  a les seves habitacions
Aquí va ser on vaig aprendre de la importància de la localització i creació d’un món de fantasia i que podia convertir-se en un lloc tan real com Russia, Tailàndia o Espanya.”


Canvis en les adaptacions de les properes novel·les

Sobre l’adaptació de les novel·les de Cançó de gel i foc, George RR Martin ha destacat la seva tasca com a productor executiu, analitzant  el càsting i els decorats de la sèrie a més d’escriure un guió d’un capítol per temporada. Però la seva feina és escriure llibres i la feina dels productors d’HBO és fer les adaptacions de les seves novel·les.

Fins ara HBO ha adaptat un llibre per temporada però a partir de la tercera, aquest hàbit canviarà i podria dedicar-se un  parell de temporades per llibre.