L’editorial Navona publica l’assaig sobre el narcotràfic gallec
El 12 de febrer la jutge de Collado Villalba a Madrid, Alejandra Fontana ordenava confiscar cautelarment tots els exemplars de Fariña a més de prohibir la distribució i reimpressió.
Aquest fet va provocar un interès sobre l’assaig del periodista Nacho Carretero sobre el narcotràfic a Galícia.
Hi ha dades que asseguren que durant els anys noranta el 80% de la cocaïna entrava a Europa per les costes gallegues. Carretero assegura a ’Fariña’ que el narcotràfic segueix viu a Galícia.
A part d’una situació geogràfica privilegiada, Galícia disposava de tots els ingredients necessaris per convertir-se en una «nova Sicília»: endarreriment econòmic, una centenària tradició de contraban per terra, mar i ria, i un clima d’admiració i tolerància envers una cultura delictiva heretada de l’època dels «inofensius» i «benefactors» capos del tabac. Els clans, poderosos i hermètics, van créixer en un ambient d’impunitat que es va afermar gràcies a la desídia (si no complicitat) de la classe política i de les forces de seguretat segons es destaca a ‘Fariña’.
Finalment la Audiencia Provincial de Madrid va aixecar el segrest de ‘Fariña’ i el 4 de juliol, Navona Editorial podrà publicar l’edició en català que inclou un pròleg de Manuel Rivas i traducció de Toni Cardona.
A través de testimonis directes de caps de la màfia, pilots de planadores, penedits, jutges, policies, periodistes i mares de toxicòmans, l’autor del llibre retrata ‘minuciosament un paisatge criminal amb freqüència subestimat”, segons indica l’editorial.