Entrevista: Xulio R Trigo ‘Els escriptors escrivim moguts per una curiositat’.

Després d’El  somni de Tàrraco, l’escriptor Xúlio R.Trigo torna amb una novel·la històrica on s’endinsa en la Barcelona de finals del segle XV i la construcció del port de Barcelona.
L’illa dels llibres ha entrevistat a Xulio R. Trigo per comentar la seva nova novel·la El port del nou món (Edicions 62).

 

Després de deixar la Tarragona romana viatges  a la Barcelona del segle XV  amb El port del nou món.
Que  el va motivar escriure aquesta nova novel·la?

Els escriptors escrivim moguts per una curiosistat. Em vaig trobar llegint  coses sobre l’edat mitjana i vaig  veure que  la ciutat de  Barcelona no tenia port en l’època medieval. Llavors, vaig voler saber perquè Barcelona no tenia port en aquella època. Pensó que aquesta novel·la va néixer per intentar respondre aquesta  curiositat.

En situem l’any 1.477 i ens trobem amb una ciutat de Barcelona que necessita contruir un port per poder ser competitiva.

Va ser precisament el Consell de Cent de la ciutat de Barcelona qui va contractar a l’enginyer italià Stassi d’Alexandria  per contruir el port. Stassi ja havia treballat en d’altres ports com els de Gènova i Palerm.


Tot i que es tracta d’un personatge amb una solvència contrastada en qüestions arquitectòniques, l’orografia i la climatologia de la ciutat no semblen propicies per la construcció d’un port segur.
No va ser fàcil la construcció del port…

Stassi d’Alexandria  venia de construir els ports de Gènova i Palerm, uns ports que comptaven amb una  badia natural, però Barcelona era mar obert.
Existien diversos problemes com la dinàmica de les marees i sobretot un problema important de recursos econòmics suficients per fer un port decent.
Per una altre banda a l’edat mitjana no hi ha una evolució de les arts arquitetòniques i ens trobem que grans ports de l’edat antiga estan millor construits que els de l’època medieval.

 
Sobre la construcció del Port de  Barcelona no existeixen  gairee documentació. Com ha estat el procès de documentació de la novel·la?

Ha estat difícil per un fet  que m’ha sobtat força. L’època medieval barcelonina  està molt documentada, però en canvi sobre  la construcció del  port no existeix massa documentació. Si que existeixen  llibres generalistes  però no n’hi ha estudis molts concrets sobre el port.
Vaig  anar molt a les fonts, als dietaris de l’època. N’hi ha alguns documents    que et donen una idea però  no  és fàcil esbrinar  el que va succeir.

La novel·la el port del nou món es situa també a d’altres indrets de la geografia catalana com Montblanc  Empúries i Siurana.

La novel·la té una segona trama   de recerca d’una esfera de plata que havia construit el gran cartògraf d’origen  àrab  Al- Idrisi. Aquesta  esfera que es va perdre durant el segle XII, tenia gravat el mapa  del món conegut . Dos dels protagonistes de la història en Marcel i el cartògraf Lluís Esquiva comencen un viatge per trobar aquesta esfera. Montblanc, Siurana i Empúries formen part d’aquesta història.

Entrevista íntegre en format audio amb Xulio R. Trigo on també comenta el procès creatiu alhora d’escriure les seves novel·les.