Els suecs Anders Roslund i Borge Hellstrom presenten la novel·la ‘Tres segons’

Anders Roslund i Borge Hellstrom demostren a ‘Tres segons’ el seu gran coneixement en qüestions relacionades amb la vida dins d’una presó, el tràfic de drogues i el modus operandi de les màfies.
Text i entrevista: Jordi Milian

Curiosa parella literària formada per  Anders Roslund i Borge Hellstrom. Si als anys 60 la novel·la negra sueca estava liderada pel matrimoni Sjowall i Wahloo,  ara el relleu està garantitzat amb Roslund i Hellstrom.
Anders Roslund és periodista i Börge Hellström un  exconvicte  i fundador de ‘Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS), una organizació que lluita per prevenir delictes i que ha ajudat a centenars de joves a reinsertar-se a la societat.

Han publicat sis novel·les i tot elles amb un nexe comú: històries  directes i  amb un ritme trepidant i molt cinematogràfic que fa gaudir en tot moment al lector.  El comissari Grens protagonista de les anterior novel·les torna a Tres segons (La magrana/RBA) on Anders  Roslund  i  Borge Hellstrom demostren a ‘Tres segons’ el seu gran coneixement en qüestions relacionades amb la vida dins d’una presó, el tràfic de drogues i el modus operandi de les màfies.

 

La seva relació literària va néixer fa 6 anys amb la publicació de la primera novel·la. Des de llavors les seves novel·les han aconseguit un èxit internacional.  Com viuen aquest èxit?

Anders Roslund:   Fa  15 anys que estem treballant junts i hem arribar a trobar una manera  a suportar-nos. Som prou grans per adonar-nos per saber que significa aquest èxit, no tenim 22 anys i sabem que poden haver dies bons i dolents.
Per primera vegada estem gaudint  i fins i tot he sentit riure  a Borge.

Ara estem reconciliats amb aquest èxit. Fa molt que estem treballant  pràcticament sense descans.

 

Què aporten cadascun de vostès  a la novel·la?

Borge Hellstrom:   La veritat és que mai parlem del procès d’escriptura. Mai diem el que ha de fer cadascú. Ho fem al 100% entre els dos.  Jo he tingut contacte amb les drogues i alcohol i conec prou bé aquest món però Anders també  té alguns records d’infantesa que poden contribuir  en els arguments de les novel·les.
Tots dos  hi contribuïm i fem les novel·les al 100%. Tots dos coneixem a molta gent que ens pot ajudar a millorar les novel·les.

 

Si  parlem de tàndems literaris en el món d ela literatura negra i a més feta a Suècia tenim  a la parella formada per Sjowall i Wahloo amb  el seu inspector Martin Beck.  Ells són els pares de la novel·la negra sueca. Són també els seus referents?

Andres Roslund: Ells van ser els veritables inventors de la novel·la negra a Suècia. També van ser els precursors dels debats al voltant de les novel·les del gènere.  Existeixen molts escriptors que s’han inspirat en Sjowall i Wahloo

 

La majoria de les seves novel·les s’han portat al cinema o a la televisió.  I molt possiblement  Tres segons també tindrà adaptació cinematogràfica?

Anders Roslund
:   Tres segons ha estat proposada per fer una pel·lícula a Hollywood ambla Twenty Century Fox.   Estem parlant d’un gran superproducció però de moment no hi ha una data concreta.

 

La novel·la negra  sempre reflecteix la realitat que ens envolta?

Anders Roslund: Sense cap mena de dubte la novel·la negra ha aconseguit reflectir la realitat que ens envolta.
Tradicionalment els novel·listes s’encarregaven d’abordar els aspectes socials però ho van abandonar. Avui en dia nosaltres hem recollit aquest testimoni.

 

A tres segons comenten que una novel·la dona llibertat als autors fets i  ficció junts

Borge Hellstrom:  Aquest és l’objectiu real de les nostres novel·les. Oferir  un 50% història real i un 50% ficció. Després  es feina del del lector esbrinar quin percentatge és real o  ficció.

 

En les seves novel·les demostren  un gran coneixement sobre els temes que tracten. La vida dins d’una presó, com actua un infiltrat, un traficant de droga……. Ofereixen als seus lectors un bon  còctel.

Anders Roslund : Si que ho és un bon còctel. Cal conèixer la vida  la presó perquè pertany  a l’activitat criminal.

Borge Hellstrom: La gent del carrer sent molta curiositat per la va vida a la presó, els presoners i nosaltres som prou bons (riu)  com per descriure aquest sistema per a tots ells.

 

Tres segons’  torna a protagonitzar-la  el comissari de la policia d’Estocolm, Ewert Grens. Es tracta d’un personatge solitari i que viu capficat en la seva feina després de patir la mort de la seva dona.
A Tres segons els protagonisme el compartirà amb Piet Hoffman  que serà l’infiltrat en una banda mafiosa polonesa especialitzada en tràfic de drogues.
El comissari Grens seguirà les passes de Piet Hoffman, que ha estat contractat per Eric Wilson, cap dels serveis secrets suecs, per infiltrar-se, sota el pseudònim de Paula, en las màfies poloneses de tràfic de drogues per tot el continent europeu.

 

 

 També demostren  a ‘Tres segons’ que els llibres  tenen altres utilitats i  que serveixen per alguna cosa més que llegir….

Anders Roslund :  Si si, fa trenta que coneixem a una persona que ens va explicar com introduir drogues a la presó mitjançant llibres i flors.  Hi havia un moment que havia introduït tanta droga a la presó que la gent de fora anava a comprar-li.

Borge Hellstrom:  Aquesta persona em va ensenyar com introduir  droga dins dels llibres però penso  que mai havia llegit cap llibre i  crec que avui en dia escolta els llibres mitjançant audiobooks.
 

Com volen ser recordats?

Anders Roslund:  La veritat es que al principi ens fixaven en d’altres escriptors. Després del quart llibre van coincidir que la gent havia de saber més coses de nosaltres. Crec que sobretot un ha de fer el possible per fe rel millor cada dia. Però esperem ser recordats també per una parella divertida.

 

Podcast de l’entrevista disponible en arxiu audio.

 

1 COMENTARI

Comments are closed.